Els Snick zet geschiedenis van De Visscherie in Oostrozebeke in de kijker

Els Snick verdiepte zich in de geschiedenis van De Visscherie, waar ze haar jeugd doorbracht. © CLY
Redactie KW

De gemeente staat voor een heel druk feestweekend. Het is het weekend van de jaarlijkse Peloezefeesten, gekoppeld aan de 1/8ste triotriatlon. Cultuur ontbreekt evenmin op de feestaffiche. Er is de bekende boekenverkoop en in ‘t Kraaienest belicht schrijfster Els Snick de geschiedenis van De Visscherie.

Els Snick (52), die naast schrijfster ook docente Duits is aan de Gentse universiteit, woont tegenwoordig in Gent, maar is geboren en getogen in Oostrozebeke. Ze is al een tijdje bezig met het ontrafelen van de geschiedenis van De Visscherie, een pand dat haar ouders vele jaren hebben uitgebaat.

“Ik ben op vrij jonge leeftijd vertrokken uit Oostrozebeke, maar ik keer er graag terug, omdat mijn ouders er wonen, maar ook omdat de geschiedenis van het dorp me interesseert”, zegt Els. “Dat heeft veel te maken met De Visscherie, een pand waar zoveel Oostrozebekenaren trouwden of een feestje bouwden. Tijdens mijn jeugd stond ik er niet al te positief tegenover, want wij kenden toen maar één ding en dat was werken. Nu kijk ik daar heel anders tegenaan en ben ik heel geïnteresseerd in het verleden van dat pand en zijn vroegere bewoners. Dat wordt ook het onderwerp van mijn lezing op de Peloezefeesten. De geschiedenis van De Vischerie van 1870 tot 1970 staat centraal.”

Het spreekt voor zich dat ik daardoor al heel veel archief- en dossierwerk achter de rug heb. De moeilijkste periode waren de oorlogsjaren

“Merkwaardig genoeg is de geschiedenis van De Visscherie ook voor een groot deel de geschiedenis van mijn dorp. Het spreekt voor zich dat ik daardoor al heel veel archief- en dossierwerk achter de rug heb. De moeilijkste periode waren de oorlogsjaren. Ik moest de archieven induiken en hoe dieper ik groef, hoe boeiender het werd. Ik denk bijvoorbeeld aan het verhaal van priester Cyriel Verschaeve, die er een periode verbleef. Ik vroeg me steeds af wat daar achter zat. Hoe is hij daar beland? Ik heb het ook over de familie Lootens-Lambrecht. Over hoe extreem rijke mensen de geschiedenis van een dorp mee hebben bepaald. En uiteraard is het ook het verhaal van mijn eigen vader en moeder.”

Veel volk op bezoekdag

“Voor mij is de zoektocht een terugkeer naar de wortels van mijn dorp. Pas nu besef ik echt dat mijn roots in Oostrozebeke liggen. Het is ook de ideale gelegenheid om andere betrokkenen beter te leren kennen op oudere leeftijd. Zo was ik bijvoorbeeld verrast toen op de allerlaatste bezoekdag van de intussen afgebroken Visscherie zoveel bezoekers kwamen opdagen. Dat heeft me echt geraakt.”

Wie meer wil te weten komen over de geschiedenis van De Visscherie mag de lezing niet missen op zondag 7 juli van 10.30 tot 12 uur in bib ‘t Kraaiennest.

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier