Ella heeft haar rolstoelfiets, ouders schenken rest van bedrag aan haar school

Kaat D'haene en Dominique Dubus met Ella in de rolstoelfiets. © EDB
Redactie KW

In de vakantieperiode kreeg Ella Dubus (11) uit Aalbeke een rolstoelfiets. Hiervoor werden veel acties georganiseerd. “Ons leven is veel praktischer geworden”, aldus haar ouders Dominique Dubus (41) en Kaat D’haene (37).

Door Els Deleu

Ella Dubus werd op 6 december 2007 geboren na 28 weken zwangerschap en woog 650 gram. “Er ontwikkelde zich hersenschade door een zwangerschapsvergifiging op het einde van de zwangerschap”, vertelt Kaat, die psychiatrisch verpleegkundige is. Ella werd geboren ten gevolge van het pré-éclampsiesyndroom waarbij Kaats lichaam zichzelf en ook de ongeboren baby vergiftigde. Het meisje lijdt aan spastische dystone quadriplegi en zit vastgekluisterd aan een rolstoel. Ze kan niet spreken maar haar kennis van de woordenschat is zeer goed en ze is mentaal enorm sterk. “Sinds Ella vorig jaar in september startte op school in Ten Dries in Landegem is ze enorm vooruitgegaan”, aldus Dominique. Ella kreeg een computer om haar te helpen zich uit te drukken.

Fietskar ging in vlammen op

Ella trekt er samen met haar papa en mama graag eens op uit. Dominique, die werkt als groepsverantwoordelijke in de plantenkwekerij van maatwerkbedrijf Waak, had hiervoor een fietskar met een zitschelp voor Ella erin gemonteerd. Hij kon er ook mee lopen en liep zelfs wedstrijden mee. Ella genoot daarvan. De fietskar ging echter in vlammen op bij een schouwbrand in januari vorig jaar in twee bijgebouwen. Rolluiken smolten, ruiten waren kapot en er was veel materiaal verloren, zoals werkmateriaal van Dominique, herinneringen van een overleden grootmoeder en het wiegje van Ella dat uit Argentinië kwam en al generaties lang gebruikt werd.

“We hebben nog wel een hippocampe, dat is een rolstoel met grote wielen voor bos- en strandwandelingen, maar die heeft een heel zwaar onderstel. “We hadden nood aan een fiets waar de rolstoel van Ella kan op staan.”

Tal van Acties

“Een elektrische rolstoelfiets kost echter 10.400 euro, waarvan we 7.800 euro zelf moeten betalen.” Om een deel van dat bedrag samen te krijgen, liet Mieke Schoorreels, de vrouw van Kaats papa zich sponsoren tijdens de 20 km van Brussel. En dit was slechts een begin. Johan Rollez startte in januari van dit jaar de Facebookpagina ‘een fiets voor Ella’. Er werden massaal acties opgestart. Kim Dejaeghere uit Hulste, die jaren Ella’s oppas was en kinderdagverblijf Auricula waar Ella vroeger ging, organiseerden beiden een koekjesverkoop. Andy Deloose, een vroegere chirovriend uit Avelgem maakte 100 liter ‘stovers’ en verkocht die. In de vrije basisschool van Moen ging Kaat vertellen over Ella. Er werd daar met broederlijk delen een sponsorloop georganiseerd voor Ella’s fiets. Tania Debels, een vroegere schoolvriendin van Kaat, maakte beertjes. Daarnaast waren er ook nog een resem anonieme sponsors die een bedrag bezorgden. Er was voldoende geld voor de rolstoelfiets en Dominique, Kaat en Ella hebben zelfs nog 3.689,85 euro over. Dat bedrag schenken ze aan Ella’s school voor de aankoop van educatief speelgoed en communicatiemiddelen. “We zijn die school zo dankbaar dat we ook iets willen terug doen.”

“Ella geniet van de buitenlucht”

“Sinds we in de eerste week van ons verlof in juli de rolstoelfiets kregen, is ons leven praktischer geworden. We zijn natuurliefhebbers en ook Ella geniet van de buitenlucht. De rolstoel staat vooraan op de fiets, en het is eenvoudiger dan de rolstoel in de auto krijgen. We moesten er wel goed op oefenen want deze fiets vraagt wat behendigheid en is heel vatbaar voor de vele oneffenheden op de baan.”

Met haar papa deed Ella al enkele tochten naar Sint-Denijs, Zwevegem en Kortrijk maar ze geniet er ook van om mee te gaan om kleine boodschappen. “Vroeger gingen we veel weg. We hebben een uitgebreide vriendengroep. We waren vroeger allebei actief in de Chiro in Moen. Met de rolstoelfiets kunnen we er weer meer op uit trekken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier