Elf hondjes gered in Brugge die wellicht bestemd waren voor Aziatische kookpot

Pesto op de schoot bij zijn Brugse eigenares. Gered van de kookpot? © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Elf honden die wellicht bestemd waren om in een Thaise schotel van een oosters restaurant in Brugge verwerkt te worden, hebben een nieuw baasje gevonden dankzij Het Blauwe Kruis.

In oktober 2017 deed een team van de Inspectiedienst Dierenwelzijn samen met de politie een inval in Villa Irma, de woning van een Thaise vrouw langs de Moerkerkse Steenweg in Sint-Kruis. Zij had elf honden in haar huis, die in erbarmelijke omstandigheden aangetroffen werden. De dierenmishandeling was aan het licht gekomen toen een gerechtsdeurwaarder enkele dagen eerder aanklopte bij de dame in kwestie. Zij runde rechtover haar huis samen met haar man het oosters restaurant Anurah Thai, maar had betalingsproblemen. Het eethuis is overigens inmiddels definitief gesloten. De deurwaarder ontdekte de weinig hygiënische omstandigheden, waarin de verwaarloosde honden zich bevonden, en verwittigde de politie, die de Inspectiedienst Dierenwelzijn contacteerde.

Hond als delicatesse

In de buurt deed al vlug het gerucht de ronde dat de Thaise vrouw geen honden kweekte om ze aan hondenliefhebbers te verkopen, maar om het hondenvlees als delicatesse te gebruiken in haar restaurant. Of zelfs om dat hondenvlees te versjacheren aan Chinese restaurants. Een misplaatste, racistische grap? In onze contreien rust er een taboe op het eten van hond. Maar in diverse Aziatische landen wordt vaak hondenvlees gedroogd gegeten. Meestal wordt een kruising tussen een Chinese hond, bij voorkeur een Chowchow, en een Sint-Bernard van 6 tot 12 maanden oud gebruikt.

In China is men niet vies van een stukje hondenvlees.
In China is men niet vies van een stukje hondenvlees.© GF

Dat de Thaise vrouw zelf een oosters restaurant uitbaatte voedde natuurlijk die geruchten. Ze kwamen ook ter ore van Johan Schoutteet, de voorzitter van het Brugse dierenasiel Het Blauwe Kruis, waar de elf in beslag genomen honden tijdelijk onderdak kregen. “Het waren geen rashonden, maar kruisingen tussen verschillende rassen. De manier waarop de dieren aangetroffen werden in kleine kooien, ferm vermagerd en ziek roept vragen op. Dat wijst er in elk geval niet op dat die mevrouw de honden fokte om er veel geld aan te verdienen met de verkoop aan hondenliefhebbers. Enkele honden waren er zeer slecht aan toe. Ze hadden verzorging nodig en moesten genezen en wat sterker worden, eer wij ze voor adoptie konden geven aan nieuwe baasjes”, aldus Johan Schoutteet.

“De manier waarop de honden aangetroffen werden, wijst er alleszins niet op dat ze gekweekt werden om te verkopen aan hondenliefhebbers”

Brigitte Borgmans, woordvoerder van het Vlaams Departement Omgeving, waartoe de Inspectiedienst Dierenwelzijn behoort, spreekt zich niet uit over de precieze reden waarom die honden gekweekt werd. Ze zegt enkel dat de honden door de politie in beslag genomen werden omwille van overtredingen van de dierenwelzijnwetgeving en dat het dossier overgemaakt is aan het parket.

Pesto

Een Brugse vrouw, die liever anoniem blijft, adopteerde één van de elf hondjes die in beslag genomen werden bij de Thaise vrouw. “Naar ik vernam, hield die vrouw een achttal honden buiten in kooien opgesloten, de rest binnen. Sommige dieren vertoonden mankementen wegens inteelt. ‘t Waren geen rashonden, ik geloof dat mijn bastaard-Jack Russell ook het gevolg is van een kruising met een ander ras. Maar dat deert mij niet, het voornaamste is dat het een lieve hond is. Pesto is een toffe compagnon die mij aanzet om dagelijks vele kilometers te wandelen. Het heeft enkele weken geduurd, eer de dierenarts van het Blauwe Kruis oordeelde dat Pesto opnieuw voldoende krachten had en met mij naar huis mocht. Kun je geloven dat de vorige eigenares nog durfde te eisen dat ze een hond terugkreeg?”

De lokale politie bevestigt ons bij monde van woordvoerder Lien Depoorter dat er inderdaad vorig jaar in een woning in de Moerkerkse Steenweg elf honden in verwaarloosde en onhygiënische omstandigheden aangetroffen werden.

“Volgens onze wijkinspecteur was de woning overigens zeer vuil van binnen.” Het dossier is ook bekend bij het parket van West-Vlaanderen, dat in Ieper alle West-Vlaamse dossiers inzake dierenmishandeling bundelt en laat behandelen door een gespecialiserd magistraat. “Het opsporingsonderzoek is nog lopende”, zegt Johan Lescrauwaet van het Ieperse parket. “Er werd een proces-verbaal opgesteld wegens inbreuken inzake dierenwelzijn. Door de buren werd er geroddeld tegenover de politie dat de betrokken dame honden kweekte voor consumptie. Bewijzen hiervan zijn er evenwel niet gevonden.”

Vondelingen

Tevergeefs probeerden wij de Thaise dame zelf te contacteren deze week, bij ons aanbellen deed niemand open. Van buiten af gezien gaf de woning een verlaten indruk.

Dit Thais dossier is niet het enige hartverscheurende feit waarmee Het Blauwe Kruis geconfronteerd wordt. “Vorig jaar werden 223 honden in de Brugse regio te vondeling gelegd”, stelt Johan Schoutteet. Een vondeling is een eufemisme voor een hond die door zijn baasje op openbaar domein achtergelaten werd. 277 andere Brugse eigenaars, die hun viervoeter niet de baas konden, toonden gelukkig wat meer empathie voor de dieren en stonden hun hond vorig jaar vrijwillig af aan het Blauwe Kruis. Daarnaast kregen in 2017 maar liefst 94 in beslag genomen honden een tijdelijk onderkomen in het Brugs dierenasiel.

Johan Schoutteet van Het Blauwe Kruis.
Johan Schoutteet van Het Blauwe Kruis.© Davy Coghe

Deze week had Johan Schoutteet ook goed nieuws: de 26 Mechelse en Tervuerense herders, die Dierenwelzijn vorige maand tijdelijk in het Blauwe Kruis ondergebracht had, zijn door de Vlaamse diereninspectie vrijgegeven en wachten op een nieuw baasje. “Het gaat om 26 van de 77 verwaarloosde honden die Dierenwelzijn uit een illegale kwekerij in Beselare gehaald had”, zegt de voorzitter van het Blauwe Kruis.

Hondengevechten

Midden maart werden tijdens een grootschalige actie van de Inspectiedienst Dierenwelzijn en de lokale politie in de Slijpstraat in Beselare, een deelgemeente van Zonnebeke bij Ieper, 77 honden in beslag genomen. Buren hadden de politie gealarmeerd, omdat de hondenkweker zijn dieren sloeg en mishandelde. Onderzoek bracht aan het licht dat niet alleen de hondenkwekerij illegaal was, maar dat ook de Franse hondenkweker een man uit Rijsel illegaal in ons land verbleef. Hij had naar verluidt ook nog een kwekerij in Luxemburg en trainde de honden, in hoofdzaak Mechelse en Tervuerense herders, met het oog op professionele vechtkampen in Frankrijk illegale hondengevechten, die stiekem in loodsen in Noord-Frankrijk georganiseerd worden en waar veel zwart geld op vergokt wordt.

“Het was niet eenvoudig om die honden naar ons asiel te brengen”, zegt Johan Schoutteet. “Ze waren zeer agressief. Ze moesten met stokken in kooien gedreven worden. Die kooien moesten afgeschermd worden, want anders beten ze door de tralies. Een al te agressieve herdershond moest zelfs verdoofd worden, want anders kon die niet getransporteerd worden.”

De honden die in Beselare werden getraind om vechthonden te worden, zijn heropgevoed en op zoek naar een nieuwe thuis.
De honden die in Beselare werden getraind om vechthonden te worden, zijn heropgevoed en op zoek naar een nieuwe thuis.© Davy Coghe

Sommige honden hadden wonden en infecties, bovendien moesten ze in het Blauwe Kruis heropgevoed worden. Een maand later is de klus volgens Johan Schoutteet geklaard en zijn de honden door Dierenwelzijn goed bevonden voor adoptie.

Het West-Vlaams parket zal alleszins de Franse fokker dagvaarden voor eerdere feiten uit de jaren 2016 en 2017. Want die is niet aan zijn proefstuk toe. Voor de recente feiten en inbeslagnames van maart 2018 loopt het onderzoek nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier