En toen stond er een clown op dak in Bredene: Reconstructie van de waanzinnigste moordzaak van 2018

(foto Jeffrey Roos)
Laurens Kindt

“Er staat een gewapende man op ons dak. Hij wil dat de politie hem neerschiet.” Het was geen alledaagse oproep die de politie van Bredene-De Haan kreeg op 14 mei. Wat hieronder volgt, is een reconstructie van de meest waanzinnige moordzaak van 2018 in West-Vlaanderen, aan de hand van een exclusieve inkijk in het dossier en de verklaringen van Kevin L. Clown Tobi spreekt.

Na een optreden als Clown Tobi in Salons Ten Boogaerde in Kortemark ploft Kevin L. in de zetel in het huis van zijn partner C. D. in Oudenburg. De twee dochters en het zoontje van C. zijn bij hun vader voor het communiefeest van het jongetje. De vrouw zelf is nog aan het werk in een rozenkwekerij. Om 21 uur is iedereen thuis en steekt C. haar kinderen in bed. “In de periode dat ze boven zat, is dan het idee gekomen om te doen wat ik gedaan heb“, zegt Kevin L. in het eerste verhoor na zijn arrestatie.

Het hele verhaal komt er in één langgerekte gulp uit, de speurders stoppen met typen en laten Clown Tobi acht uur lang zijn verhaal doen. “Toen ze beneden kwam, heb ik gezegd dat ik een verrassing had voor moedertjesdag. Ik zei dat de verrassing in de garage was. Ik keek of de buren iets hadden gezien en deed de poort dicht. Ik dacht dat ze het toen al zou doorhebben, maar dat was niet het geval.”

“Ik zei dat ze haar ogen moest sluiten en deed haar een blinddoek aan. Ik vroeg haar of ze mij vertrouwde en ze zei ‘ja’. Toen ik de handboeien aandeed, vond ze het wel raar en zei ze ‘oei oei’. Toen ik de tape, die ik klaargelegd had, op haar mond deed, had ze door dat het niet juist was. Ze is beginnen panikeren en probeerde weg te raken van mij.”

“Ik dacht ze door die tape geen lawaai kon maken, maar ze begon luid te krijsen. We zijn gevallen, haar blinddoek viel af en ze keek in mijn ogen. Ik heb dan een mes genomen dat ik gebruik in mijn goochelshows en heb haar in de buik gestoken. Ze begon nog harder te krijsen, ik begon in het wilde weg te steken. Ik heb haar dan op haar rug gelegd, een matrak genomen en daarmee op haar hoofd geslagen, zes of zeven keer. Ze maakte een raar geluid. Dan heb ik mijn hand op haar mond gelegd en met de andere hand haar neus dicht geknepen. Na vijf minuten begon ze langzamer te ademen, tot het gedaan was.”

Toen ik de tape op haar mond deed, had ze door dat het niet juist was

Terug in de zetel barst Kevin L. naar eigen zeggen uit in tranen. Hij gaat nog een paar keer checken of C. D. wel dood is en trekt om 23 uur naar de slaapkamers van haar kinderen. Hij knevelt ze, neemt hun gsm’s af, sluit ze op in een kamer en mishandelt hen de hele nacht lang op de meest gruwelijke manier.

Maandag 14 mei

8 uur

“Omstreeks acht uur heb ik gebeld naar hun school en heb ik gemeld dat ze niet aanwezig zouden zijn. Ik heb in de garage aan C. haar voet gevoeld, die was ijskoud. Terug binnen heb ik me gedoucht, andere kleren aangetrokken en mijn rugzak gevuld met kleren en spullen die ik klaargelegd had voor mijn vlucht.”

10.50 uur

Dietwin H., een jodelaar uit Oosterzele voor wie Kevin L. het management verzorgt, komt aan in de woning voor een geplande vergadering over een zakelijk geschil. “Ik heb mij in de zetel gezet en aan Dietwin verteld wat er gebeurd was. Dietwin geloofde me niet. Ik heb hem meegenomen naar boven en de kinderen getoond. In de garage heb ik C. haar voeten getoond.”

Ik heb haar dan op haar rug gelegd, een matrak genomen en daarmee op haar hoofd geslagen, zes of zeven keer

“Terug in de zetel vroeg ik aan Dietwin wat ik moest doen. Ik zei hem dat er voor mij niets anders opzat dan zelfmoord plegen, hij reageerde daar ijzig koel op.” In zijn verhoor bij de onderzoeksrechter verklaart Dietwin H. dat enigszins anders. “Kevin zei dat ik de politie niet mocht bellen omdat hij zich zelf zou aangeven. Hij zou de kinderen ook niets aandoen. Ik ben dan naar huis gereden”, klonk het. Nadat de jodelaar vertrokken is, doet Kevin L. het licht in de berging uit, sluit de geboeide kinderen op en vertrekt op zijn Honda-scooter. Aan de kinderen belooft hij dat de politie zou gebeld worden en dat zij hen zouden bevrijden.

12.21 uur

Kevin L. parkeert zijn scooter voor deur van het kantoor van zijn ex-vriendin C. B. in Oostende en belt wenend aan. “Het is te laat. Ik heb C. iets aangedaan, ze ligt in de garage en de kinderen zitten opgesloten“, stamelt hij tegen zijn verbouwereerde ex. “Wacht een half uur en bel dan de politie”, krijgt ze te horen voor hij weer op zijn scooter springt en wegrijdt. De vrouw gehoorzaamt niet en belt meteen de politie.

12.29 uur

Twee agenten op patrouille krijgen de informatie van C. B. doorgeseind en reppen zich naar Oudenburg. Verkeerdelijk gaan ze ervan uit dat Kevin L. onderweg is naar daar en stellen zich verdekt op om hem op te wachten. Pas later krijgen ze te horen dat C. D. dood zou zijn en de kinderen opgesloten zitten. Via een open schuifraam raken ze het huis binnen, roepen ze luid ‘politie’ en horen ze kinderstemmen roepen. De twee meisjes en het jongetje zitten nog steeds geboeid op zolder, huilend en in shock.

Ik heb mijn hand op haar mond gelegd en met de andere hand haar neus dicht geknepen. Na vijf minuten begon ze langzamer te ademen, tot het gedaan was

“Mama is in de garage”, brengen ze uit.De agenten bellen meteen een ambulance, maar alle hulp komt te laat. Om 13.25 uur stelt de MUG-arts het overlijden vast. De kinderen worden opgevangen door hun stiefmoeder. Ondertussen is Kevin L. met zijn brommer aangekomen aan residentie Nautilus in de Zandheuvel in Bredene. “Met de list dat ik mijn sleutel vergeten was, liet een bewoner me binnen. Ik wist dat het gebouw hoog was en er een mooi zicht was. Boven heb ik zeker een twaalftal mensen gebeld om te zeggen dat ik mijn vriendin vermoord had. Over wat ik de kinderen had aangedaan, heb ik niets gezegd.”

13.32 uur

(foto Jeffrey Roos)
(foto Jeffrey Roos)

De politie krijgt een oproep met de melding dat er een gewapende man op het dak van appartementsgebouw Nautilus in Bredene staat en dat hij zich wil laten ombrengen door de politie: ‘suicide by cop’. Alle beschikbare interventieploegen, in totaal zeven agenten, snellen ter plaatse. Ze leggen de sirenes bewust af. Andere agenten die een opleiding aan het volgen zijn, vertrekken ook meteen en krijgen bijstand van korpsen uit de buurt. Ook de speciale eenheden van de federale politie komen ter plaatse, met onder anderen een onderhandelaar. Alle bewoners van het flatgebouw maken zich uit de voeten, de kinderen van een school vlakbij moeten binnen blijven.

Ik richtte mijn wapen op de politie zodat ze zouden schieten maar ze zijn er niet op ingegaan

Terwijl Kevin L. met zijn gsm een filmpje maakt van de chaotische toestand en dat live uitzendt op Facebook, krijgt de pers een verbod opgelegd om te filmen. Ondertussen nemen de agenten stelling in op de daken er rond en in de liftkoker van Nautilus. Ze zien hoe Kevin L. ijsbeert over het dak, zijn wapen tegen zijn slaap zet, een gasfles naar beneden keilt en ermee dreigt om naar beneden te springen. Hij lost ook vijf schoten met zijn alarmpistool, legt zijn wapen meermaals neer om het dan weer op te rapen en roept dat hij “de nieuwe Dutroux” is. Hij trekt zijn kleren uit, doet ze weer aan, trekt zijn pull over zijn hoofd. Om 16.19 uur zegt hij aan de politie dat hij niet naar de gevangenis wil, begint hardop af te tellen, loopt naar de rand van het dak en stopt net voor de reling. Hij zoekt opnieuw contact met de politie en zegt radeloos te zijn. “Als de politie op het dak zou komen, zou ik mijn wapen op hen richten zodat ze op mij zouden schieten en ik naar beneden zou vallen. Ik heb alles gedaan om ze uit te dagen maar ze zijn er niet op ingegaan”, zegt Kevin L. daar later over in zijn verklaring.

15.46 uur

In de gangen van woonzorgcentrum Ter Veldbloemen in Oosterzele kruisen twee agenten Dietwin H. De man is er, amper enkele uren nadat hij het lijk van C. D. en haar drie geknevelde kinderen te zien kreeg, doodleuk op bezoek bij zijn vader. De agenten werken hem tegen de grond, boeien hem en brengen hem meteen over naar West-Vlaanderen.

16.23 uur

(foto Jeffrey Roos)
(foto Jeffrey Roos)

Dirk, de ervaren onderhandelaar van de Directie Special Units (DSU) van de federale politie neemt de leiding over op het dak van residentie Nautilus. Aan een liftkoker slaagt hij erin om contact te maken met Kevin L., die zijn wapen naar beneden gooit. Alle politieradio’s moeten uit. Kevin L. verbreekt het contact, dreigt er opnieuw mee te springen, hangt uiteindelijk zijn trui over zijn hoofd en blijft met zijn handen omhoog staan. De onderhandelaar, die ondertussen ook op het dak staat, kan hem opnieuw aanspreken en overtuigt hem dat hij een gruwelijke dood zal sterven als hij springt. Kevin L. gaat overstag.

Om 17.19 uur legt hij zich neer op de grond, waarop hij overmeesterd wordt door de DSU. Op het dak vindt de politie nog een gasfles, vol en klaar om naar beneden gegooid te worden. Eenmaal in het commissariaat moet Kevin L. al zijn kleren uittrekken en krijgt hij een wit pak aan. Om 17.39 uur zit Clown Tobi eindelijk in de cel, na bijna eenentwintig uur pure waanzin.

Clown met een duister kantje

En toen stond er een clown op dak in Bredene: Reconstructie van de waanzinnigste moordzaak van 2018

Geboren in Oostende op 13 juni 1986.

Woonde officieel nog in Oostende, maar feitelijk bij slachtoffer C.D. in Oudenburg.

Opgeleid in de Showbizzschool in Oostende, sinds zijn achttiende zelfstandig clown en goochelaar.

In 2011 verkozen tot ‘Beste Clown van de Benelux’.

Runde ook een boekings- en managementkantoor voor andere artiesten.

Nam in 2012 deel aan Belgium’s Got Talent op tv.

Het motief was blinde wraak

“Omdat C. ermee dreigde om hem buiten te smijten.” Volgens jodelaar Dietwin H. is dat de reden waarom zijn manager Kevin L. op die fatale dag plots door het lint ging. “Omdat hij een aankomende relatiebreuk niet kon verkroppen”, zeiden ook zijn advocaten meteen na de aanhouding. Onzin, zo blijkt uit de verhoren van Kevin L. Het motief voor de gruwelijke moord op C. D. is wraak. Wraak op één van de kinderen van het slachtoffer, dat zich in de drie jaar dat moeder C. D. samen was met Kevin L. nooit heeft kunnen verzoenen met de nieuwe ‘pluspapa’. “X. heeft vanaf dag één onze relatie niet aanvaard”, verklaarde Kevin L. aan de speurders. “X. sprak niet tegen mij en wou zeker niet samen eten met mij. In drie jaar tijd heeft X. geen woord gesproken tegen mij. X. begreep niet waarom mama papa had verlaten. Papa had een mooi huis, een mooie auto en veel geld. En nu was mama samen met een dikke clown die dit allemaal niet had. Ik had daar gesprekken over met C., zij beloofde met X. te zullen praten maar ze kwam haar beloftes niet na. Ze koos meerdere keren voor haar kinderen, haar familie ging voor alles.” Nadat hij C. D. vermoord had en zijn pijlen richtte op de kinderen, was het dan ook X. die het het hardst te verduren kreeg. “De bedoeling was om X. een lesje te leren. Het kind moest mij blijvend herinneren. Ik wilde dat het kind wist hoe diep het bij mij zat”, aldus Kevin L.

Volgend jaar voor assisen?

Uit goede bron is vernomen dat het onderzoek naar de moord op C. D. zo goed als afgerond is. Begin deze maand organiseerde het gerecht nog een reconstructie van de feiten. Kevin L. zou daarbij alle medewerking verleend hebben. Naar verluidt moet nog een aantal mensen uit zijn omgeving verhoord worden over wie Kevin L. precies is en moet ook hetzelfde nog gebeuren voor het slachtoffer. Daarna zal het aan de raadkamer en uiteindelijk de kamer van inbeschuldigingstelling zijn om te beslissen of dit dossier voor het hof van assisen moet behandeld worden. Als dat het geval is, riskeert hij een levenslange celstraf. Daarnaast is het nog niet duidelijk welke plannen het gerecht heeft met Dietwin H. Met de moord op zich heeft de man niets te maken en dus is het nog maar de vraag of hij voor zijn aandeel in de feiten ook in het beschuldigdenbankje van het hof van assisen zal moeten plaatsnemen. Dietwin H. is al lange tijd op vrije voeten. Kevin L. verschijnt vandaag/vrijdag voor de raadkamer in Brugge. Die moet beslissen over zijn verdere aanhouding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier