https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eindelijk zuurstof na goednieuwsshow op Overlegcomité: “Net de kleine versoepelingen zijn de belangrijkste”

Dancefestival Ostend Beach liet dinsdag meteen weten de editie van 2021 te laten doorgaan, maar wel op 20, 21 en 22 juli in plaats van een maand eerder. (foto Ostend Beach)
Dancefestival Ostend Beach liet dinsdag meteen weten de editie van 2021 te laten doorgaan, maar wel op 20, 21 en 22 juli in plaats van een maand eerder. (foto Ostend Beach)
Olaf Verhaeghe

Op 9 juni zetten we met z’n allen een grote stap richting het normale leven, in juli en augustus komen daar nog sprongetjes bij. Met een Zomerplan vol versoepelingen pompte het Overlegcomité deze week zuurstof in een bevolking die corona meer dan moe is. “Die boodschap betekent veel voor de mensen”, zegt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste.

Een bijzonder blije Alexander De Croo (Open VLD) deed na het Overlegcomité van dinsdag het Zomerplan uit de doeken. Vier concrete stappen, van 9 juni tot 1 september, die komaf moeten maken met de beperkende regels. Het was al even geleden dat de regering goed nieuws kon brengen.

“Het was echt een goednieuwsshow, maar we mogen het belang van zo’n aankondiging niet onderschatten”, zegt de Wevelgemse motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste. Samen met zijn team aan de Universiteit Gent buigt hij zich al maanden over de motivatie bij de Belgen om de coronamaatregelen op te volgen. “Het perspectief dat dinsdag werd geboren, geeft hoop aan de mensen. Zeker op vlak van mentale gezondheid zullen we de voordelen van deze aankondiging wel zien, denk ik.”

Belang van drempels

Dat de regering met richtdrempels op vlak van vaccinatiegraad en de bezetting op intensieve zorgen dit keer wel een tastbare slag om de arm houdt, is voor Maarten Vansteenkiste minstens even belangrijk. “We hebben al veel concepten van drempels aangekondigd, gaande van barometers tot schakelaars, maar die werden nooit echt gebruikt. Nu hebben we voor het eerste duidelijke richtcijfers, ook al denk ik dat men er toch een zekere marge op zal nemen”, zegt hij.

“Het voordeel op motivationeel vlak is dat je mensen kan coachen naar dat doel en hen kan blijven wijzen op wat er nodig is om dat te bereiken. Oké, er zijn veel versoepelingen beloofd, maar het gedrag van mensen blijft voor een groot deel doorslaggevend. En de politiek kan altijd verwijzen naar die drempels. Bij de heropening van de contactberoepen in februari was dat een stuk vager dan nu.”

Wat de vaccinatie betreft, hebben de ouderen het goede voorbeeld gegeven. In West-Vlaanderen liet 99 procent van de 95-plussers zich inenten. “Die cijfers zijn heel positief om mee te beginnen. En hoe meer dat de norm wordt in lagere leeftijdsgroepen, hoe groter de kans op een sneeuwbaleffect. Ik acht die doelstellingen vlot haalbaar”, oppert Vansteenkiste.

Knuffelcontacten

De zomerfestivals die in de tweede helft van augustus zullen kunnen, lijken het symbool van de vrijheid te worden. Maar veel meer dan die grote bijeenkomsten, acht Maarten Vansteenkiste de extra mogelijkheden in dichte kring cruciaal. “Knuffelcontacten, mensen thuis ontvangen voor een barbecue of verjaardagsfeestje, gewoon op café kunnen gaan, je sport kunnen beoefenen of zelfs je kinderen zorgeloos op kamp kunnen sturen: die kleine versoepelingen zijn de belangrijkste. De groep mensen die daarvan kan profiteren, is een pak groter. Veel meer mensen snakken eerder naar die onmiddellijke omgeving dan naar een festival met 5.000 man. Waarmee ik niet heb gezegd dat ook die festivals geen deugd zullen doen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.