Ellen Cruyt onderzoekt grote impact van corona op persoonlijk welzijn

Ellen Cruyt. © gf
Redactie KW

Voor haar doctoraatstudie onderzoekt Ellen Cruyt (24) de betekenisvolle activiteiten, veerkracht en welzijn van de mensen in de coronacrisis. Na ruim 2.000 enquêtes bij een gevarieerde groep mensen kan ze enkele conclusies op een rijtje zetten.

Ellen is master in de ergotherapeutische wetenschappen. Aan de vakgroep revalidatiewetenschappen van de Universiteit Gent volbrengt ze haar doctoraatsstudie met de steun van promotoren professor Dominique Van de Velde en professor Patricia De Vriendt. Hun onderzoek leidt naar enkele opmerkelijke bevindingen.

De impact van de coronacrisis op de alledaagse bezigheden van mensen is groot. Hobby’s en activiteiten om je te ontspannen en je welzijn te bevorderen zijn nu weggevallen of gelimiteerd. In het vakjargon wordt dit deprivatie genoemd”, legt Ellen uit. “Hoe langer deze deprivatie duurt, hoe negatiever de gevolgen zijn voor de mens. Het zorgt voor een gevoel dat het leven er niet meer toe doet en heeft een negatief effect op de gezondheid en het algemeen welbevinden.”

Een job creëert een identiteit

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat bepaalde groepen kwetsbaar zijn voor verminderd welzijn en betekenisgeving in activiteiten. “Volwassenen zijn minder tevreden over het uitvoeren hun activiteiten tijdens de crisis, vaak door een ontbrekende context die het leuk maakte. Twee op vijf volwassenen voelden zich niet meer verbonden met de buitenwereld“, vertelt Ellen. Bij de volwassenen zien de onderzoekers een duidelijk verschil tussen werkende en niet-werkende mensen. “Het hebben van een job creëert een identiteit. Het geeft een zinvolle invulling aan je dag en het gevoel mee te draaien in de maatschappij. Als je kan blijven werken tijdens de coronacrisis, is dat zeker een meerwaarde voor het welbevinden.”

Mentaal erg belastend

Ook ziet ze verschillen tussen mensen met chronische en psychische aandoeningen. “Over het algemeen waren mensen met een chronische aandoening meer tevreden over het uitvoeren van hun activiteiten in de coronacrisis in vergelijking met mensen met een psychische aandoening. De coronacrisis is mentaal erg belastend. Angst- en stressklachten nemen toe. Als je al een zekere psychische kwetsbaarheid hebt, wordt dit alleen maar moeilijker”, verklaart Ellen.

Volgens Ellen en haar promotoren vallen de resultaten niet mee. “Mensen hebben nood aan het voortzetten van hun activiteiten die ze graag deden zoals afspreken met vrienden, werken of shoppen. Met deze resultaten kunnen we het bewustzijn verhogen voor het belang van behoud van activiteiten en hopelijk met deze focus inspelen op toekomstige maatregelen in eventuele crisissen”, concludeert ze. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier