Emmelie uit Aartrijke: “Mijn huis werd plots erfgoed, maar ik wist van niets”

Emmelie Gryp kocht tien jaar geleden een huis in de Steenstraat in Aartrijke. Ze verhuurde de oude, vervallen woning en spaarde ondertussen centen bijeen om het huis te slopen en er een kangoeroewoning op te bouwen voor haar gezin met twee kinderen en haar beide ouders. Maar wat Emmelie niet wist, is dat haar woning ondertussen op de lijst van Erfgoed Vlaanderen terechtkwam. “Daarvan werd ik nooit op de hoogte gesteld, zelfs niet toen ik mijn bouw- en sloopaanvraag indiende. Als ik dat had geweten, dan was ik nu geen 7.260 euro armer.”

Emmelie Gryp en haar vader Johan voor de woning in de Steenstraat die, net als twee naastgelegen woningen werd opgenomen als erfgoed. © foto BC

Emmelie Gryp (34) is afkomstig uit Aartrijke, maar woont ondertussen al enkele jaren met haar verloofde Rob en hun twee zoontjes in Adegem. Maar het gezin koestert plannen om terug te keren naar Emmelies roots in Aartrijke, waar haar ouders Johan Gryp en Jenny Faict nog steeds wonen. “In 2009 kocht ik een oude, vervallen woning in de Steenstraat in Aartrijke, waarin ik enkele jaren woonde. Het huis was al in slechte staat toen ik het kocht: grote vochtproblemen, het regende binnen in de woonkamer en er stond water in de kelder.”

“Toen ik enkele jaren later naar Adegem verhuisde, verhuurde ik het huisje aan een goedkope prijs, net omdat het in slechte staat was en het onze bedoeling was om het huis over enkele jaren te slopen om er een dubbele woning op te zetten voor mijn gezin en mijn ouders. En die tijd was nu aangebroken. Ik ben enig kind en mijn ouders zouden ons nu nog enkele jaren kunnen helpen met onze kleine kindjes en dan kan ik later voor mijn ouders zorgen”, begint Emmelie.

Maar nu dreigt dat mooie plan helemaal in duigen te vallen en dat had Emmelie in de verste verte niet aankomen. “Ik kreeg onlangs een negatief advies van de intergemeentelijke dienst archeologie Raakvlak om de woning te slopen, waardoor het dus onmogelijk is voor ons om twee koppelwoningen voor drie generaties te bouwen. Raakvlak concludeert dat het pand een erfgoedwaarde heeft die uitzonderlijk is voor het lokale niveau of zelfs het lokale niveau overstijgt”, vervolgt Emmelie die er naar eigen zeggen nooit van op de hoogte werd gebracht dat haar woning op de lijst Onroerend Erfgoed werd gezwierd in 2011. “De provincie heeft dat niet gedaan. Zelfs onze contactpersoon bij Raakvlak beweert dat het fout is van de provincie om ons hierover niet op de hoogte te stellen. Persoonlijk vind ik dat je van zo’n beslissing toch zeker persoonlijk of aangetekend per brief moet verwittigd worden.”

7.260 euro kwijt

De gemeente Zedelgem was er volgens Emmelie wel degelijk van op de hoogte dat haar woning op de erfgoedlijst stond, maar maakte daar geen gewag van toen ze in 2018 bij de betrokken gemeentelijke dienst Ruimtelijke Ordening kwam informeren over haar bouwplannen. “Vorig jaar hebben zowel mijn vader als mijn architect geïnformeerd bij de stedenbouwkundige dienst over de mogelijkheden van onze bouwplannen en zelfs toen hebben ze ons niet op de hoogte gebracht van het feit dat de woning erfgoed is. Nochtans was het de gemeente zelf die in 2017 een brief verstuurd had voor een bewonersvergadering over die erfgoedkwestie. Een brief die ik trouwens nooit ontvangen heb.”

“Is hij nooit terechtgekomen in mijn brievenbus? Heeft de huurder de brief nooit bezorgd van mij? Ik weet het antwoord niet, maar ik heb ik alvast nooit een brief ontvangen. Er zijn dus grote fouten gebeurd. Fouten die mij 7.260 euro aan spaargeld hebben gekost aan een architect. Want als ik dit alles had geweten, had ik toch nooit een bouw- en sloopaanvraag ingediend! En het is toch heel belangrijk om te weten dat je huis erfgoed is wanneer je plannen hebt met het huis en/of de grond? Dat ik nu op het einde van de rit negatief advies krijg van Raakvlak is dan ook een slag in mijn gezicht. De provincie heeft ons in 2011 helemaal niet op de hoogte gebracht dat ons huis op de erfgoedlijst kwam, de brief van de gemeente in 2017 heb ik nooit ontvangen én zelfs toen ik kwam informeren bij de gemeente over mijn bouwplannen, werd ik niet op de hoogte gebracht.”

“Ik kan en wil dus niet aanvaarden dat ik zoveel spaargeld kwijt ben door de fouten van een ander. En als het puntje bij paaltje komt, zal ik niet alleen mijn geld kwijt zijn, want wat kan ik nog doen met die grond? Ik had prachtige plannen voor een tweewoonst en mijn aanstaande man is metser en zou de komende drie jaar al zijn vrije tijd opofferen om hieraan te werken”

Emmelie vertelt haar verhaal niet alleen voor zichzelf en haar gezin, maar ook voor alle mensen die zich in een gelijkwaardige situatie bevinden en daarvan niet op de hoogte zijn. “Alleen al in Groot-Zedelgem staan er meer dan 400 huizen op de lijst van Onroerend Erfgoed. Ik wil de mensen waarschuwen, want bij mondjesmaat komen wij te weten dat er nog mensen zijn die niet weten dat hun woning op die lijst staat en dus hetzelfde kunnen tegenkomen als ik.”

Alhoewel het schepencollege van Zedelgem niet verplicht is om het advies van Raakvlak te volgen, doet het dat toch. “Ik voel mij in de steek gelaten door de gemeente. Het enige wat ik nu kan doen is beroep aantekenen bij de provincie en dat zal ik ook doen, want dat is mijn laatste hoop.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.