Enkel voorwaardelijke boete voor klap aan moslima na actie tegen moskee

Een 49-jarige vrouw uit Harelbeke is door de rechter veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 600 euro omdat ze na een actie van Voorpost tegen de komst van een moskee in Harelbeke een moslima een slag in het gezicht gaf. Een briefje ‘Geen moskee in onze buurt’ bleef op haar kaak plakken. Een racistisch motief achtte de rechter niet bewezen.

Op deze locatie in Harelbeke zou een moskee komen en daar is niet iedereen mee opgezet. © LOO

Op 15 april 2019 voerden Vlaams Belang en Voorpost tijdens de gemeenteraad een actie tegen de komst van een moskee langs de Kortrijksesteenweg in Harelbeke. Tal van kleefbriefjes werden verspreid met het opschrift ‘Geen moskee in onze buurt’. Volgens de openbare aanklager sloeg J.V. met zo’n briefje in haar hand tegen de kaak van een moslima. “Een haatmisdrijf, gewoon omdat ze een hoofddoek droeg”, aldus het openbaar ministerie. Maar dat achtte de rechter niet bewezen.

V. ontkende zelf ook dat ze een racistisch motief had. Meer zelfs: ze ontkende zelfs een slag te hebben uitgedeeld. Volgens haar was het haar schoonzoon die een duw gaf, maar had dit niets met de actie tijdens de gemeenteraad te maken en was er achteraf gewoon een schermutseling in een park. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.