Eperon d’Or in Izegem wint de Onroerenderfgoedprijs 2018

Geert Bourgeois mocht de prijs uitreiken. © GV
Redactie KW

Vrijdagavond werd in Transfo te Zwevegem de Onroerenderfgoedprijs 2018 uitgereikt. De prijs, goed voor 15.000 euro, ging naar Eperon d’Or in Izegem. Ook de Publieksprijs ging naar Izegem.

Het was Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, die de Onroerenderfgoedprijs 2018 mocht uitreiken aan de voormalige schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem. “Als minister van Onroerend Erfgoed maar ook als inwoner van Izegem, ben ik bijzonder trots de prijs te kunnen uitreiken aan Eperon d’Or. Het is een prachtig herbestemmingsproject dat sterk inzet op publiekswerking en mensen op een heel toegankelijke manier laat kennis maken met het industrieel verleden van de streek”, klonk het.

De grote Izegemse delegatie was heel gelukkig met de prijs, een geldsom van 15.000 euro. Daarnaast wonnen ze ook nog de Publieksprijs. 4.000 van de 10.000 uitgebrachte stemmen, ging naar Eperon d’Or.

Conservator Hilde Colpaert was uiteraard blij met de gewonnen prijzen. “Ze zijn alle twee belangrijk. De Onroerenderfgoedprijs is toegekend door experts uit de sector, maar de publieksprijs is een waardering van de bezoekers.”

Conservatie-atelier

Wellicht zal het gewonnen geld gaan naar de realisatie van een conservatie-atelier. “We hebben nog verschillende projecten dat we willen gerealiseerd zien. Ik hoop de raad van bestuur warm te krijgen om die 15.000 euro te gebruiken voor de realisatie van een conservatie-atelier. Iets wat we nog niet hebben, maar wel noodzakelijk is.”

Eperon d’Or is een voormalige schoenfabriek uit Izegem. In haar tijd was het een van de belangrijkste schoenfabrieken uit de regio. Het art-decogebouw is in 1930 opgetrokken, naar een ontwerp van de Izegemse architect Charles Laloo. Tot de jaren 1940 produceerden ongeveer tweehonderd arbeiders er handgemaakte schoenen. Nadien volgde een langzame mechanisatie. In 1946 is het fabrieksgebouw uitgebreid met een betonconstructie aan de achterzijde. In 1968 liep de laatste schoen van de band.

Monumentenzorg

Het gebouw kreeg een passende nieuwe functie: die van borstel- en schoenenmuseum. Ook het Huis van de Economie en het bezoekerscentrum van de stad Izegem kregen een plaats in het gebouw.

De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De derde editie van deze prijs stond in het teken van erfgoed dat publiektoegankelijk is. Negenentwintig kandidaten schreven zich in.

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier