Eigenlijk zou een mens wat vaker toerist in eigen stad moeten zijn. Dan zou je tenminste zien wat er in die stad te zien en te beleven valt. Ik moet eerlijk zijn, ik ben wel 100 keer voorbij gewandeld aan Oriente, in de Koning Albertstraat, zonder er ooit bij stil te staan dat daar een winkel in Oosterse decoratie zat. Het was pas toen ik de uitbaatster op straat ontmoette dat ik dit stukje exotiek in de stad ontdekte. Els Cottenier nam me mee naar haar winkel en wist me te vertellen dat ze er weldra mee ophoudt.

"Ik heb veel in Azië rondgereisd," vertelt ze. "Ik vond en vind nog altijd dat ze daar mooie dingen hebben. En ik wou dat een beetje naar Kortrijk brengen. Ik doe dat ondertussen al tien jaar. Maar eind dit jaar is het gedaan. Dan zoek ik een nieuwe uitdaging."

Daarvoor haalt Els verschillende redenen aan. "De ligging van de winkel is niet ideaal. Er is hier weinig passage. Er zijn wel meer mensen zoals jij die er nog nooit hadden op gelet dat hier een winkel is. Plus ik heb heel veel concurrentie van het internet," zegt ze. Els heeft vroeger nog in Spanje gewoond. Nu ze hier een gezin heeft, is ze niet meteen van plan weer naar het buitenland te verhuizen, maar er zijn wel vage plannen om iets met immobiliën in Spanje te gaan doen. Spijt van haar oosters avontuur in Kortrijk heeft ze niet. "Als ik hier binnenkom," zegt ze, "klopt mijn hartje nog altijd rapper. Ik vind het nog altijd een verborgen parel. Wat hier staat is voor veel mensen misschien brol, ik blijf het prachtige stukken vinden. Azië bijft voor mij een geweldig continent. Ik bewaar schitterende herinneringen aan mijn reizen naar India, Sri Lanka, Vietnam, Cambodja en Indonesië. En er staan nog heel wat andere bestemmingen op het verlanglijstje. Al wil ik ook Zuid-Amerika wat verkennen. Hoe meer je reist hoe meer je wil reizen. Ja, dat stopt nooit. Het heeft er altijd in gezeten. Ik heb destijds toerisme gestudeerd, hier in Kortrijk."

Els hoopt de komende jaren weer wat meer de wereld te kunnen intrekken. Reizen mag dan niet altijd zo goed zijn voor de ecologische voetafdruk, tegelijk zegt ze iets voor het milieu te willen doen. "Dat is nu wel heel erg hip en in, maar dat is iets waar ik al een jaar of twintig mee bezig ben. Ik zou iets met dieren willen doen. Dat is een kinderdroom. Waarom niet? Alles begint met dromen, nietwaar?"

Eigenlijk zou een mens wat vaker toerist in eigen stad moeten zijn. Dan zou je tenminste zien wat er in die stad te zien en te beleven valt. Ik moet eerlijk zijn, ik ben wel 100 keer voorbij gewandeld aan Oriente, in de Koning Albertstraat, zonder er ooit bij stil te staan dat daar een winkel in Oosterse decoratie zat. Het was pas toen ik de uitbaatster op straat ontmoette dat ik dit stukje exotiek in de stad ontdekte. Els Cottenier nam me mee naar haar winkel en wist me te vertellen dat ze er weldra mee ophoudt."Ik heb veel in Azië rondgereisd," vertelt ze. "Ik vond en vind nog altijd dat ze daar mooie dingen hebben. En ik wou dat een beetje naar Kortrijk brengen. Ik doe dat ondertussen al tien jaar. Maar eind dit jaar is het gedaan. Dan zoek ik een nieuwe uitdaging."Daarvoor haalt Els verschillende redenen aan. "De ligging van de winkel is niet ideaal. Er is hier weinig passage. Er zijn wel meer mensen zoals jij die er nog nooit hadden op gelet dat hier een winkel is. Plus ik heb heel veel concurrentie van het internet," zegt ze. Els heeft vroeger nog in Spanje gewoond. Nu ze hier een gezin heeft, is ze niet meteen van plan weer naar het buitenland te verhuizen, maar er zijn wel vage plannen om iets met immobiliën in Spanje te gaan doen. Spijt van haar oosters avontuur in Kortrijk heeft ze niet. "Als ik hier binnenkom," zegt ze, "klopt mijn hartje nog altijd rapper. Ik vind het nog altijd een verborgen parel. Wat hier staat is voor veel mensen misschien brol, ik blijf het prachtige stukken vinden. Azië bijft voor mij een geweldig continent. Ik bewaar schitterende herinneringen aan mijn reizen naar India, Sri Lanka, Vietnam, Cambodja en Indonesië. En er staan nog heel wat andere bestemmingen op het verlanglijstje. Al wil ik ook Zuid-Amerika wat verkennen. Hoe meer je reist hoe meer je wil reizen. Ja, dat stopt nooit. Het heeft er altijd in gezeten. Ik heb destijds toerisme gestudeerd, hier in Kortrijk."Els hoopt de komende jaren weer wat meer de wereld te kunnen intrekken. Reizen mag dan niet altijd zo goed zijn voor de ecologische voetafdruk, tegelijk zegt ze iets voor het milieu te willen doen. "Dat is nu wel heel erg hip en in, maar dat is iets waar ik al een jaar of twintig mee bezig ben. Ik zou iets met dieren willen doen. Dat is een kinderdroom. Waarom niet? Alles begint met dromen, nietwaar?"