Elise (14) nog weken in ziekenhuis na ongeval in chemieles: “Hopelijk met Kerstmis terug thuis”

© (Foto JH)
Redactie KW

Een week na een jammerlijk ongeval in de chemieles waarbij Elise Crombez (14) uit Woumen bij Diksmuide verbrand raakte maakte onderzoek duidelijk dat verschillende brandwonden toch ernstig zijn. “Elise kreeg intussen donorhuid en zal nog weken in het ziekenhuis blijven. Maar ze houdt zich ongelofelijk moedig. We hopen dat ze met Kerst thuis is”, zegt papa Bjorn.

Vorige week woensdag volgde Elise, die in het derde jaar Maatschappij- en Welzijnswetenschappen zit in ’t Saam campus Cardijn, de chemieles met haar klasgenoten. Hun leerkracht voerde het zogenaamde ‘faraoslang-experiment’ uit, waarbij een zwarte slang gemaakt wordt door een combinatie van bakpoeder, zand, suiker en ethanol. Alle leerlingen droegen een labojas en bril. Er ontstond echter een steekvlam in de fles ethanol en die vlam raakte Elise. Het meisje werd zwaar verbrand met de MUG-heli naar het brandwondencentrum van het UZ in Gent gebracht. Intussen is er meer duidelijkheid over haar verwondingen.

Met Kerst terug thuis

“De scanner bracht aan het licht dat ze een achttal plekken heeft met diepere brandwonden, twee op de buik en zes op de benen”, zegt papa Bjorn Crombez. “Die huid is intussen al vervangen door donorhuid. We moeten nu afwachten of haar eigen huid dat zal accepteren. Om de zoveel uren wordt alles ook ververst. Daardoor is Elise nu nog een tijdje aan bed gekluisterd vooraleer ze eventueel naar de kinderafdeling mag. De dokters kunnen er geen tijd op kleven maar ze zal er zeker nog weken moeten blijven. Zelf hopen we dat ze met Kerst terug thuis is, dat zou een mooi moment zijn. Maar Elise maakt zich er zelf niet druk om. Ze is amper 14 jaar maar is zo ongelofelijk sterk en moedig. We zijn echt heel trots op onze dochter.”

Excuses van jonge leerkracht

Echt vervelen doet ze zich volgens haar papa niet. “Er wordt nu volop een regeling getroffen met haar school zodat ze van zodra het kan les kan volgen via haar laptop. Ze zal ook kunnen praten met de leerkrachten. En haar GSM staat niet stil. Ze krijgt énorm veel steun, zeker van haar vriendinnen. Maar ook van de school én haar chemieleerkracht. Het is jonge leraar en het was zijn eerste jaar dat hij hen lesgaf. Die man blijft zich maar excuseren en schaamt zich enorm. Maar we hebben hem al gezegd dat we hem niks kwalijk nemen.”

Onderzoek was niet nodig

De middag na het ongeluk ging de politie langs in ’t Saam en liet het wetenschapslokaal toen verzegelen voor onderzoek. “Zo’n onderzoek is standaardprocedure om te kijken of er fouten zijn gemaakt die een misdrijf uitmaken”, zegt procureur Patty ’T Jonck van het parket van Veurne. “Dat verslag wordt aan ons overgemaakt maar niets wijst op iets verontrustend. Het lokaal is ook alweer vrijgegeven.” Of er een vervolging komt is momenteel dus niet aan de orde. “Voor ons is dat onderzoek niet nodig”, besluit Bjorn. “We focussen ons enkel op het herstel van Elise. Meer zelfs: wij zelfs niet dat die leerkracht gestraft wordt. Het was gewoon een stom ongeluk.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier