Elise Ramette uit Ieper timmert aan basketcarrière en droomt van Amerika

"Ik heb een goede jeugdopleiding genoten bij de Blue Cats", vertelt Elise Ramette. © TOGH
Tom Gheeraert

Ieper is momenteel verwend wat topbasketsters betreft, maar ook de toekomst is verzekerd. Elise Ramette (21) tekende een profcontract bij landskampioen Castors Braine en is klaar om de wereld te veroveren. “Als de WNBA roept, dan zal ik die kans grijpen”, zegt ze onder de Menenpoort.

In maart kondigde Elise Ramette haar transfer naar landskampioen Castors Braine aan nadat ze drie sterke seizoenen bij Sint-Katelijne-Waver speelde. “Het wordt een nieuwe uitdaging en de kans om van het profleven te proeven.”

Waren er nog meer gegadigden?

“Ik heb nu een agent, Atticus Sports Management. Ik werk vooral met Lot Wielfaert, de vrouw van Ann Wauters. Zij was wat aan het rondkijken. De Belgische markt is een redelijk snelle transfermarkt en Castors Braine had een aanbieding gedaan. Ik wilde nog wat afwachten, maar ze zeiden: ga ervoor. Ik wil voor mezelf het leven als prof ontdekken. Ik hoop vooral dat ik nog kan verbeteren en veel ervaring opdoen.”

Jullie wonnen met SKW vlak voor de lockdown tegen leider Castors Braine. Denk je dat je kampioen had kunnen spelen?

“Ik weet het niet. In de drie jaar dat ik bij Sint-Katelijne-Waver speelde, voelde het wel alsof nu het moment was om de titel te kunnen pakken. Het is echt jammer dat het zo geëindigd is, maar niets aan te doen.”

Hoe ben je basketter geworden?

“Mijn papa heeft altijd basket gespeeld bij Iebac. Ik ging altijd mee om te kijken. Als cadeau kocht hij een baskettenue voor mij. Ik ging naar de Basket Fun en had meteen de microbe te pakken.”

Je wordt omschreven als een groot talent, of is het vooral hard werken?

“Sowieso dat ook. Ik denk dat je een beetje van beide moet hebben. Ik werk wel hard en doe mijn best op training en tijdens de match. Ik denk dat je zonder hard werken er niet geraakt.”

Was je geselecteerd voor de Olympische Spelen?

“Ik zat in de preselecties. Je mag met twaalf spelers op de bank zitten en ik zat bij de laatste veertien. Of ik mee mocht naar Tokio, hing nog af of je twaalf of veertien spelers mocht meenemen. Ik was dus een soort reserve.”

Is het voor jou een voordeel dat de Olympische Spelen uitgesteld werden?

“Goh, voor mij misschien wel, maar ik denk niet dat er nog veel zal veranderen aan de ploeg. Tenzij er blessures vallen, maar dat wil ik ook liever niet. Ik ga er niet te hard op hopen en gewoon hard blijven werken.”

Zijn de Spelen je grote droom?

“Volgend seizoen zullen we met Castors Braine Euroleague spelen. Dat was ook een doel voor mij. Ik heb al voor de nationale ploeg mogen spelen bij de jeugd, verschillende EK’s en ook een WK. Maar de Olympische Spelen zijn toch van een heel andere orde.”

Hoe komt het dat Ieper zo veel sterke basketsters voortbrengt?

“Ik vond dat ik een goede jeugdopleiding heb gehad bij de Blue Cats. Na de cadetten ben ik overgestapt omdat de ploeg door omstandigheden niet meer in eerste nationale speelde. De jeugd was echt goed. In mijn tijd was het al een beetje aan het normaliseren, maar daarvoor met Kim, Emma, Julie Vanloo, … Die wonnen alle bekers, alle kampioenschappen.”

Ben je een trotse Ieperlinge?

“Jazeker. Ieper is een aangename stad. Druk, maar ook niet te druk. Tijdens de coronacrisis heb ik veel gefietst en gewandeld. Dan heb ik veel groene en mooie plekjes ontdekt. Maar een lievelingsplekje uitpikken, kan ik niet. Ik wandel gewoon graag rond in Ieper.”

Kom je dan ook soms naar de Menenpoort?

“Niet speciaal. Ik weet dat de Last Post iedere avond om 20 uur plaatsvindt, maar uiteindelijk als Ieperling sta je daar niet veel bij stil. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het zelf nog maar twee of drie keer heb gezien. Als ik het zie, dan vind ik het wel mooi en aangrijpend.”

Waar woon je nu?

“Normaal zit ik op kot in Gent, waar ik kinesitherapie studeer. Volgend seizoen zal ik een appartement delen met een andere speelster in Eigenbrakel.”

Welke dromen heb je nog?

“De Olympische Spelen zijn een doel voor iedereen, denk ik. Op persoonlijk vlak wil ik gewoon mezelf verbeteren, echt een ploeg kunnen leiden en belangrijk zijn voor de ploeg.”

Is het ultieme doel de WNBA?

“Dat zou natuurlijk heel mooi zijn, maar je moet ook realistisch zijn. Ik ga mijn best doen en als de kans zich voordoet, zal ik die grijpen. WNBA is ook maar een seizoen van vier of vijf maanden, het is niet zo dat je zo lang weg bent. Emma (Meesseman, red.) en Kim (Mestdagh, red.) kunnen dat dan wel combineren met een profcarrière in het buitenland, maar dat zijn dan ook wel echte talentjes.”

Zit er nog talent in Ieper?

“Emma Vanthuyne heeft hier ook haar jeugdopleiding gedaan. Ze speelt nu bij Deerlijk en is ook goed bezig. Sowieso komt er nog wel een goede generatie Belgische basketmeisjes aan want de helft van mijn ploeg is van 2000 of 2001 en zij hebben het EK U18 gewonnen. Op het WK waren ze vierde. De toekomst ziet er dus goed uit.”

Bio Elise Ramette

Privé

Elise werd geboren op 3 november 1998. Ze is de dochter van Kris en Carine Sinnaeve. Ze heeft een halfbroer Gust (1). Ze heeft een relatie met Kjenta Vandevelde.

Opleiding

Ze volgde kleuter- en lager onderwijs aan de Capucienen. Daarna trok ze naar de Topsportschool in Brugge. De laatste vier jaar van haar humaniora werkte ze af in het College in Ieper. Nu volgt ze kinesitherapie aan UGent.

Loopbaan

Ze begon met basketten bij de Blue Cats. Daarna speelde ze twee jaar voor Gentson, en vervolgens bij Sint-Katelijne- Waver. Eerder dit jaar tekende ze voor het eerst een profcontract bij Castors Braine.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten