Engagement moet zorg voor suïcidale personen beter op elkaar afstemmen

Matthijs Samyn van AZ Sint-Andries Tielt ondertekde ook het engagement. © (foto Jos)
Redactie KW

Vandaag plaatsten dertien organisaties hun handtekening onder de engagementsverklaring ‘zorg-continuïteit’ voor suïcidale personen’

“Omdat onder meer ‘doorverwijzingen naar andere hulpverleners’ bepaalde risico’s inhouden, willen we hierop nog meer de focus leggen”, aldus Jente Vandeburie, van CGG Suïcide-preventiewerking West-Vlaanderen. “Met drie zelfdodingen per dag scoort Vlaanderen hoog in vergelijking met de ons omringende landen. Dit vraagt dus de nodige actie.”

Aangezien ‘suïcide voorkom je niet alleen’ een fundament is in het veld van preventie, besloten de zorgpartners in de regio Midden-West-Vlaanderen de handen in elkaar te slaan. “Elke partner wil daarbij zowel binnen de eigen organisatie suïcidepreventie hoog op de agenda plaatsen en ook investeren in zorgcontinuïteit. Het is de realiteit dat personen die denken aan zelfmoord vaak lange zorgtrajecten afleggen en met verschillende voorzieningen en hulpverleners in contact komen. Hoe komen we dan tot warme en goede zorg in deze vaak complexe situaties? Het is hoe dan ook cruciaal dat de betrokken zorgverleners de zorg voor suïcidale personen goed op elkaar afstemmen. Informatie dient correct door te stromen en die mensen moeten opgevolgd worden tijdens hun traject tussen en binnen zorgorganisaties.”

Tijdens dit kick-off-moment werden in de voormiddag gezamenlijk ontwikkelde materialen ter ondersteuning van deze ‘good practice’ voorgesteld. De zorgpartners die deze engagementsverklaring hebben ondertekend zijn: politie RIHO en Arro Ieper, CAW Centraal-West-Vlaanderen, CGG Mandel en Leie, CGG Largo, Mobiele behandelteams jongeren en volwassenen, AZ Delta, AZ Sint-Andries Tielt, Sint-Jozefskliniek Izegem, Jan Yperman Ziekenhuis, Kliniek Sint-Jozef Pittem en P.Z. H. Hart Ieper. Dit is een initiatief van Kwadraat, netwerk geestelijke gezondheid Midden-West-Vlaanderen. (KK)

Meer info op www.netwerkkwadraat.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier