Er is weer leven in de strandcabines aan de kust

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Sinds donderdag mogen houders hun strandcabine in Oostende opnieuw gebruiken, mits het naleven van enkele afspraken. “Blij dat we eindelijk terug van het strand kunnen genieten”, zeggen Oostendenaren Jean en Nadine.

Aan de kust mogen de strandcabines opnieuw gebruikt worden sinds Hemelvaart. De burgemeesters dienen wel de regels rond het gebruik van de strandcabines te bepalen. De toelating geldt enkel voor strandcabines die verhuurd zijn voor het hele seizoen en niet voor cabines bestemd voor dagverhuur.

“Men mag aan de strandcabine zitten, maar enkel met mensen die onder hetzelfde dak wonen of samen een bubbel vormen“, vertelt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld). “Kinderen samen tussen de cabines laten spelen kan voorlopig ook niet. Daarnaast moeten ook de afstandsregels nageleefd worden en er mag niet gepicknickt worden aan de cabine.”

Momenteel zijn er nog niet voldoende sanitaire installaties aan het strand voorzien. Ook de horeca is nog niet open en het badseizoen is nog niet gestart. “Mensen moeten er dus voor zorgen dat ze thuis naar het toilet kunnen of dat er een mobiel toilet kan gebruikt worden in de cabine. Er zal streng gecontroleerd worden op wildplassen en dat zal ook zwaar bestraft worden. We bevelen wel het gebruik van een strandzeil aan. Dat maakt het gemakkelijker om de nodige afstand tussen elkaar te bewaren.”

Geen samenscholingen op het strand

Op weg naar hun cabine treffen we Oostendenaars Jean Van der Stuyft (62) en Nadine Vandevoorde (62). Al 39 jaar beschikken ze over een cabine op het Oostendse strand. “De laatste jaren merken we dat we alsmaar meer gebruik kunnen maken van onze cabine door het mooie weer”, vertelt het koppel nadat ze zich geïnstalleerd hebben, voor het eerst sinds de cabine er staat.

“Normaal zetten we onze cabine op kort na Pasen, maar dit jaar konden we pas sinds begin mei gebruik maken van onze cabine. Pas sinds vandaag (donderdag, red.) mogen we eindelijk genieten van het strand. Normaal zouden we de cabine morgenavond komen vullen, dus er staat nog niets. We namen snel enkele stoelen, toen we het nieuws hoorden en besloten om naar het strand te trekken. We wonen op een appartement en beschikken niet over een tuin, je kan je voorstellen hoe blij we zijn.”

De politie zal toezien op het naleven van de maatregelen. Samenscholingen op de dijk en op het strand blijven nog steeds verboden.

(Lees verder onder de foto.)

Ook in Knokke-Heist maken mensen gebruik van hun strandcabine.
Ook in Knokke-Heist maken mensen gebruik van hun strandcabine.© DM

In Knokke-Heist mogen de tweedeverblijvers tot zondagavond hun strandcabine gebruiken. “Omdat we in Knokke-Heist het strand nog aan het nivelleren zijn ten gevolge van de recente storm heeft de burgemeester beslist dat mensen die een strandcabine hebben of een strandcabine gehuurd hebben voor het seizoen daarvan tot zondagavond gebruik mogen maken”, verduidelijkt schepen Anthony Wittesaele.

Maandag wordt het strand verder genivelleerd. Dan zal de gemeente Knokke-Heist verder communiceren welke stukken strand tijdelijk en om veiligheidsredenen niet kunnen gebruikt worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier