Elouise Calcoen is nu officieel Mieke Garnaal 2019

De kersvers aangestelde Mieke Garnaal en haar eredames met de paardenvissers van Oostduinkerke en vertegenwoordigers van het gemeentebestuur die de 70ste Garnaalfeesten ten volle ondersteunen. © (Foto EDK)
Redactie KW

Vrijdagavond, in een bomvolle feestzaal De Witte Burg, werd tijdens het feest van de Paardenvissers Elouise Calcoen officieel aangesteld als Mieke Garnaal 2019. Samen met haar eredames Katrien Terryn en Celeste Vandersteene worden ze blikvangers tijdens de 70ste Garnaalfeesten op 29 en 30 juni. Het zijn immers drie vriendinnen van actieve paardenvissers die zich geroepen voelen om het kroontje over te nemen van Laura, Febe en Chloë.

Mieke Garnaal is Elouise Calcoen (21) geworden. Na een sabbatjaar als verkoper, behaalde Elouise haar diploma als verantwoordelijke kinderopvang en werkt momenteel als kinderbegeleider. Haar grootste passie zijn paarden en zij belandde zo bij paardenvisser Gregory Debruyne. Elouise is ook actief lid van de KLJ Beauvoorde.

Katrien Terryn (26) is afgestudeerd in Bedrijfsmanagement-financiën en sloot haar studies af met een jaar in Cambridge. Als kind van de zee is Katrien een fervente hobbysurfer. Haar liefde voor paarden bracht haar bij de paardenvissers en vooral bij Dominique Vandendriessche. Celeste Vandersteene (22) sluit het trio af. Zij studeerde af als kapster maar haar liefde voor dieren bracht haar in contact met paardenvisser Yoshi Delancker.

De Grote Folkloristische Garnaalstoet volgend weekend brengt een sfeerbeeld van het vissersleven en verwijst naar enkele historische momenten uit de geschiedenis van Oostduinkerke. Centraal staan de garnaalvissers te paard, sinds december 2013 door Unesco erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Daarnaast brengt de stoet hulde aan de IJslandvaart. Tijdens de tweede helft van de 19e eeuw trokken er elk jaar veel mannen van Oostduinkerke naar IJsland om er zes maanden lang kabeljauw te vissen. Ook Mieke Garnaal en haar eredames, de traditionele folkloregroepen en Koning Garnaal worden gehuldigd.

(EDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier