Elf leiders van Chiro Langemark testen positief op corona, ook burgemeester in quarantaine

Burgemeester Lieven Vanbelleghem: "Het virus maant ons aan om allemaal voorzichtig te zijn." (foto pco)
Redactie KW

Lieven Vanbelleghem, de burgemeester van Langemark-Poelkapelle zit in quarantaine. Zijn zoon Emiel testte, net als tien vrienden, positief op het coronavirus na een leidingsweekend met Chiro Lange Jo.

Emiel Vanbelleghem was met de Chiro tijdens het eerste weekend van oktober op leidingsweekend geweest. Na afloop bleek dat elf van de zeventien leiders een positieve test hadden afgelegd. “Emiel was na het weekend op zondagnamiddag thuisgekomen”, vertelt de burgemeester. “We hebben hem niets vermoedend naar de trein gebracht, waarna hij de trein nam naar zijn studentenkot in Gent. Op dinsdag heeft hij ons gecontacteerd met het nieuws dat hij een loopneus had. Omdat er iemand van de leidingsploeg positief had getest, werd iedereen onderworpen aan de test. Voor Emiel is dat gebeurd op donderdag in Gent.”

In quarantaine op kamer

“Ondertussen hadden wij onze voorzorgen genomen. Op vrijdag heb ik in Gent Emiel coronaproof opgehaald, omdat we niet wilden dat zijn kotgenoten mogelijks zouden kunnen besmet raken. Op zaterdag hebben we dan vernomen dat Emiel ook positief was. Sindsdien zit Emiel op zijn kamer met eigen toilet en lavabo. We communiceren met elkaar via Messenger en WhatsApp. Het hele weekend zijn we thuisgebleven. Binnenshuis dragen we uit voorzorg allemaal een mondmasker. En we zijn als gezin afgesproken omdat in de komende tijd verder te zetten. Onze drie kinderen studeren in Gent. Als onze kinderen op vrijdag thuiskomen is het voor ons allemaal een risico dat we maximaal willen beperken. Ik voel me aan handen en voeten gebonden. Maar het virus maant ons aan om allemaal voorzichtig te zijn”, ervaart Lieven.

Zelf ook getest

“Ik hoor van Emiel dat hij zijn lessen online perfect kan volgen. Vorig jaar hebben ze al op die manier van thuis uit moeten werken. Ik zie er wel voordelen in”, zet Lieven het huiselijk relaas verder. “Door het feit dat ik Emiel opgehaald had in Gent en mogelijk besmet ben, moet ik op doktersadvies in afzondering. Deze morgen moest ik een test afleggen en vanavond zal ik normaal gezien het resultaat kennen. Mijn echtgenote Marijke liet haar preventief testen. Dat was negatief.” Het schepencollege van afgelopen maandag ging digitaal door. (pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier