Eindelijk glijden in Kortrijk Weide: “Nu hebben we ook de jeugd iets strafs te bieden”

Was het een nachtmerrie of was zijn droom echt in rook aan het opgaan? Of had iemand gewoon te vroeg het vuurwerk afgeschoten? Op 26 februari, om elf uur ’s avonds, drie dagen voor het waterparadijs van Lago de deuren zou openen, kreeg kersvers directeur Elewin Werbrouck een telefoontje van een buurtbewoner die een luide knal had gehoord. Elewin had al wel flink wat watertjes doorzwommen, maar voor dergelijke hete vuren had hij nog niet gestaan. Acht maanden later is de oorzaak van de brand nog niet bekend, maar Lago Kortrijk Weide ligt er weer in volle glorie bij. En ’s lands duurste, langste en sensationeelste waterglijbanen worden zaterdagmorgen officieel ingegleden door de brandweerlui van hulpverleningszone Fluvia. Daarna bent u aan de beurt.

De vijf parels van glijbanen zijn terug. © KDS

Die februarinacht zal Elewin Werbrouck nooit meer vergeten. “Ik had een telefoontje gekregen van iemand die hier in de buurt woonde. Hij zei: ‘Ik heb precies een luide knal gehoord, ik denk dat er iets gaande is.’ Ik kon thuis van op mijn computer de camerabeelden bekijken, maar daar was op dat moment nog niets te zien. Zelfs van de glijbanen had ik beelden, maar ook daarop was van rookontwikkeling nog geen sprake. Veiligheidshalve heb ik toen toch maar naar de brandweer gebeld en gevraagd of er misschien een oproep was binnengekomen. Ik kreeg meteen te horen dat ik maar beter zo snel mogelijk ter plekke kwam. Bij aankomst heb ik alle lichten aangezet, dat de brandweer zo goed mogelijk kon werken. Daardoor werd het natuurlijk ook een schouwspel dat voor iedereen te volgen was.”

Eindelijk glijden in Kortrijk Weide:
© BELGA

De rest is geschiedenis zeker? We hebben vervolgens een heel goede interventie gezien van de brandweer. Die mannen waren echt heel snel na de ontploffing ter plaatse. Dankzij hun heel goeie en kordate ingrepen en doordat het gebouw zo vernuftig opgebouwd is, waren eigenlijk alleen de glijbanen afgebrand. De rest van het gebouw was zo goed als intact.”

Vol lof voor de brandweer

Elewin was pas sinds januari directeur van Lago Kortrijk Weide. Maar vrezen voor zijn job hoefde hij niet meteen te doen. “Ik ben bij Lago aan de slag sinds 2018. Ik ben ook centrumverantwoordelijke in Zwevegem, waar ik de opstart heb gedaan van Lago Club Zwevegem. Dus neen, ik was niet bang dat ik werkloos zou worden. Het eerste wat door mijn hoofd schoot was: wat met de medewerkers? Op dat moment hadden we al een vijftigtal personeelsleden in dienst. Doordat we zo snel weer hebben kunnen openen, hebben we gelukkig iedereen aan boord kunnen houden.”

Elewin Werbrouck, centrummanager van Lago zwembaden Kortrijk en Zwevegem.
Elewin Werbrouck, centrummanager van Lago zwembaden Kortrijk en Zwevegem.© KDS

Elewin Werbrouck is geboren op 30 maart 1985 in Kortrijk. Hij is getrouwd met Nathalie Lambrecht en vader van vier kinderen. Na zijn master lichamelijke opvoeding en master management aan de KU Luven ging hij achtereenvolgens aan de slag bij Etixx, Oxygen en als centrummanager van Waregem Sportcenter The Happy. Sinds maart 2018 is hij centrumverantwoordelijke van Lago Club Zwevegem. Die functie combineert hij sinds januari 2019 met die van centrumverantwoordelijke van Lago Kortrijk Weide.

“Ik ben nogal rustig van aard. Bij de brand heb ik ook niet gepanikeerd. Maar natuurlijk was het een emotioneel moment. Als je die vuurzee ziet, slaat dat wel naar je hart. We hadden zo hard naar die opening toegewerkt en opeens zagen we ons paradepaardje – de vijf glijbanen, met 717 meter het langste glijbaanplezier van België – in de vlammen opgaan. Dat heeft ons echt wel pijn gedaan. We stonden allemaal in spanning af te wachten. De brandweer was vooraf advies komen geven en dat hadden we heel secuur opgevolgd. Achteraf blijkt dat alle goeie raad wel degelijk iets opgeleverd heeft. Ook de architecten hadden met betrekking tot onder meer de compartimentering – het aanbrengen van brandwerende scheidingen – heel nauw samengewerkt met de brandweer. Ook zij stonden af te wachten: zou die compartimentering werken en standhouden? Ja dus. Wij hebben alleen maar lof voor de brandweer.”

Vanaf zaterdag zijn de glijbanen open voor het grote publiek.
Vanaf zaterdag zijn de glijbanen open voor het grote publiek.© Lago

Vandaar de vedetterol voor de mensen van hulpverleningszone Fluvia bij de opening van de nieuwe glijbanen. “Ja, de manier waarop er is omgegaan met die brand is fenomenaal. Frank Maertens, de zonecommandant die de bluswerken heeft gecoördineerd, komt hier regelmatig zwemmen. We hebben altijd gezegd dat we nog iets zouden doen voor alle brandweerlui die die nacht in actie zijn getreden. In totaal waren ze met 150. En we hebben ze nu allemaal persoonlijk uitgenodigd met heel hun gezin om die glijbanen uit te testen. Vooraf voorzien we ook nog een klein ontbijtje in het Rest-eau-Café. Die mensen verdienen het om even in de kijker te staan.”

Ticket wordt niet duurder

Een gratis glijbeurt is altijd meegenomen. Rond de prijzenpolitiek heeft de directie van Lago de voorbije maanden al menig brandje mogen blussen. Maar met de ingebruikname van de vijf splinternieuwe waterglijbanen verandert er niets aan de ticketprijs, zo verzekert Elewin. “In principe is die prijs nooit aangepast geweest. De individuele bezoeker die voor één beurt betaalde, kreeg geen korting. En die betaalt nu dus gewoon evenveel. We hebben na de brand eigenlijk alleen korting gegeven op familiepassen, zowel voor inwoners als voor niet-inwoners. Die actie liep tot eind september. Om mensen te belonen die loyaal waren.” De actie was een succes. Of hoe slimme zaakvoerders bepaalde commerciële nadelen tot voordelen weten om te buigen. “We zijn daar consequent in”, zegt hij. “Als er op een gegeven moment een glijbaan buiten gebruik zal zijn voor onderhoud, dan gaan we ook niet opeens een korting geven.”

De glijbanen na de verwoestende brand in februari.
De glijbanen na de verwoestende brand in februari.© KDS

Lago verwacht in ieder geval een grote toename qua bezoekers met de ingebruikname van de glijbanen. “We verwachten dat het bezoekersaantal met 30 à 40 procent zal stijgen,” beaamt Elewin. “We rekenen op jaarbasis op 600.000 bezoekers, 300.000 voor het sportbad en evenveel voor het recreatieve bad. We weten uit andere projecten wat het effect is van de glijbanen. Elke extra glijbaan zorgt voor meer bezoekers. We hebben nu voor de volwassenen de relaxbaden en de wellness, voor de baby’s en de peuters zijn er heel mooie kinderbaden, maar voor de tussengroep, de tieners, en eigenlijk al de jongeren vanaf 8 of 9 jaar, hebben we weinig tot niets te bieden. Kinderen van die leeftijd zijn op zoek naar kicks. Zelfs al had je maar één glijbaan, dat zou een gigantisch verschil maken. Beeld je dan in wat vijf parels zullen doen. We verwachten dat mensen van ver zullen komen, want het zijn heel spectaculaire glijbanen.”

Eindelijk glijden in Kortrijk Weide:
© Lago

“Zo heb je een glijbaan met een fake-out, waar je tijdens het glijden door het gebruik van schermen gaat geloven dat er een gat in de wand zit en je naar buiten gezwierd wordt. Andere keren heb je de indruk dat je recht op een haai afglijdt, maar net voor je voor zijn opengesperde muil bent, zak je naar beneden. Het zijn echt de meest hightechexemplaren die je kunt bedenken. In de blauwe twisterabyss kom je een gigantische tol terecht en word je meegezogen naar beneden.”

Burgemeester Vincent Van Quickenborne zette een scherpe tijd neer.
Burgemeester Vincent Van Quickenborne zette een scherpe tijd neer. “En neen, we hebben niet gefoefeld”, glimlacht Elewin.© KDS

“De witte tornadoduoslide is een racebaan. Dat competitieve element is heel tof. Daar ga je met twee samen in en worden de tijden gemeten. Thinkedge, het communicatiebureau dat ook verantwoordelijk was voor de #zezinwere -campagne, heeft enkele leuke filmpjes gemaakt met bekende mensen die vooraf de glijbanen zijn komen testen. Ook de burgemeester heeft zijn zwembroek aangetrokken. In de witte glijbaan heeft hij een heel sterke tijd neergezet. De mensen gaan kunnen racen tegen de tijd van de burgemeester. Nee, we hebben niet gefoefeld met de chrono”, lacht Elewin. “Zijn hele traject is gefilmd. Hij was gewoon heel snel. Zijn tijd is te verbeteren, maar het zal niet gemakkelijk zijn.”

Oorzaak brand nog onbekend

De nieuwe glijbanen zijn identiek aan de vorige, vervaardigd door de Zwitserse firma Klarer Wasserrutschen met hetzelfde polyester dat eerder zo brandbaar leek. “Alle waterglijbanen ter wereld zijn van polyester”, stelt Elewin ons gerust. “Ze zijn in brand geschoten doordat erin gewerkt werd. Eenmaal er water doorloopt, is een brand uitgesloten.”

Wat de eigenlijke oorzaak is van de brand die op 26 februari woedde, is nog onbekend. “We weten alleen dat de brand niet is aangestoken. De oorzaak ligt ergens bij de werken die eerder die dag zijn gebeurd. Maar wat exact gebeurde, weten we nog niet. Momenteel worden nog alle pistes onderzocht. Er hangen 30 à 40 camera’s in het hele complex en al die beelden zijn inmiddels minuut per minuut bekeken. Dat was een huzarenwerkje. We weten inmiddels wie op elk ogenblik van de dag waar was. Nu er nieuwe, identieke glijbanen zijn, plant de gerechtelijk expert nog testen die vermoedelijk nog meer zullen vertellen.”

De glijbanen, in al hun glorie.
De glijbanen, in al hun glorie.© KDS

Groots en gratis openingsspektakel

Lago Kortrijk Weide is in feeststemming. Voor u op zaterdag 26 oktober vanaf 10 uur door de gloednieuwe glijbanen racet, kunt u de kronkelende buizen op zaterdag 25 oktober in volle glorie aanschouwen. U zult ze van ver zien blinken.

De verrijzenis van de beruchte glijbanen wordt vanaf 19 uur immers met een gratis licht-, geluid- en videospektakel gevierd. Daarvoor wordt een beroep gedaan op SBE Sound/Light/Video. Er is ook muziek die onder meer moet komen van een kleine vijftigtal drummers van Kortrijk Drumt en er zijn leuke verrassingselementen.

De coördinatie van het hele gebeuren is in handen van Thinkedge, het creatieve bureau dat ook al verantwoordelijk was voor de #zezinwere-campagne.

De eerste keer dat de glijbanen er waren, waren ze verdwenen voor ook maar iemand ervan had kunnen genieten. U leest het goed, het spektakel is gratis. Met andere woorden, u hoeft er niet voor te betalen. Maar om niets van dat gratis spektakel te missen, raadt de organisatie u aan om vanaf 18.45 uur plaats te nemen in het ecologisch stadspark. Op zaterdag 26 oktober mogen ’s morgens in de vroegte eerst 150 brandweerlui en hun gezinsleden door de gloednieuwe glijbanen duiken, vanaf 10 uur is het de beurt aan de betalende bezoekers. (KVDM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.