Emmaüsparochie bouwt nieuwe campus naast ZoWe verpleegkunde

De locatie van de nieuwe Emmaüscampus. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Met het verwerven van de grond komt de bouw van de nieuwe Emmaüscampus wat dichterbij. De nieuwe campus, die behalve een kerk ook een parochiesecretariaat en vergaderzalen zal omvatten, komt uiteindelijk toch niet aan de Abdijbekestraat te liggen zoals eerder werd meegedeeld.

De Emmaüsparochie heeft een eerste belangrijke stap gezet voor de bouw van zijn nieuwe campus. Die komt niet op de eerder bekendgemaakte locatie aan de Abdijbekestraat, maar op het nabijgelegen perceel waar de vroegere hoeve Mussennest staat. Het perceel van 5000m², op de grens tussen de deelgemeenten Sint-Andries en Sint-Michiels, ligt in het verlengde van de recent aangelegde zijstraat van de Barrièrestraat tussen Ravelijn/De Sleutel en ZoWe verpleegkunde. Het terrein waar de nieuwe campus komt, maakt deel uit van een groter perceel dat de vzw Gezondheidszorg ‘Bermhertigheid Jesu’, die het Psychiatrisch Ziekenhuis Onzelievevrouw bestuurt, recent heeft aangekocht van de Broeders van Liefde. Het voor de Emmaüsparochie bestemde deel wordt met een langdurige erfpachtovereenkomst ter beschikking gesteld voor de realisatie van de nieuwe campus. De pastorale eenheid Emmaüs bundelt de vijf vroegere parochies van de zuidelijke deelgemeenten Sint-Andries en Sint-Michiels.

Centrale ligging

Eerder al ontvouwde de Emmaüsparochie haar ingrijpend Kerkenplan. Omdat geen van haar vijf parochiekerken kan voldoen aan alle pastorale eisen die vandaag aan een parochiekerk en -centrum gesteld mogen worden, stelt dit plan de realisatie van een nieuwe campus op een centraal gelegen en makkelijk bereikbare plaats in het vooruitzicht. De campus zal niet alleen de nieuwe parochiekerk omvatten, maar ook alle infrastructuur die nodig is om een hedendaagse parochiepastoraal en het hele parochiale leven te ondersteunen, met vergaderaccommodatie, secretariaat en onthaalruimte.

Meer mogelijkheden

Doordat alle liturgische activiteit samengebracht zal worden in die ene nieuwe kerk van de Emmaüsparochie, zullen de bestaande vijf kerken van Sint-Andries en Sint-Michiels aan de eredienst onttrokken worden. Boven de oorspronkelijk voorziene inplantingsplaats vlak ernaast aan de Abdijbekestraat, wordt nu dus de voorkeur gegeven aan de site Mussennest. “Dit omwille van de kwalitatief veel betere bouwmogelijkheden en de veel vlottere ontsluiting van de site”, klinkt het. De volgende stappen voor de realisatie van het Kerkenplan worden de uitwerking van een nieuwbouw met hoogstaande architectuur en technische infrastructuur. Wat er verder zal gebeuren met de oude parochiekerken, is nog niet beslist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier