Emil Claeys (22), KSA’er in hart en nieren, overleden: “Onze zoon is ook een slachtoffer van de corona-oorlog”

Emil Claeys (22) – zoon van Bart Claeys en Caroline Kerckhof (Ruytershove) – is dinsdag 26 januari overleden. “Het leven lachte je toe en plots werd je zo vreselijk moe…”, titelt de rouwbrief. Emil Claeys was een geëngageerde jonge kerel die hoofdleider was bij KSA Izegem en naast zijn familie ook een grote schare vrienden verweesd achter laat.

Emil Claeys was een KSA-man pur sang. (gf)
Emil Claeys was een KSA-man pur sang. (gf)

Emil Claeys werd op 8 juli 1998 geboren als zoon van Bart Claeys en Caroline Kerckhof. Met zijn zus Matilde groeide hij op bij Ruytershove, de feestzaal die zijn ouders tot voor kort in de Manegemstraat runden. Emil studeerde voor verpleegkundige en was ook al aan de slag in het kinderziekenhuis Prinses Elisabeth Gent, dienst Picu. Hij was ook een gewaardeerd medewerker van rouwcentrum Depoorter. “Iemand waar je altijd kon op rekenen”, zegt Peter Depoorter.

Muzieklaureaat

Emil komt ook uit een muzikale familie en was zelf een pianovirtuoos. Op het laureatenconcert van Art’Iz in 2016 kreeg hij de Octave Sintobin-prijs Aan Prizma campus College studeerde hij af als meest verdienstelijke leerling. “Hij mocht kiezen: piano spelen of helpen afdrogen. Dus speelde hij iedere dag piano. Tot voor kort”, zegt zijn papa Bart.

“Ze zijn met zijn drieën naar de corona-oorlog vertrokken, er zijn er slechts twee teruggekeerd” – papa Bart Claeys

In tegenstelling tot zijn zus Matilde – die wel voor de muziek koos – wilde Emil zijn jongensdroom om verpleegkundige te worden, waarmaken. Hij studeerde aan Vives en combineerde dat al met zijn werk in Gent. Bij Vives Kortrijk was hij lid van de studentenraad, hij was ook bestuurslid van de Izegemse jeugdraad. Emil was ook een KSA’er in hart en nieren. Onlangs haalde hij nog deze krant toen hij als bondsleider de verbouwing aan het nieuwe lokaal toelichtte en daarbij ook een oproep deed om de vereniging daarbij te steunen. De familie vraagt daarom ook geen bloemen of kransen te kopen, maar een bijdrage te doen voor de opbouw van het nieuwe KSA-lokaal, een project dat Emil dus duidelijk na aan het hart lag.

Psychologische hulp

De jongste tijd had Emil het moeilijk en hoewel familie en vrienden voor hem paraat stonden en hij ook psychologische hulp kreeg, was het leven hem te zwaar. “Hij combineerde werken en studeren en dat was best zwaar. En toen kwamen de examens er aan… Door corona was hij ook bijna al zijn hobby’s afgenomen. Hij is ook een slachtoffer van de corona-oorlog. Ze zijn er met drie naartoe getrokken, maar enkel zijn goede vrienden Leonard en Simon, de altijd voor hem klaar stonden, zijn teruggekeerd uit de strijd”, zegt Bart. Ook het stopzetten van de zaak (feestzaal Ruytershove), ook al door corona, heeft hem geen deugd gedaan. “Ook voor de kinderen is het afscheid nemen van iets dat ze heel hun jeugd gekend hebben een rouwproces. Er kwam plots te veel opeen. Ook de brand in Jeugdhuis De Tunne heeft hem geen deugd gedaan. Hij trok zich dat allemaal aan.”

De afscheidsdienst vindt woensdag 3 februari om 12.15 uur in strikte familiekring plaats in rouwcentrum Depoorter.

Via onderstaande link kun je de dienst volgen: https://depoorter.livestream.fdesigner.eu Inlogcode: emilclaeys

Denk je aan zelfdoding en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.