Eindlaureaat van vorig jaar ook dit jaar weer kanshebber om ‘De Scholenwedstrijd’ te winnen

De deelnemers van VTI Zeebrugge: Marc Vanpoucke (leerkracht), Jarno Dewitte, Simon Soens, Lucas Vandenberghe, Jonas Dyserinck, Daniël Gal, Joeri Claeys, Loïc Guilcher en Bart Despiegelaere (leerkracht). © YH
Redactie KW

Donderdag kwam bij de richting sanitair van VTI Zeebrugge de jury van ‘De Scholenwedstrijd’ over de vloer. VTI Zeebrugge was vorig jaar de eindlaureaat.

‘De Scholenwedstrijd’ speelt al jarenlang in op de vraag naar meer installateurs voor sanitair en verwarming. Om de job als installateur, “zeg nooit loodgieter”, te promoten bestaat sinds 2005 de provinciale scholenproef, onderverdeeld in een wedstrijd voor BSO en BUSO.

In februari dit jaar kregen de leerlingen van de negen deelnemende West-Vlaamse VTI-scholen de plannen van een sanitaire installatie. Met behulp van hun voorkennis en door met de hele klas samen te werken, maakten ze hun eigen installatie. Donderdag kwam de jury onder meer langs bij de voorgaande winnaar, VTI Zeebrugge. De juryleden bekeken de installatie en lieten de groepsleden nog enkele technische proeven uitvoeren, zoals het in de juiste vorm plooien van een koperen buis.

Een jurylid geeft uitleg: “Ik kijk bij mijn jurering bijvoorbeeld naar de beveiliging van het drinkwater“, zegt Chris Vanderghinste van De Watergroep, het grootste Vlaamse drinkwaterbedrijf. “Wc’s zijn aangesloten op regenwater, maar tijdens droge periodes zoals het afgelopen jaar kan dat water opraken. Daarom is er ook een drinkwatercircuit op ingeschakeld. Je wil dat er drinkwater in je regenwatercircuit terechtkomt, maar niet dat je regenwater je drinkwater besmet. Beveiliging is daarom essentieel. In wel honderdduizend huizen in België raakt drinkwater door slechte beveiliging besmet, daardoor krijgt men bijvoorbeeld darminfecties”, waarschuwt Vanderghinste.

Recyclage en samenwerking

Bij de proef is naast veiligheid ook recyclage en samenwerking prioritair. Sanitair materiaal kost heel wat geld, dus het is belangrijk dat ze stukken kunnen hergebruiken. Lesgever Mark Vanpoucke vindt de wedstrijd ook een goeie communicatieproef. “In het latere leven moet je op een werf erg goed naar elkaar luisteren, zo is de proef een simulatie van hun latere carrière.”

De prijsuitreiking vindt op vrijdagavond 7 juni om 19 uur plaats in de B’aula van de Confederatie Bouw in Kortrijk. Daar krijgen alle deelnemende scholen een waardebon van 350 tot 450 euro, waarmee ze nieuw materiaal kunnen aankopen voor hun afdeling sanitair-verwarming. Daarnaast is er voor iedereen een giftbag, enkel de winnende klas krijgt een abonnement op twee vaktijdschriften.

(YH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier