Eindelijk kan Anzegems-Deerlijks zwembad Aquandé voor het eerst de deuren openen

De twee voltallige colleges van burgemeester en schepenen van Anzegem en Deerlijk bleven voorlopig nog even op het droge. © GV
Redactie KW

De feestelijke opening van Aquandé, het zwembad dat Anzegem en Deerlijk samen bouwden, was normaal op 3 april. Helaas viel dat in het water door het coronavirus. Maar vanaf 1 juli is iedereen welkom mits het naleven van een aantal veiligheidsmaatregelen.

Tijdens de openingsspeech namen de beide burgemeesters het woord. De Deerlijkse burgemeester Claude Croes benadrukte dat ze blij waren dat de dochter van wijlen burgemeester Claude Van Marcke aanwezig was bij de opening, want hij was het die mee aan de basis lag van de vruchtbare en unieke samenwerking tussen beide buurtgemeenten bij de bouw van de brandweerkazerne en het zwembad.

30 zwemmers

Via een reservatiesysteem www.aquande.be zal iedereen een zwembeurt moeten reserveren in twee stappen. Eerst reserveer je het moment waarop je wil komen zwemmen, daarna kan je online meteen een ticket kopen en afdrukken of opslaan op je smartphone. De gelijktijdige maximale bezetting zal 30 zwemmers zijn en duurt maximaal anderhalf uur, omkleden inbegrepen. De nadruk zal op baantjeszwemmen liggen. Tussen elke cluster wordt een half uur onderhoud voorzien.

“In functie van de beheersbaarheid worden nog geen abonnementen verkocht”, licht Anzegems schepen van Sport Yannick Ducatteeuw (INZET) toe. “Enkel wie een ticketvoucher heeft aangekocht via de webshop krijgt toegang. Het kleedcabinenummer en het opbergkastje zullen erop vermeld staan. De prijs is 3 euro, kinderen onder de 4 jaar zwemmen gratis. Ook zwem- en duikclubs kunnen herbeginnen binnen dezelfde richtlijnen. Zwemlessen en watergewenning zullen pas vanaf september aangeboden worden.”

Het kassasysteem en de toegangscontrole verlopen volledig autonoom. Er komt dus geen personeel aan te pas – Matthias Vanneste, Deerlijkse schepen van Sport (Open VLD)

“De cafetaria zal gelijktijdig opstarten”, vertelt Matthias Vanneste, Deerlijkse schepen van Sport (Open VLD). “We hebben er alle vertrouwen in dat Annemie Hubau uit Tiegem er een aangename plek van gaat maken.” Annemie beaamde dit volmondig en voegde eraan toe dat ze zin hebben om erin te vliegen. “Het zal gezellig vertoeven worden in de cafetaria en op ons zonovergoten terras in combinatie met het zwembad. Er zullen ook formules uitgewerkt worden voor verjaardagsfeestjes.”

Energiezuinig bad

Hoofdredder Nick geeft mee dat het hele team erg uitkijkt naar de opening. “De mensen moeten zich hier jeunen. We willen er een echt familiebad van maken, waarbij we als redder aangesproken worden met onze voornaam. Het zwembad vinden we bijzonder geslaagd qua design. Het is een energiezuinig bad met 174 zonnepanelen, warmterecuperatie en een ontsmettingssysteem door zoutelektrolyse. De afmetingen zijn 25 op 10 meter met een diepte van 110 cm met geleidelijke overgang naar 3 meter. Het instructiebad is 5 op 10 meter met een diepte van 50 naar 80 cm. Het is eigenlijk een kopie van het vroegere Gaverbad in Deerlijk.”

“En Aquandé is uniek op twee vlakken”, vult schepen Vanneste aan. “Het kassasysteem en de toegangscontrole verlopen volledig autonoom. Er komt dus geen personeel aan te pas. En voor een relatief klein zwembad is de toegankelijkheid voor andersvaliden uniek door het liftsysteem in de twee baden.”

“We hebben dit laten testen door een rolstoelgebruiker en die wilde zelfs het bad niet meer verlaten”, lacht Nick.

Op maat van families en scholen

Burgemeester Croes leg uit dat er grondig is nagedacht over welk type zwembad er ging komen en dat ze zeker zijn dat Aquandé een ruim publiek zal aanspreken. “Er is regionaal gedacht op maat van families en scholen. De scholen hopen we te huisvesten vanaf september en ook het publiekzwemmen hopen we dan te kunnen uitbreiden naar een grotere groep burgers.”

Redderscursus

Hoofdredder Nick hoopt naar het einde van de zomervakantie toe zelf een redderscursus te organiseren om een eigen poel aan te leggen. “Ook verenigingen zouden zo de kans krijgen om eigen mensen te laten opleiden. Momenteel bestaat ons team uit 1 hoofredder en 6 redders en zijn we nog op zoek naar versterking.” Verdere informatie hierover kan je vinden via www.farys.be/redders.

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten