Els Verhoest is 25 jaar ceo van Best of Travelin Roeselare: “Alles komt weer goed”

Els Verhoest is 25 jaar ceo van Best of Travel: "Ik denk dat het tot eind 2022 zal duren vooraleer Best of Travel opnieuw op het niveau zal zitten van voor de coronacrisis. Maar we zullen er nog zijn, dat is zeker!" (foto SB) © Stefaan Beel
Peter Soete

De reissector heeft klappen gekregen de laatste maanden en moet zich misschien helemaal heruitvinden. Els Verhoest, zaakvoerder en eigenaar van reiskantoor Best of Travel, blijft haar optimistische blik echter behouden. “Het is niet leuk wat is gebeurd, maar het komt goed.”

Een van de reiskantoren met de meeste visibiliteit van Roeselare is ongetwijfeld Best of Travel langs de Rijksweg in Rumbeke. Het kantoor zelf is nog gesloten maar zaakvoerder Els Verhoest is druk aan het werk met enkele van haar travel designers. “Het zou een feestjaar worden”, begroet Els ons. “Dit jaar bestaat Best of Travel 40 jaar en werk ik 25 jaar in het bedrijf. Maar veel redenen tot feesten is er momenteel niet, hé?”

Dat klopt natuurlijk, maar 40 jaar Best of Travel is toch wel een lange termijn?

Els Verhoest: “Mama is thuis in de Kerkhofblommenstraat in Staden gestart met een reisbureau. Mijn ouders waren fervente reizigers. Papa was bankier en verzekeringsagent voor Cera en mama hielp mee. Tot ze dus haar licentie als reisagent haalde en haar eigen reisbureau startte. Thuis kwam het snel te klein en het reiskantoor verhuisde naar de Sint-Jansstraat 5 in Staden.”

“Toen ik in de zaak kwam, hebben mijn man en ik een huis met een kantoor ernaast gebouwd in dezelfde Sint-Jansstraat en verhuisden we opnieuw met het reisbureau. Het kantoor kwam na zeven jaar te klein en dus keek ik uit naar een locatie in Roeselare met een grote visibiliteit en dicht bij de op- en afrit van de autosnelweg.”

“En we vonden een mooi stuk grond langs de Rijksweg, daarop kwam ons Best of Travel-gebouw waar we al negen jaar werken. Het bleek een goede beslissing, want mijn 16 medewerkers en ik voelen ons hier goed thuis.”

Was het eigenlijk een meisjesdroom om een reisbureau te hebben?

“Eigenlijk niet. Ik heb Toegepaste Economische Wetenschappen gestudeerd en droomde om in een grote multinational aan de slag te gaan (lacht). Uiteindelijk ben ik niet in een multinational gestart maar in Artex in Izegem. Toen ik 25 jaar was, ben ik samen met mijn papa naar Australië geweest. De vriendelijke mensen en de ongelooflijk mooie natuur hebben me onmiddellijk bekoord. Op de terugvlucht hadden papa en ik veel tijd om te praten en we vroegen ons af of we geen reizen naar Australië konden verkopen. Tegen dat we geland waren, hadden we bijna een volledig businessplan.”

Dat was toen een uniek concept?

“We waren zeker de eerste in Vlaanderen. De start van Aussie Tours 25 jaar geleden betekende ook mijn start in het bedrijf. Wij boden reizen op maat aan en een rechtstreekse verkoop zonder hulp van touroperators. Nu doen velen dit maar ik durf zeggen dat wij pioniers waren van dat concept. Op bepaalde ogenblikken vertegenwoordigden Australië en Nieuw-Zeeland bijna 75 % van onze omzet.”

En de zaak bleef groeien?

“Later kwamen daar Africa Tours, Latin Tours en Asia Tours bij maar nu focussen we meer op de algemene naam Best of Travel. Maar uiteraard hebben we specialisten voor iedere bestemming. We hebben ook veel expertise op Europese bestemmingen en die zal de komende weken en maanden wel van pas komen.”

“Reiskantoren kunnen nu tonen dat ze klanten echt kunnen helpen”

Is de reiziger veel veranderd in 25 jaar?

“Nu zijn klanten veel beter geïnformeerd over de bestemming en de reiservaring op zich. Klanten zoeken vooral advies van experten en service. Dat laatste wordt nu meer dan ooit belangrijk. Dat is misschien ook het enige positieve punt aan deze coronacrisis. Nu kunnen de reiskantoren tonen dat ze hun klanten echt kunnen helpen. Gelukkig zijn veel van onze klanten echte reizigers en kiest meer dan 80 procent voor een latere boeking.”

In al die tijd moet je al vreemde verzoeken hebben gehad?

“Er kwam eens een dame binnen met een papegaai op haar schouder. Die dame wilde een reis naar Australië boeken met alles erop en eraan maar haar papegaai moest mee. Dat was jammer genoeg onmogelijk, want Australië hanteert strenge quarantaineregels voor dieren.”

Jullie studiereizen zijn nu ook in het water gevallen?

“En we hadden allemaal heel mooie reisplannen! Die zijn nu ook allemaal overgeboekt naar volgend jaar.”

Zal de reissector er anders uitzien na corona?

“Ik denk dat de sector zal krimpen en er sommige spelers zullen verdwijnen. Ik heb altijd een realistische kijk op de zaken en ik denk dat het tot eind 2022 zal duren vooraleer Best of Travel opnieuw op het niveau zal zitten van voor de coronacrisis. Maar we zullen er nog zijn, dat is zeker.”

Ben je gelukkig?

“Ik ben 100 procent gelukkig. Want ondanks het feit dat de reisindustrie, die de grootste industrie ter wereld is met heel veel vertakkingen, gigantisch hard is getroffen, blijf ik ook optimistisch. Het komt goed! Bovendien ben ik gezegend met een man en dochter die gezond en gelukkig zijn en heb ik mijn vele reisherinneringen die niemand mij kan afnemen.”

Privé

Geboren in Roeselare op 14 juni 1969. Getrouwd met Christophe Delvoye, een dochter Estelle (17).

Loopbaan

Lager onderwijs in Staden en middelbaar in het College van Izegem. Daarna Toegepaste Economische Wetenschappen aan de UFSIA Antwerpen en vervolgens nog een Master of Management. Twee jaar aan de slag bij Artex vooraleer in het familiebedrijf Best of Travel te stappen.

Vrije tijd

Wandelen, yoga, genieten van lekker eten en drinken, reizen.