“Elke Kortrijkse kerk heeft haar eigenheid en dat blijft ook zo, dat is zeker”

Op deze foto ziet men het team van de pastorale eenheid met van links naar rechts Vera Delaplace, diaken Dirk Deceuninck, Walter Deschodt, Pieter Mayeur, Roos Herpelinck, priester Geert Morlion, priester Geert Goethals, Marleen Vanoverberghe, seminarist-stagiair Gildas Cambia en Martine Eggermont. © Jacky Bostoen
Redactie KW

Zaterdag vond de officiële oprichtingsplechtigheid van pastorale eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge Kortrijk plaats. Deken Geert Morlion (64) is pastoor van deze pastorale eenheid. “Deze nieuwe pastorale eenheid past binnen de huidige tendens van fusies van parochies”, zegt de deken.

“Alles begon met een pastorale brief – eigenlijk een boekje – van monseigneur De Kesel met Kerstmis 2011. Daarin riep hij op om de bestaande parochiefederaties om te bouwen tot pastorale eenheden“, herinnert priester Geert Morlion zich. Op onze vraag wat het verschil is tussen een federatie en een pastorale eenheid legt hij uit dat een federatie een samenwerkingsakkoord tussen parochies is, waar de parochies apart blijven bestaan. Een pastorale eenheid is eigenlijk een fusie van verschillende parochies tot een nieuwe parochie. “Dit is niet uniek, want in heel West-Europa zijn dergelijke fusies bezig.”

Nieuwe parochie

Deken Geert Morlion is afkomstig van Lo-Reninge en werd in 1978 tot priester gewijd. “Ik ging daarna nog twee jaar studeren en van 1980 tot 1997 gaf ik godsdienst aan het Sint-Rembertinstituut en aan het regentaat in Torhout.” In 1997 werd Geert Morlion benoemd tot professor aan het seminarie in Brugge. In de zomer van 2011 werd hij deken van dekenij Kortrijk in opvolging van wijlen deken Marc Gesquière. Geert was ook pastoor in de federatie Groeninge en wordt nu pastoor van de pastorale eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge. “Dat is perfect combineerbaar met mijn taak als deken“, zegt hij. Dekenij Kortrijk bestaat uit 115.000 inwoners en zal over enkele jaren zes pastorale eenheden omvatten, waaronder vier in Groot-Kortrijk.”

“Het grote verschil is dat er nu één centrale boekhouding en één centraal secretariaat zijn, waar alles geregeld wordt”

De nieuwe pastorale eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge omvat de vroegere parochies Sint-Elooi, Pius X en de Sint-Michielsbeweging, die vroeger samen de federatie Sint-Amandus waren, en de vroegere parochies Sint-Maarten en Onze-Lieve-Vrouw, die deel uitmaakten van de federatie Groeninge. Dat is een fusie van vijf kerken en vijf geloofsgemeenschappen. Naast pastoor Geert Morlion is Geert Goethals hulppriester, Luc Verstraete meewerkend priester en Dirk Deceuninck diaken. Mensen uit de stuurgroepen van de twee voorgaande federaties maakten de overstap naar het team van de pastorale eenheid.

Pastorale eenheid O.L.V. van Groeninge is de vierde eenheid binnen de dekenij. Daar is telkens één pastoor. Pastorale eenheid Edith Stein omvat de vroegere parochies van de zuidelijke deelgemeenten van Kortrijk, pastorale eenheid Sint-Marcus zijn de vroegere parochies in Heule en Bissegem, pastorale eenheid Emmaüs Kuurne telt met Sint-Pieter, Sint-Michiel en Sint-Katharina drie kerken. Harelbeke is met Sint-Salvator, Sint-Rita, Sint-Jozef, Sint-Augustinus in Stasegem, Sint-Amandus in Bavikhove en Sint-Petrus in Hulste ook op weg om op korte termijn een pastorale eenheid te worden.

Eigenheid bewaren

In Kortrijk vormen Sint-Rochus, Damiaan, Sint-Theresia en Sint-Anna de federatie Hoog-Kortrijk. Hier wordt eind oktober Guido Cooman tot pastoor aangesteld. Hij is dit momenteel al enkele jaren van Sint-Elisabeth en Sint-Jan. Over enkele jaren zullen al deze parochies samen ook een nieuwe — en zesde – pastorale eenheid worden

Binnen de pastorale eenheid O.L.V. van Groeninge zal er niet zoveel veranderen. “Elke kerk heeft haar eigenheid en dat zal ook zo blijven. Nu wordt in elke kerk nog alles aangeboden zoals doopsel, eerste communie, vormsel, huwelijk en een jongerenwerking. De vier gemeenschappen moeten nog meer op elkaar afgestemd worden. Dat gebeurt nu al voor enkele diensten en voor de weekenddiensten. Daar voel je al de kracht van het geheel. Het grote verschil is dat er nu één centrale boekhouding en één centraal secretariaat zijn waar alles geregeld wordt.” (Els Deleu)

Op de nieuwe website www.olvgroeninge-kortrijk.be is alle informatie te vinden, alsook een digitale nieuwsbrief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier