Stad Ieper wil haar inwoners én tegelijk de getroffen Ieperse sectoren financieel steunen na de coronacrisis. "Elk gezin zal van de stad een waardebon ontvangen om in Ieper te besteden, een financiële tegemoetkoming voor alle Ieperlingen maar ook een boost voor de lokale economie, Ieperse handelaars en horeca", klinkt het. "Er komt daarnaast ook een extra injectie voor promotie van de stad als toeristische trekpleister, gespreid over twee jaar. In totaal zal zo'n 700.000 euro worden geïnvesteerd."

Stad Ieper nam eerder reeds een aantal concrete steunmaatregelen, zoals het tijdelijk niet innen van een aantal belastingen voor ondernemers, het opschorten van het betalend parkeren in de binnenstad, een wekelijkse afhaling van groenafval, uitstel betaling huurgelden, ... Tegelijk werd een taskforce opgericht om structureel een plan uit te werken om na de crisis de stad zo snel als mogelijk terug op kruissnelheid te brengen.

Eén van de lokale steunmaatregelen is om na de crisis aan elk Iepers huishouden een waardebon te geven van minimum 25 euro. Het bedrag wordt verhoogd met 10 euro per bijkomend gezinslid. Een alleenstaande krijgt aldus 25 euro, een koppel met twee kinderen krijgt 55 euro.

"De bon zal een beperkte geldigheidsduur hebben om zo op korte termijn een boost te geven aan de dynamiek van onze stad. Waar men terecht zal kunnen met die bon wordt verder verfijnd maar bedoeling is alvast om dit zo breed mogelijk uit te rollen. Het college van burgemeester en schepenen wil op die manier alle inwoners een hart onder de riem steken na deze moeilijke periode", aldus nog Stad Ieper.

Het concept van een waardebon werd voorafgaand ook besproken met het centrummanagement, horeca Ieper, en de afdelingen van Voka en Unizo in Ieper en deelgemeenten. "Stad Ieper is sterk verbonden aan haar lokaal handelsapparaat", zegt schepen Diego Desmadryl, bevoegd voor economie en toerisme. "Gaat het goed met de lokale handel en horeca, dan gaat het goed met Ieper en vice versa. Het is dan ook belangrijk dat de lokale handel snel een doorstart kan maken na de coronacrisis. De waardebon is een win-win. We rekenen ook op de creativiteit van onze ondernemers om er bijkomende acties aan te koppelen. Denk bijvoorbeeld aan een extra korting of gift voor wie de bon bij hen spendeert. De uitwerking hiervan is in volle voorbereiding."

Stad Ieper investeert 700.000 euro in de waardebon, de administratieve uitwerking en een pak promotie voor de stad. "Voor het toerisme werd geopteerd voor een langetermijnplan. Wat betreft toeristen uit het buitenland zal een volledig herstel immers meer tijd vergen", aldus Desmadryl. "De voorstellen worden nu verder uitgewerkt, ook externe partners worden ingeschakeld. Het finale voorstel zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring."

Wanneer de bon precies bedeeld zal worden, is nog afwachten. Stad Ieper zal sowieso pas met de bon starten als alle winkels en horeca terug open zijn. (TOGH)

Stad Ieper wil haar inwoners én tegelijk de getroffen Ieperse sectoren financieel steunen na de coronacrisis. "Elk gezin zal van de stad een waardebon ontvangen om in Ieper te besteden, een financiële tegemoetkoming voor alle Ieperlingen maar ook een boost voor de lokale economie, Ieperse handelaars en horeca", klinkt het. "Er komt daarnaast ook een extra injectie voor promotie van de stad als toeristische trekpleister, gespreid over twee jaar. In totaal zal zo'n 700.000 euro worden geïnvesteerd."Stad Ieper nam eerder reeds een aantal concrete steunmaatregelen, zoals het tijdelijk niet innen van een aantal belastingen voor ondernemers, het opschorten van het betalend parkeren in de binnenstad, een wekelijkse afhaling van groenafval, uitstel betaling huurgelden, ... Tegelijk werd een taskforce opgericht om structureel een plan uit te werken om na de crisis de stad zo snel als mogelijk terug op kruissnelheid te brengen. Eén van de lokale steunmaatregelen is om na de crisis aan elk Iepers huishouden een waardebon te geven van minimum 25 euro. Het bedrag wordt verhoogd met 10 euro per bijkomend gezinslid. Een alleenstaande krijgt aldus 25 euro, een koppel met twee kinderen krijgt 55 euro. "De bon zal een beperkte geldigheidsduur hebben om zo op korte termijn een boost te geven aan de dynamiek van onze stad. Waar men terecht zal kunnen met die bon wordt verder verfijnd maar bedoeling is alvast om dit zo breed mogelijk uit te rollen. Het college van burgemeester en schepenen wil op die manier alle inwoners een hart onder de riem steken na deze moeilijke periode", aldus nog Stad Ieper. Het concept van een waardebon werd voorafgaand ook besproken met het centrummanagement, horeca Ieper, en de afdelingen van Voka en Unizo in Ieper en deelgemeenten. "Stad Ieper is sterk verbonden aan haar lokaal handelsapparaat", zegt schepen Diego Desmadryl, bevoegd voor economie en toerisme. "Gaat het goed met de lokale handel en horeca, dan gaat het goed met Ieper en vice versa. Het is dan ook belangrijk dat de lokale handel snel een doorstart kan maken na de coronacrisis. De waardebon is een win-win. We rekenen ook op de creativiteit van onze ondernemers om er bijkomende acties aan te koppelen. Denk bijvoorbeeld aan een extra korting of gift voor wie de bon bij hen spendeert. De uitwerking hiervan is in volle voorbereiding."Stad Ieper investeert 700.000 euro in de waardebon, de administratieve uitwerking en een pak promotie voor de stad. "Voor het toerisme werd geopteerd voor een langetermijnplan. Wat betreft toeristen uit het buitenland zal een volledig herstel immers meer tijd vergen", aldus Desmadryl. "De voorstellen worden nu verder uitgewerkt, ook externe partners worden ingeschakeld. Het finale voorstel zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring."Wanneer de bon precies bedeeld zal worden, is nog afwachten. Stad Ieper zal sowieso pas met de bon starten als alle winkels en horeca terug open zijn. (TOGH)