Els Defour uit Ingelmunster wordt zesde Sint-Elooisdeken

Els Defour, samen met echtgenoot Luc Dewulf en de kinderen Jelle (links) en Seppe. (foto FODI) © (foto FODI)
Redactie KW

Op zaterdag 7 december wordt Els Defour van KVLV aangesteld tot de zesde Sint-Elooisdeken in de brasserie van ‘t JOC. Na een eucharistieviering in de Sint-Amandskerk volgt er nog een feestmaaltijd in De Cultuurfabriek.

Els (41) is al 20 jaar getrouwd met Luc Dewulf. Met de kinderen Jelle (13) en Seppe (12) wonen ze in de Krekelstraat 41. Els werkt al 20 jaar als ergotherapeute in het woonzorgcentrum Maria Rustoord. Vijf jaar geleden behaalde ze nog een bachelor-na-bachelor psychosociale gerontologie. In haar vrije tijd is ze voetbalmama, taxi-mama, woont ze optredens en festivals bij én is ze actief bij de KVLV. “Ik ben al 20 jaar lid. Na de KLJ verzeilde ik automatisch bij de KVLV. In 2014 vervoegde ik – samen met nog een viertal andere jongere dames – het bestuur. We proberen een frisse wind door de beweging te blazen. Mee met de tijd, mee met de maatschappelijke tendensen en een duidelijk zichtbare participatie binnen de gemeente. We blijven ook respect hebben voor onze brede doelgroep met leeftijden van 20 tot 80 jaar”, zegt Els.

Titel blijft in de familie

Els wordt de zesde Sint-Elooisdeken na Geert Spriet (Landelijke Gilde), Dieter Vanneste (KLJ), haar zus Ann Defour (KVLV), Frans Verdure (Landelijke Gilde) en Steven Debackere (KLJ). “Dit jaar ging deze titel sowieso naar iemand van de KVLV. Alle KVLV-dames werden opgeroepen om anoniem een stem in te dienen bij voorzitsters Ann Defour en Ann Vanneste. Ik was zeker geen kandidaat. Ik ben wel een promotor van de KVLV, maar daarvoor hoefde ik die titel niet. Toen de voorzitster mij dat nieuws kwam meedelen, was ik niet echt enthousiast omdat ik vond dat andere dames die titel meer verdienden”, vertelt Els. “Het blijft wel in de familie. Hoe dat komt, moet je aan de kiezers vragen. Mijn zus en ik dragen onze titels op aan ons ma Monique Devlamynck, die op 12 juni 2015 is overleden.”

Ik was geen kandidaat, ik vond dat andere dames de titel meer verdienden

“Die titel houdt voor mezelf niet zoveel in – buiten veel trakteren – maar ik geloof wel in de gedachte erachter”, gaat Els verder. “Je bent eigenlijk promotor en ambassadeur van de KVLV. Mijn stokpaardje is ook afkomen van ons boerinnenbond-imago, want de helft van onze leden hebben heel verscheidene beroepen los van enkel land- of tuinbouwdames. We zijn gewoon met zijn allen Vrouwen Met Vaart”, lacht Els, die vooruit blikt op het nieuwe jaarprogramma voor 2020. “We hebben de nieuwe kalender net samengesteld. Er is weer een ruim aanbod voor jong en iets ouder. Ik denk dat we nog steeds één van de grootse vrouwenbewegingen zijn van Ingelmunster. Op de jaaropener en de fietstocht bereiken we telkens de meeste dames. Onze KVLV-tweedaagse naar Maastricht en dit jaar Hasselt waren voltreffers. In 2020 starten we met een casino-avond als jaaropener. We bezoeken ook AZ Delta, houden een workshop bij groenten Vanassche in Izegem, een daguitstap naar Scherpenheuvel, en meer.” Waarom scoort de KVLV zo goed? “Omdat je bij ons niet verplicht bent om aan iedere activiteit deel te nemen. We staan ook voor vernieuwing en proberen om onze vereniging via sociale media te promoten. Een website zit ook in de pijplijn.”

Buffet en dansen

Voor die bewuste zaterdag 7 december is er een heel programma uitgetekend. Vanaf 13.30 uur is er dekenviering met een uitgebreid dessertenbuffet in de brasserie van ‘t JOC. Om 17 uur Sint-Elooisviering in de Sint-Amandskerk. Vanaf 19 uur start de feestmaaltijd in De Cultuurfabriek in de Kortrijkstraat 4 met een uitgebreide receptie, warm buffet, dessert met koffie, gezellig samenzijn met dansgelegenheid met DJ Fonzy. Het namiddagprogramma kost 10 euro (kinderen gratis). Avondfeest : 48 euro voor KLJ-leden, 53 euro voor leden KVLV, LG en partner, 63 euro voor niet-leden. Dansfeest vanaf 23 uur : 15 euro, telkens met drank à volonté.

Inschrijven voor 25 november voor KLJ-leden bij Laura Pannecoucke (0472 62 90 31). Andere leden via overschrijving op BE71 7386 0608 0169.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier