Emelgem klinkt op nieuw plein naast dorpshuis

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op het vernieuwde pleintje naast het dorpshuis werd het pleintje ook officieel ingehuldigd. © Frank
Redactie KW

De nieuwjaarsreceptie van de Dorpsraad waarop heel Emelgem welkom was, nam dit jaar nog iets grotere proporties aan. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om het vernieuwde pleintje naast het dorpshuis officieel te openen.

Het ging er gezellig aan toe, op het pas vernieuwde pleintje. Voor de tiende keer al trakteerde de Dorpsraad de Emelgemnaars op hapjes en drankjes, ter beschikking gesteld door Emelgemse zelfstandigen. Ook het stadsbestuur bood twee drankjes aan.

Er was reden genoeg om te feesten. “We willen van deze nieuwjaarsdrink gebruik maken om het heringerichte pleintje officieel te openen”, zegt bevoegd schepen Caroline Maertens (N-VA). De werkzaamheden in en rond het oud-gemeentehuis startten al in 2017. “Toen renoveerden we het dorpshuis en werd het door een lift binnenin helemaal toegankelijk gemaakt. De aanpak van het plein daarachter kon ook niet uitblijven.”

Perendorp

Een info-avond waarop ideeën werden uitgewisseld, ging de plannen vooraf. Zo kwam er extra aandacht voor ontharding en meer groen. “In het voorjaar vorig jaar kon dan gestart worden met de werken. De bestaande verharding maakte plaats voor een pad en dankzij een buitenliftje is het dorpsplein nu volledig toegankelijk. De volledige beplanting werd vervangen door planten met eetbare vruchten: peren, aardbeien, frambozen … Langs de muur staan ook conferenceperen, een mooie verwijzing naar het perendorp. Een bloeirijke border en een publieke barbecue en nieuwe zitbanken kregen er ook een plaats”, aldus de schepen. De magnoliaboom werd wel behouden en is voorzien van extra verlichting wat de buurt nog gezelliger maakt. Een peer in cortenstaal als blikvanger maakt het geheel compleet.

In de toekomst plant het stadsbestuur nog extra investeringen in Emelgem. Er komt groenonderhoud langs Wandel op de Mandel. Op diezelfde locatie wordt het fietspad verder doorgetrokken. Ook het eigenlijke dorpsplein en de parking worden heringericht. Hiervoor wil het bestuur opnieuw in dialoog gaan met de bevolking. Tenslotte zal ook de Baronstraat aangepakt worden.

(MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier