Elk WZC krijgt vijf tablets via project ‘Virtual Hugs’ en gemeente Oostkamp

Voorzitter Sebastian Vande Ginste en Kurt Boelens, clusterverantwoordelijke Leven en Sociaal bij het OCMW, overhandigen de 10 tablets aan algemeen directeur Frank Declerck van de Woonzorgcentra, Dorine Scharley, diensthoofd bewonerszorg en begeleidster Britt Capelle. © PH
Redactie KW

De gemeente Oostkamp ging in op het voorstel van de Vlaamse regering om tablets aan te bieden voor de woonzorgcentra. Er gaan er vijf naar WZC Ter Luchte en vijf naar WZC Sint-Jozef. De tablets maken visueel contact tussen familie en bewoners makkelijker.

Het niet – of nauwelijks – kunnen bezoeken van familieleden in de woonzorgcentra blijft, ondanks de bijgestuurde maatregelen, nog steeds moeilijk. Zowel voor de familieleden als voor de bewoners. Naast andere maatregelen, blijft inzetten op digitaal contact dan ook belangrijk. Dat is ook waarom het project ‘Virtual Hugs’ (virtuele knuffels) ontstaan is. Het is een initiatief van Deloitte, Close The Gap en de VUB. Deze organisaties zamelden oude toestellen in en kochten nieuwe toestellen met gedoneerd geld. Ook burgers konden hun steentje bijdragen. De Vlaamse regering ondersteunde dit project en trok hiervoor 375.000 euro uit.

Waardevolle tablets

Gemeenten konden een aanvraag indienen voor een aantal tablets. Oostkamp heeft zo 10 tablets gekregen. Die werden woensdag in ontvangst genomen door algemeen directeur Frank Declerck en diensthoofd bewonerszorg Dorine Scharley. Zij brachten ze naar hun beide woonzorgcentra.

Uiteraard was Britt Capelle, begeleidster wonen en leven in één van de afdelingen van WZC Sint-Jozef heel tevreden: “Niet alleen voor contact met de familie tijdens deze crisis zijn deze tablets heel waardevol, maar ook daarna zullen we deze toestellen heel goed kunnen gebruiken tijdens onze activiteiten. Ze ondersteunen de bewoners ook om bijvoorbeeld de krant te lezen of gezelschapsspelletjes te spelen.”

Draaglijker voor iedereen

Jan de Keyser, burgemeester: “Zowel voor familie als bewoners is het belangrijk elkaar te kunnen zien. Dat doet zoveel meer dan een telefoontje. Dat dit nog niet voor iedereen kan, maakt het nog steeds moeilijk. Gelukkig zijn er digitale oplossingen. De WZC’s doen al vele inspanningen voor het digitale contact, deze extra toestellen zullen dat op ruimere schaal mogelijk maken. Zo zorgen we er samen voor dat het volgen van de maatregelen iets draaglijker wordt voor iedereen.” (PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier