Emile Vanooteghem voelt zich ook dit seizoen thuis op de set van Familie

Emile is minstens dertig keer per jaar te zien in Familie en kent al goed zijn weg in de AED-studio's in Lint. (foto BRU)
Redactie KW

Reeds drie jaar is Emile Vanooteghem (19) een van de vaste figuranten die geregeld opduiken in de soapserie Familie op VTM. Vooral tijdens de scenes gedraaid in café ‘Jan en Alleman’ en de foodbar is Emile te zien. Stiekem droomt hij er echter van om ooit zelf eens een rolletje te krijgen in deze telenovelle.

Hoewel het vakantie is, zijn het drukke weken voor student Emile Vanooteghem die net drie draaidagen achter de rug heeft in de AED-studio’s in Lint als figurant in de soap Familie. De student Podiumtechnieken aan het Box in Oostende zette zijn eerste figuratiepasjes op 13-jarige leeftijd in de politieserie Witse op één en raakte de figurantenmicrobe niet meer kwijt.

“De interesse in zingen en acteren heb ik al sinds jonge leeftijd”, vertelt Emile, “Ik sta op met muziek en ga zingend terug slapen. Voor mij is muziek immers een uiting van gevoelens. Zowel op de lagere school als in het middelbaar zong ik graag liedjes op de speelplaats. Die liefde voor muziek brak mij geregeld zuur op want ik werd erdoor gepest op school. De pesters vonden dat een jongen een voetballer hoorde te zijn en geen zanger, showbizz vonden ze immers niet hip. Door dit pestgedrag voelde ik me jarenlang heel slecht, maar als ik nu naar deze periode terugkijk, merk ik dat ik er veel sterker door geworden ben.”

Nadat Emile eerst drie jaar aangesloten was bij dansschool Dance Control om er streetdance onder de knie te krijgen, volgde hij aansluitend een jaar de Ketnet Musical-opleiding van Studio 100, wat hem een plaatsje opleverde in de musical Unidamu.

Succesvolle audities

“De aandacht die ik kreeg als 15-jarige tijdens en na de Ketnet Musical Unidamu deed iets met mij”, gaat Emile verder, “Het voelde zo goed, dat het smaakte naar meer. Het zorgde ervoor dat ik op het internet op zoek ging naar een rolletje als figurant. Na enkele audities te hebben gedaan, had ik mijn allereerste opname te pakken en kon ik als figurant aan de slag, toen nog op de oude set van de soap Familie in Boortmeerbeek, in de foodbar. Nu drie jaar later ben ik minstens dertig keer per jaar te zien in Familie en ken ik al goed mijn weg in de AED-studio’s in Lint.

Emile Vanooteghem samen met een van de actrices uit de VTM-serie Familie. (foto BRU)
Emile Vanooteghem samen met een van de actrices uit de VTM-serie Familie. (foto BRU)© BRU

Helaas heeft corona de vrijheid die figuranten er genoten afgenomen en moeten ook wij ons aan strikte regels houden. Zo mogen er slechts drie figuranten per aflevering deelnemen, terwijl dit er voor corona nog 20 waren. Ook het dragen van het mondmasker is er verplicht in het hele gebouw. Ons verplaatsen gebeurt onder strikte begeleiding en ook een babbeltje slaan met de acteurs zoals dit voordien het geval was, is er niet meer bij. Maar onderschat vooral de rol van figurant niet. Een draaidag begint al vroeg in de morgen, meestal rond negen uur en eindigt in de meeste gevallen rond negentien uur. En wie denkt dat je er rijk van wordt, moet ik ook teleurstellen, met de vergoeding kan ik net mijn treinreis heen en terug betalen.”

Steun van ouders

Emile hoopt dat hij er ooit zijn beroep zal kunnen van maken en zelf als acteur door het leven zal kunnen gaan. Hij kan daarbij rekenen op de volledige steun van zijn ouders. “Ik besef maar al te goed dat mijn schoolkeuzes die ik in het verleden maakte niet de juiste waren”, besluit Emile, “Ik volgde de richting Schilderen/bouw, maar voelde mij eigenlijk heel ongelukkig met deze keuze. Sinds ik deeltijds aan het Box te Oostende studeer, voel ik mij volledig in mijn element. Daarnaast werk ik ook halftijds in de podiumbouw en de belichting van evenementen en sta ik ook geregeld achter de mengtafel. Zo kan ik mijn studie meteen omzetten in de praktijk.”

Emile zal vanaf de maand september ook te zien zijn in de serie Campus 12 van Studio 100. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier