Ellende troef in de rechtbank van Ieper

De rechtbank van Ieper kan met moeite nog werken wegens een schrijnend personeelstekort.

© HV

De correctionele zitting in de rechtbank van Ieper moest op maandag 20 april eigenlijk worden voorgezeten door rechter Luc Lamerant. Voorzitter Rik Verstraete moest echter de zitting openen met de mededeling dat de rechter ziek was. Noodgedwongen stelde voorzitter Verstraete zowat alle zaken uit tot 16 november. Een behoorlijke termijn dus.

Voorzitter Rik Verstraete gaf uiting aan zijn bezorgdheid en ongenoegen. “Het is zowat drie jaar dat wij met een tekort aan rechters kampen. In augustus zal het drie jaar zijn dat de jeugdrechter Katrien Dewachter overleed. Nog altijd is er geen vervanging. Rechter Joeri Pieters werd raadsheer bij het Hof van Beroep in Gent, en rechter Colla is nog tot einde mei met zwangerschapsverlof.”

“Eén lichtpuntje”

En nu is rechter Luc Lamerant dus ook nog eens door ziekte geveld. “We klampen ons vast aan één lichtpuntje: meester Steven Vancraeyveldt verkoos zijn werk als advocaat te stoppen en werd tot rechter benoemd” aldus de voorzitter.

Hij stelt de hulp van collega’s uit andere West-Vlaamse afdelingen op prijs, maar er zijn limieten, zegt hij. “Want ook in die andere afdelingen is de situatie zeker niet rooskleurig. Bovendien kondigen zich de komende maanden nog een aantal assisenzaken aan in Brugge. Voor hen wordt de belasting daar dus ook nog groter.”

(HV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.