Elke en Ando vechten tegen armoede in Madagaskar, maar moeten nu in Gits blijven

Elke en Ando maken al drie jaar het verschil in Madagascar in hun strijd tegen armoede. © EV
Redactie KW

In 2017 trokken Elke D’Hulst uit Gits en haar man Ando naar Madagaskar om er aan ontwikkelingssamenwerking te doen. In november keerde het gezin terug naar België om even de batterijen op te laden, maar nu kunnen ze niet meer terug. Door het coronavirus zijn de grenzen dicht.

Elke groeide op in de Wilgenstraat in Gits in het gezin D’Hulst-Delange. Ze studeerde voor vroedvrouw en kreeg de microbe van het humanitair werk al te pakken tijdens een stage in Zambia. Ando is geboren en getogen in de hoofdstad van Madagaskar. Hij behaalde een bachelor in de theologie. In september 2007 trok Elke al eens naar Madagaskar om er twee jaar als vroedvrouw te werken. Samen met de taal leerde ze er Ando kennen en ze keerden samen terug naar België. In 2017 besloten ze om met hun drie kinderen voor onbepaalde duur te verhuizen naar het eiland waar hun hart ligt.

“Onze eerste twee jaren in Madagaskar zien we een beetje als een verkenningsfase”, klinkt het bij Elke. “We zijn overtuigd van de schoonheid van het project, maar zien toch nog enorm veel noden.”

Eigen operatiekwartier

Elke hielp de voorbije twee jaar in Madagaskar als vroedvrouw in het ‘Sarobidy Maternity Center’. Ze helpt er mee aan de verdere uitbouw van een waardig gezondheidscentrum voor vrouwen en kinderen. Momenteel onderzoeken ze de mogelijkheid om een eigen operatiekwartier te bouwen. “Als je weet dat een vrouw daar 1 kans op 45 heeft om te sterven tijdens de bevalling, is de nood er ginder hoog. We begeleiden vrouwen tot 6 maanden na hun bevalling en ondersteunen hen niet alleen met medische zorg, maar leren hen vooral ook hoe hun lichaam werkt, wat ze mogen verwachten van de bevalling en hoe ze hun pasgeborenen het best verzorgen.”

Ando werkt mee aan een herbebossingsproject van Eden Reforestation Projects. “90% van de bossen in Madagaskar is gekapt of verbrand. Het project engageert de dorpelingen zelf en neemt hen in dienst in de kwekerijen.” En zo helpt Ando met het planten van miljoenen en miljoenen bomen samen met de locals, die daarvoor een loon krijgen. Daardoor is er voor hen hoop op een betere toekomst.

Veiliger voor kinderen

Het koppel is eind november terug naar België gekomen om de batterijen op te laden en er nadien weer goed tegenaan te gaan. De terugvlucht naar Madagaskar stond voor het gezin gepland op 30 april. Het coronavirus gooit hier echter ook roet in het eten. “Vorige week sloot Madagaskar zijn grenzen in de hoop het coronavirus buiten te houden. Jammer genoeg is dit niet gelukt en intussen gaat het ook daar rond. Alleen zal het ginder nog veel en veel erger worden dan hier. Ergens willen we niks liever dan naar Madagaskar vertrekken maar tegelijk weten we dat het hier veiliger is voor onze kindjes en zijn we dan weer dankbaar dat we hier zijn. In elk geval zullen we het nu dag per dag moeten bekijken en zien wat de komende weken brengen”, klinkt het tot besluit. (EV)

Ando en Elke zijn voor hun werk en levensonderhoud volledig afhankelijk van giften. Wie dit gezin graag een duwtje in de rug wil geven, kan dit via: Rekening Tearfund: BE41 4359 1900 0110 (KREDBEBB) met vermelding ‘gift Ando en Elke, code 25rd’. Verdere info kun je vinden via www.tearfund.be/toppers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier