Energiefonds helpt steeds meer gezinnen

Schepen Bryan Vanderhaeghe. © MD
Redactie KW

Vorig jaar klopten 424 gezinnen aan bij het Poperings energiefonds. Met financiële steun, isolatietips en praktische hulp in de huisvesting wil het OCMW zo mensen door de energiecrisis loodsen.

“Heel wat mensen hadden nooit gedacht dat de energiefactuur voor problemen zou zorgen. Gelukkig stond ons Sociaal Huis klaar om iedereen te helpen, ook mensen die geen recht hebben op een uitkering of een sociaal tarief”, zegt schepen van Welzijn Bryan Vanderhaeghe (Samen).

De schepen stelt dat er in vergelijking met 2021 wel bijna 20 procent meer gezinnen geholpen zijn. “Vooral de sterk gestegen energiekosten zijn hiervan de oorzaak. In vele andere steden vinden mensen de weg naar het OCMW niet en stapelen de problemen zich op. Ons Sociaal Huis proberen we heel laagdrempelig te houden waardoor meer mensen de weg er naartoe vinden.”

Ook middenklasse

“Het viel op dat ook heel wat mensen uit de werkende middenklasse plots met de handen in het haar zaten. We besloten dan ook een deel van het Poperings energiefonds aan te wenden voor mensen die geen recht hebben op een uitkering, sociaal tarief of andere voordelen, maar die ook brooddozen moeten vullen,” legt schepen Vanderhaeghe uit. “We blijven erop hameren: wacht niet tot het te laat is, ons OCMW is er om iedereen te helpen.”

Het energiefonds geeft niet enkel financiële steun, maar kijkt ook of er verbeteringen mogelijk zijn aan de huisvesting of het gedrag van de aanvrager. “We doen zo veel mogelijk energiescans en leggen de mensen uit hoe ze beter kunnen isoleren en welke premies er bestaan. Zo kunnen hoge facturen vermeden worden. In de toekomst willen we ook de aankopen van energiezuinige huishoudtoestellen ondersteunen”, besluit de schepen. (AHP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.