Ensor wandelde nog eens door Oostende

De Ensor-koppen toerden door de straten van Oostende.© FR
De Ensor-koppen toerden door de straten van Oostende.© FR
Redactie KW

Zaterdagnamiddag werden filmopnames gemaakt in Oostende door een TV-team van ARTE TV. Bedoeling is om een film te maken over schilder Baron James Ensor en zijn relatie met de stad Oostende. Het Arte-team, onder leiding van Fanny Delevisi zal heel het weekend actief zijn in Oostende, de Ensorstad bij uitstek.

Zaterdagnamiddag begon een bont gezelschap van Ensor-reuzen aan het Bureau voor Toerisme aan een parade door het centrum van Oostende: Langestraat, Kapellestraat, Wapenplein en Adolf Buylstraat en stapte uiteraard door de Ensor-galerij. Onder massale belangstelling van enthousiaste voorbijgangers werd overal gefilmd. Iedereen wilde de vier ‘Ensor-reuzen’ vereeuwigen met hun smartphone.

Cercle Coecilia

Schilder James Ensor ligt aan de basis van de oprichting van de Cercle Coecilia en de organisatie van het befaamde Bal du Rat Mort. Niet meer dan logisch dat de Ensor-koppen, gedragen werden door de winnaars van het Bal du Rat Mort 2020: Carine Reyghaert, Ben Vanmassenhove en Douglas Vanherpe. Op het Wapenplein werden interviews afgenomen en gefilmd. Ook Oostendse carnavalisten, van de Orde van de Kloeffe, namen deel aan de kleurrijke optocht. Voorzitter Glenn Dangreau was vrijwilliger om als ‘Reus Ensor’ mee op te stappen in de stoet. Oostende is een grote carnavalsstad, mede dankzij James Ensor én de 60 jaar oude Orde van de Kloeffe, de organisatoren van de jaarlijkse ‘Ensoriaanse’ cimateirestoet.

Na de optocht ging het ARTE-team ook langs in het lokaal van de Cercle Coecilia aan de Sint-Sebastiaanstraat, de tempel van het Bal du Rat Mort met schilderijen, affiches, kostuums en souvenirs aan 100 jaar Rat Mort. Daar werden ze opgewacht door voorzitter Maurice Quaghebeur, die uitgebreid de betekenis van Baron James Ensor toelichtte voor het carnaval in Oostende.

Maandag wordt er gefilmd in het gloednieuwe Ensor Museum. De documentaire film over ‘Ensor in Oostende’ zal in de loop van de maand juni te zien zijn op ARTE TV. (FR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier