Eli Iserbyt en Gella Vandecaveye doen oproep: “Geef allemaal één euro voor de G-sport”

Gella Vandecaveye, Dave Vanhoutte en Eli Iserbyt hopen geld in te zamelen voor de G-sport. (Foto Els)
Redactie KW

Kinderen en jongeren met een beperking kunnen zich sportief uitleven in de G-sport. Ook die sportclubs starten stilaan weer op, maar daar zijn de voorzorgsmaatregelen van een nog groter belang. “Onze spelers zitten vaak in risicogroepen, dus zijn we extra voorzichtig”, weet Dave Vanhoutte, bezieler van ‘Hart voor G-sport’. Eli Iserbyt en Gella Vandecaveye zetten mee hun schouders onder de actie. “Als elke West-Vlaming 1 euro doneert, halen we al 1,2 miljoen op voor de G-sport.”

“G-sport – sport voor mensen met een beperking of psychische kwetsbaarheid – komt nog altijd minder in de aandacht dan de reguliere sporten”, stelt Dave Vanhoutte, initiatiefnemer van de actie ‘Hart voor G-sport’. Dave is de bezieler van G-voetbal in Marke en breekt bij uitbreiding een lans voor alle G-sporters. “Nochtans brengt corona ook voor G-sportclubs zware investeringen met zich mee: om coronaproof te kunnen opstarten, kwamen we bij onze club in Marke al aan een kost van 800 euro. Gelukkig werd de ontsmettingszuil geschonken door de nv Vermandere. We lieten 100 wasbare gepersonaliseerde mondmaskers maken, investeerden in steriele handschoenen en in flesjes handgel voor als we met de bus weg moeten en kochten een thermometer aan. De prijzen van dergelijke materialen swingen momenteel de pan uit.”

Nog meer opletten

Bij G-sporten – en Dave benadrukt dat dit niet enkel voor G-voetbal is – moet er nog meer dan bij andere clubs ingezet worden op coronaproof werken.

“We hebben soms spelertjes met hartproblemen en zij zijn nog minder immuun. Met kinderen met een beperking moet je nu eenmaal nòg meer opletten!” Naast de nodige afstand houden en op tijd alles ontsmetten, wordt ook van elke speler de temperatuur opgemeten bij aankomst. “G-sportclubs zijn altijd de laatsten in de rij van de sportclubs aan wie gedacht wordt, maar we zijn de eersten die iets meer nodig hebben. Het zijn ook de eerste clubs die dreigen weg te vallen in tijden van en na corona.”

“Als elke West-Vlaming 1 euro doneert, halen we 1,2 miljoen euro op”

“Terwijl we in een periode zijn waar we minder inkomsten hebben door sponsoring en door evenementen die niet kunnen plaatsvinden, moeten we meer investeren. Dat geldt niet enkel voor G-voetbal maar voor alle G-sportclubs. Het zou jammer zijn dat we daardoor het lidgeld moeten optrekken.” Om het toch financieel wat haalbaar te houden voor de G-sport lanceerde G-voetbal Marke onder impuls van Dave, en met veldrijder Eli Iserbyt en ex-judoka Gella Vandecaveye als ambassadeurs, de geldinzamelactie ‘Hart voor G-sport’.

Online inzamelactie

“G-voetbal Marke en Charlotte Cattebeke, die onze avond voor de G-sport presenteerde in februari, zijn de aanstokers van het verhaal”, vertelt Dave. “We willen tegemoet komen aan de noden van de G-sportclubs zodat ze niet dreigen kapot te gaan door financiële perikelen die zullen ontstaan.”

‘Hart voor G-sport’ is een online actie waar mensen via Payconiq 1 euro of meer kunnen doneren aan G-sport na het scannen van de QR-code op www.geefeeneuro.be. “We hopen hiermee middelen binnen te halen en te verdelen onder de G-clubs die noden hebben.”

Voortbestaan van G-sportclubs garanderen

Alle West-Vlaamse G-sportclubs voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar die mee willen genieten van de donaties kunnen inschrijven via www.geefeeneuro.be om steun te vragen. Ze maken dan officieel deel uit van de actie. De actie duurt een maand. “We zien hoe het loopt en of we extra middelen kunnen genereren. Na afloop van de actie wordt het ingezamelde geld op een evenredige manier verdeeld onder de aangemelde G-sportclubs. Zo krijgen de deelnemende clubs zowel financieel als mentaal een duwtje in de rug en kan het voortbestaan gegarandeerd worden tijdens en na corona. Het is een laagdrempelige actie die niet draait om het grote geld maar waarbij de West-Vlaming misschien de smaak te pakken krijgt om te doneren aan de G-sport.”

“Als elke West-Vlaming 1 euro doneert, zitten we al aan 1,2 miljoen euro. Zou dat niet mooi zijn?” besluit Eli Iserbyt.

Ook Karl Vannieuwkerke draagt de G-sport een warm hart toe. Je leest het in zijn wekelijkse brief die hij dit keer richt aan Kristof, een trainer van een G-voetbalclub.

Eli Iserbyt en Gella Vandecaveye doen oproep: