Ellen Rabaey geeft tips voor een gezonde levensstijl tijdens de lockdown

Het succes of falen van de lockdown kan volgens Ellen Rabaey van de multidisciplinaire groepspraktijk Vitaflow in Koksijde misschien wel afhangen van onze levensstijl. We kunnen ons daarom maar beter optimaal voorbereiden voor het geval we besmet worden. Een goede levensstijl blijkt de beste manier om chronische aandoeningen terug te dringen. Ellen ziet deze lockdown als het ideale moment om daartoe de eerste stap te zetten.

Ellen geeft tips voor gezonde levensstijl tijdens lockdown. © MVP

“Door een gezonde levensstijl dring je ook de risico’s van Covid-19 terug”, klinkt Ellen Rabaey overtuigend. “Het effect van onze levensstijl op onze immuniteit is echter minder bekend en onderbelicht. Ten onrechte. Dat wordt vooral aangetoond als men niet gezond leeft. In de levensstijlgeneeskunde kijken we naar levensstijlveranderingen (slaap, sociale contacten, stress, omgeving, voeding, beweging en zingeving) en hoe deze je gezondheid kunnen beïnvloeden, chronische ziektes kunnen voorkomen en je levenskwaliteit zullen verhogen. Want we leven gemiddeld langer maar hebben vroeger last van ouderdomsziektes en andere kwalen zoals immuniteitsvermindering, mentaal en psychsich lijden, diabetes, kanker …”

“Tijdens deze lockdown worden alle levensstijlfactoren op de proef gesteld. Meer stress en zorgen zijn nefast voor onze slaap. We dreigen minder te bewegen door thuis te blijven en grijpen meer naar troostvoeding of alcohol (de coronakilo’s). Onze sociale contacten worden beperkt en de aanhoudende negatieve berichtgeving met hoge sterftecijfers creëren een negatieve mindset.”

“Als je overweegt om ‘ooit eens te beginnen’ met een goede levensstijl… dan is het nu of nooit. Want elke stap in de goede richting heeft impact op jouw immuniteit. Kleine aanpassingen in levensstijl kunnen een groot resultaat geven, maar begin met wat haalbaar is voor jou. Dit is het uitgangspunt van de Lockdown Lifestyle Challenge. Elke dag krijg je daar een tip op weg naar een gezondere levensstijl. Misschien zit er wel eentje bij die helemaal bij jou past! Er zijn telkens weekthema’s (immuniteit, mentale gezondheid, Covid, diabetes …) en dagrubrieken.”

Deze challenge is een samenwerking tussen de organisatie LifeMe die de gezonde levensstijl promoot en Vitaflow, een multidisciplinaire groepspraktijk in Koksijde.

Professor Reginald Deschepper (LifeMe): “Levensstijlgeneeskunde mag stilaan een evenwaardige plaats krijgen in het voorkomen en stabiliseren van chronische aandoeningen. Eenvoudige levensstijlaanpassingen kunnen de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren en leveren een veelvoud aan besparingen op.”

Ellen Rabaey (Vitaflow): “Gezondheid is een totaalplaatje waarin de persoon centraal staat. Wanneer die zich beter voelt door bijvoorbeeld beter te slapen of beter met stress om te gaan, kan hij ook meer ten volle leven.”

Te volgen op Facebook : Vitaflow of LifeMe of Instagram : vitaflow_koksijde of lifeme_vzw.

(MVP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.