Eperon d’Or in Izegem: straf museum, nog straffere cijfers

Deinzenaar Eric Van Assche mag zich de 45.000ste bezoeker van Eperon d'Or noemen. Hij kwam per fiets naar Izegem, waar conservator Hilde Colpaert en schepen Kurt Himpe hem feliciteerden. (gf) © (gf)
Redactie KW

Het gaat Eperon d’Or voor de wind. Met Eric Van Assche uit Deinze kreeg het aantrekkelijke museum al zijn 45.000ste bezoeker over de vloer en de tsunami aan nieuwsgierigen lijkt maar niet te stoppen. Gemiddeld ontdekken ruim 2.000 bezoekers per maand het museum, maar dat is lang niet alles. Wij schotelen u enkele opvallende cijfers voor.

7.477.219. Dat is het totale kostplaatje van Eperon d’Or. “Dit gaat van de aankoop van het gebouw in 2005 tot de complete renovatie en realisatie van het museum zelf”, verduidelijkt schepen van Musea Kurt Himpe (N-VA).

60.000. In 2019 wordt opnieuw 60.000 euro in het museum geïnvesteerd. “Het budget voor de museumshop gaat omhoog, we breiden het familievriendelijk aanbod uit, net als de workshops en we kopen ook extra tourguides aan voor rondleidingen met gidsen. Ook de oude landkaart uit 1746 en de geschonken borstelcatalogus moeten een plekje krijgen. Daarnaast komt er ook een conservatieatelier in het fabrieksdepot en wordt de stockageruimte geoptimaliseerd.”

32.369. Zoveel Izegemnaars bezochten het museum al. “In theorie kregen we dus al elke inwoner van deze stad over de vloer, maar we hebben uiteraard flink wat vaste klanten. Roeselare staat op de tweede plaats met 2.929 bezoekers, gevolgd door Ingelmunster met 1.207 mensen. Verder in de top tien: Kortrijk (1.024), Lendelede (914), Menen (800), Rumbeke (697), Meulebeke (552) en Poperinge (477).

12.000. De totale collectie herbergt ongeveer 12.000 stukken. “Die worden uiteraard niet allemaal tegelijkertijd uitgestald. Dat is praktisch onmogelijk. Daarom verfrissen we de expositieruimte regelmatig. In de vaste collectie steken ongeveer 400 stukken en onze depots herbergen nog een grote schat: 3.390 schoenen, 587 schoengerelateerde objecten, 7.615 borstels of borstelgerelateerde objecten, 63 grote machines uit de schoen- en borstelnijverheid, 350 kaders…”

In theorie bezochten alle Izegemnaars al het museum, maar we hebben flink wat vaste klanten

2.045. “Maandelijks krijgt Eperon d’Or net iets meer dan 2.000 bezoekers over de vloer. Dit is uiteraard een gemiddeld. In werkelijkheid ligt dat cijfers per maand rond de 1.000, met september Open Monumentendag en november activiteiten rond Sinterklaas als uitschieters.

586. Het aantal dagen dat het museum al de deuren opende. “De officiële opening vond plaats op 3 juni 2017 en in totaal is deze hotspot 329 dagen per jaar open.

77. “Op een gemiddelde dag ziet Eperon d’Or 77 mensen door de deur wandelen. Een mooi aantal en dat hebben we te danken aan de vele initiatieven die hier georganiseerd worden. We beperken ons niet tot de collectie zelf, jong en oud kan hier tal van zaken beleven. Zo kunnen kinderen tijdens de paasvakantie hier zelfs een Lego-ontdekkingstocht afleggen.”

6. Een ‘gewoon’ toegangsticket kost 6 euro. Izegemnaren, leerkrachten en 65-plussers betalen 4 euro en 13 tot 26 -jarigen amper 1 euro. Wie jonger is dan 12, kan gratis binnen.

4. De bezoekers van Eperon d’Or zijn afkomstig van vier verschillende continenten. “Bedrijven komen hier met klanten langs en zo zagen we hier al Chinezen en Japanners, bijvoorbeeld. Christian Bincquet kwam dan weer met enkele dames uit El Salvador langs. Zij waren voor een leerstage rond schoenen en leder in Vlaanderen. Ook via het Wereldfestival mochten we al een pak nationaliteiten verwelkomen en we betrekken ook Izegemnaren van vreemde origine bij de museumwerking. Vanaf november 2019 bouwen we een tijdelijke tentoonstelling met hulp van Izegemnaren uit Colombia, Iran, India, Nigeria, Afghanistan, Eritrea…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier