Ellen Allegaert nieuwe bibliothecaris in Lendelede

Ellen Allegaert ruilde Spermalie voor de bibliotheek. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Ellen Allegaert ruilde Spermalie voor de bibliotheek. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

Ellen Allegaert is sinds 1 oktober van vorig jaar officieel de nieuwe bibliothecaris van de bib in Lendelede. Ze volgt daarmee Myriam Verfaillie op die 33 jaar die functie vervulde. “Die job is je op het lijf geschreven”, zeiden enkele vriendinnen en familieleden toen ze van die vacature hoorden”, zegt Ellen.

Ellen (38) woont in de Winkelsestraat, is de partner van Bram Lambrecht en de moeder van Kobe (12) en Stef (9).

“Ik ben regentes (nu heet dat bachelor) Nederlands en geschiedenis en gaf 17 jaar les aan Spermalie in Brugge”, zegt Ellen. “Aan autistische kinderen uit het eerste en tweede middelbaar.”

Geen toeval

Dat Ellen inschreef op een vacature voor bibliothecaris kan geen louter toeval zijn. “Ik ben een fervente lezer en heb ook een diploma dat daarvoor in aanmerking komt. Toen de eerste graad middelbaar in Spermalie van de Potterierei naar de Polderstraat in Brugge verhuisde kreeg ik, op mijn eigen vraag, van de directie toelating om daar een bibliotheek op te starten. Omdat autistische leerlingen niet altijd willen spelen tijdens de speeltijd, maar ook al eens rustig een boek of tijdschrift willen lezen waarbij ze minder prikkels te verwerken hebben. Ook dat overtuigde me om in te gaan op de vacature voor bibliothecaris.”

Ellen werkte in haar eindwerk in het regentaat rond jeugdboeken. In het theoretisch gedeelte ging Ellen op zoek naar de situatie van de jeugdboekenwinkels in Vlaanderen. Voor het praktische onderdeel werkte Ellen een kwartetspel uit. Dit spel testte Ellen uit tijdens het begeleiden van een groepje van de Kinder- en Jeugdjury in de bibliotheek van Izegem.

collectie bepalen

“Ik hou ervan om creatief bezig te zijn en activiteiten op poten te zetten. Gelukkig heb ik een superteam van drie medewerkers die me hierbij goed helpen. De sollicitatie bestond uit drie delen: een schriftelijk examen, een psychologische test en een mondeling examen. Op het mondeling examen moesten we een case, die we op voorhand moesten voorbereiden, voorstellen. Als case moesten we een speelotheek uitwerken.”

Op 17 augustus begon Ellen te werken in de bib. “Myriam Verfaillie had anderhalve maand om me wegwijs te maken in de Lendeleedse bib. Op 1 oktober werd ik officieel de nieuwe bibliothecaris en was Myriam definitief met pensioen. Nu drie maanden later ben ik blij dat ik voor die job koos. Al is dat niet vanzelfsprekend als je na 17 jaar je vertrouwde plek moet verlaten. Maar de nieuwe job valt heel goed mee. Mijn voorgangster Myriam was 33 jaar het ‘gezicht’ van de bib, nu is het aan mij om de bib de komende jaren verder uit te bouwen en een nieuwe wind te laten waaien. Ik maakte al filmpjes voor de voorleesweek en filmpjes waarin ik een verhaal voorlees. Het moeilijkste in mijn nieuwe job is de collectie bepalen. Niet altijd een evidente keuze als je weet dat er veel verschillende voorkeuren zijn.” (IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten