Elitsa Ivanova Nedelcheva uit Roeselare werkte zich op van poetshulp tot zakenvrouw

Elitsa is nu een zakenvrouw en heeft winkels in Roeselare, Brugge, Oostende en Gent. (foto Stefaan Beel) © Stefaan Beel
Peter Soete

Elitsa Ivanova Nedelcheva is geen onbekend gezicht in Roeselare. Ze kwam hier in 2014 aan en werkte in de carwash van haar schoonbroer. Nu is ze met haar man zaakvoerder van Mobile Cottage, de winkel van telefoonhoesjes en herstellingen in de Ooststraat.

Je bent van oorsprong Bulgaarse maar je hebt er al een hele rondreis opzitten?

Elitsa: “In Bulgarije heb ik na mijn middelbare studies nog een jaar Toerisme gestudeerd maar het is zeer eenvoudig: voor jonge mensen is het bijna onmogelijk om een goed leven uit te bouwen in mijn geboorteland. Mijn ma is leerkracht en mijn pa werkt bij de grenspolitie en zelfs zij hebben het niet altijd makkelijk. Na mijn jaar Toerisme aan de hogeschool heb ik dan ook beslist om naar Londen te vertrekken. Het viel me niet moeilijk om familie en vrienden te verlaten want als ik een doel voor ogen heb dan ga ik daar 100 procent voor.”

Hoe kon je overleven in Londen?

“Zoals iedere Bulgaar en Roemeen (lacht): ik werkte in een poetsfirma. Ik kreeg een degelijk loon waarmee ik kon overleven. Ik ben enkele maanden geleden nog in Londen geweest want ik heb daar nog veel vrienden. Nu is de situatie daar enorm veranderd: er is veel concurrentie bijgekomen en de lonen zijn gekelderd. Na een tijdje poetsen, kon ik beginnen als serveerster in een club en dat was natuurlijk leuker dan poetsen. Maar het was ook zeer hard werken, dat is tot nu de rode draad in mijn leven (lacht).”

In Londen heb je ook je echtgenoot ontmoet?

“Inderdaad, en zo ben ik ook in Roeselare beland. Ik ontmoette Shakeel in Londen, we zijn gehuwd en besloten naar Roeselare te verhuizen. De broer van Shakeel heeft hier een carwash in de Meensesteenweg en mijn man en ik begonnen in de carwash te werken.”

Tot grote tevredenheid van de klanten?

“Ik poetste de wagens bijzonder goed, ik was altijd ontzettend trots op mijn werk. Ik was de eerste vrouw in de carwash en mijn collega’s lachten in het begin met mij: het zou te zwaar zijn voor mij, ik zou snel moe zijn, … Maar ik heb drie jaar in de carwash gewerkt en de klanten waren zeer tevreden en groeten mij nog altijd als ze me zien in de stad. En ik kreeg ook meest fooien van iedereen die daar werkte (lacht).”

En dan kwam een jobswitch?

“Mijn man en ik zijn dan gestart met winkels waar we telefoonhoesjes verkopen en herstellingen doen van mobiele telefoons en tablets. Naast Mobile Cottage in Roeselare hebben we nu ook winkels in Brugge, Oostende en Gent. Het is een heel ander leven. De verantwoordelijkheid is veel groter want iedere beslissing die je neemt kan invloed hebben op je zaak of je inkomen.”

“Na het hectische leven in Londen is Roeselare een echte verademing”

En soms mis je de carwash?

“Ja, echt waar. Als je een wagen poetst, blijf je fit en onderhoud je de conditie. Nu moeten we naar de fitness gaan en betalen om dat te doen.”

In de carwash moet je geen Nederlands praten maar in je eigen winkel is dat toch nodig?

“Dat klopt en daar zal ik nu ook degelijk werk van maken. Ik begrijp Nederlands en dan nog meest dialect door mijn contacten in de verschillende shops. Het is belangrijk om de taal van de klanten te spreken. Ik herinner mij de eerste dag dat we onze winkel in Oostende hadden. Er kwam een ouder koppel binnen en ik zei tegen hen: ‘Oe wist? Kan ik jullie helpen?’ Die mensen waren zo gecharmeerd dat ik Nederlands sprak dat ik niets meer kon misdoen. En dat was nochtans het enige Nederlands dat ik machtig was. (lacht)”

Maar nu ga je er werk van maken?

“Ja, ik ga Nederlands studeren in verschillende modules. Tot nu lukte dat niet omdat ik altijd maar werkte. Na mijn uren in de carwash was ik letterlijk uitgeteld en mijn eerste jaren in de winkels waren ook heftig. We hielden de zaak open en na sluitingstijd moesten we de stock opnemen en alles aanvullen. Nu heb ik een beetje meer tijd.”

Dat is trouwens de reden waarom je naar Roeselare bent gekomen: voor de rust?

“Inderdaad, na het hectische leven in Londen is Roeselare een verademing. In Londen was je makkelijk twee uur onderweg naar je job en was het nooit rustig. Hier komt na zes uur ‘s avonds de rust terug over de stad. De mensen zijn ook kalmer, beleefder, ook de jeugd. Jongeren hangen niet rond in het centrum om sigaretten te roken en alcohol te drinken. Ik vind Roeselare een prima plaats om kinderen groot te brengen.”

Welke centrumstad waar je winkels hebt, verkies je?

“Toch Roeselare, want hier is voor ons alles begonnen. En hier ben ik gelukkig.”

Ben je echt gelukkig?

“Absoluut. Ik heb mijn land verlaten met ‘zero’, ik had niets. Door hard en heel veel werken heb ik nu een goed leven. Maar ik zal nooit vergeten waar ik vandaan kom en hoe snel het kan keren in het leven.”

Privé

Elitsa is geboren in Silistra (Bulgarije) op 13 september 1988. Ze is gehuwd met Shakeel Sana Warach, ze wonen in Roeselare.

Loopbaan

Elitsa volgde lager en middelbaar onderwijs in Krumovgrad waar ze ook opgroeide. Nadien volgde ze een jaar hogeschool Toerisme. Van 2010 tot 2013 was ze woonachtig en werkzaam in Londen en sinds 2014 woont ze in Roeselare.

Vrije tijd

Werken, lekker drinken en eten, kijken naar National Geographic.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier