Emelgemnaar Roel Vandommele zingt elke avond in zijn tuin: “Zo is er iets te beleven”

Roel Vandommele geeft iedere avond een coronaconcertje vanuit zijn tuin: "Mijn eerste nummer sprak aan en dat smaakte naar meer, zowel bij de buren als bij mezelf." (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

Roel Vandommele zong op woensdag 18 maart een eerste keer een liedje in zijn tuin. Intussen zijn we ettelijke weken verder in deze coronacrisis en zingt Roel nog steeds elke avond. Buren en voorbijgangers genieten van de welgekomen ontspanning, al had Roel niet gedacht dat hij zoveel nummers zou mogen zingen.

Roel Vandommele (47) woont met zijn vrouw Griet Vermersch en hun kinderen Seppe, Siel en Lieke in de Prinsessestraat in Emelgem. In zijn vrije tijd musiceert Roel met Kristof Lefevre in hun bandje Birch-Log Burning. “Toen de crisis begon en het menens werd, dacht ik dat het wel leuk zou zijn om ‘s avonds in de tuin een liedje te zingen. Op die manier kon ik de buren even plezieren en was er toch iets te doen in de straat.” begint Roel.

Wandel op de Mandel

“Mijn eerste nummer sprak aan en dat smaakte naar meer, zowel bij de buren als bij mezelf. Intussen ben ik nog altijd aan het zingen. Elke avond rond 20.30 uur installeer ik mij in de tuin en zing ik een nummer.”

“Onze tuin kijkt uit op de wandelroute Wandel op de Mandel en ook voorbijgangers kunnen dus meegenieten. Dagelijks blijven mensen hangen om te luisteren. Dat is als muzikant wel aangenaam natuurlijk. De mensen houden rekening met de regels rond social distancing en ze genieten even van de muziek voor ze verder wandelen. Ook met de buren heb ik intussen een vaste afspraak.”

Toen Roel op woensdag 18 maart zijn eerste nummer speelde, had hij niet verwacht dat hij midden mei nog aan het zingen zou zijn. “Ik had eerlijk gezegd echt niet gedacht dat dit zo lang zou duren. Ik dacht al wel eens aan stoppen, maar voor de buren en de sympathisanten zing ik door. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik het zelf wel plezant vind.”

Drukke werkdagen

Roel is tijdens de coronacrisis gewoon aan het werk gebleven. “Ik ben directeur opleidingen bij Howest in Kortrijk. Het onderwijs mag er dan de laatste weken wel helemaal anders uitzien, toch ben ik de hele tijd aan de slag geweest. Het was en is best hectisch op het werk, dus is het voor mij wel even uitblazen als ik ‘s avonds muziek kan spelen.”

“Ik had eerlijk gezegd echt niet gedacht dat dit zo lang zou duren”

Intussen heeft Roel al ruim 55 nummers op zijn speellijstje staan en daar komt er dus elke dag eentje bij. “Ik kies zelf welke nummers ik speel. Met de buren hebben we een Whatsappgroepje, nu en dan vraag ik eens welk nummer ze nog eens willen horen, dus sommige liedjes passeerden al twee keer de revue.”

Nog even doorgaan

Roel is van plan om nog even door te gaan. “Zolang de crisis blijft, blijf ik ook spelen. Tenzij mijn vrouw Griet er genoeg van krijgt natuurlijk. Ik ben echt niet veel thuis en als ik nu thuiskom, probeer ik eerst nog een half uur te oefenen voor ik dan effectief mijn nummer speel. Bij thuiskomst heeft Griet niet veel aan mij momenteel”, lacht Roel. “Voorlopig klaagt ze niet, ze filmt elke avond mijn optreden en zet het in een Instagram-live zodat iedereen kan mee genieten.”

De drie kinderen van Roel mogen dan ook in hun kot blijven, toch zijn ze niet echt geïnteresseerd in de muzikale avonturen van hun vader. “Zij vinden Netflix en hun vrienden belangrijker dan hun pa die wat staat te zingen in de tuin. En daar is helemaal niks mis mee, gelijk hebben ze!” besluit Roel. (MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier