Einde voor café en feestzaal ‘t Berkenhof in Geluwe: “Onverwacht op zoek naar een andere job”

Gewezen cafébaas Patrick Gryson (58) is dezer dagen nog volop bezig met de opkuis in café en feestzaal 't Berkenhof. © MVW
Redactie KW

Het doek is gevallen over café en feestzaal ‘t Berkenhof in de Kloosterstraat. Patrick Gryson was er vijftien jaar uitbater. Hij moet stoppen omdat de eigenaar vzw Dekenij Menen het handelspand gaat verkopen, vanwege de vele kosten aan het pand. Jammer voor Patrick (58) want hij kan nog niet met brugpensioen en wordt dus werkzoekende.

“De sluiting komt onverwacht”, vertelt Patrick middenin de opkuis. “De brouwerij Debrabandere uit Bavikhove huurde dit aan de vzw Dekenij Menen. De eigenaar zegde het huurcontract op. Eerst vroegen ze of ik als uitbater wilde blijven. Uiteraard. Tot ik in november een brief kreeg dat het stopte. In de zaal zijn er nieuwe ramen nodig, de elektriciteit is aan vernieuwing toe, het plat dak boven de keuken moet hersteld worden. De goodwill voor het laten uitvoeren van al die verbeteringswerken was er bij de eigenaar niet meer.”

Vooral Okra

“We zaten met alle betrokken partijen aan tafel. Ik maakte me boos. De eigenaar wil het hier blijkbaar verkopen. Ik vind het raar dat er nog geen bord ‘te koop’ hangt. Het was voor mij een heel mooie tijd. Ik ben de klanten en verenigingen dankbaar.”

“In de grote zaal was er plaats voor maximum 112 eters. Boven is er nog een vergaderzaal voor 40 personen. De grootste gebruiker van de zaal was Okra Trefpunt Geluwe. Ze hadden zelfs een sleutel van de zaal. Okra kwam hier maandelijks voor wel een tiental activiteiten, dat ging van fietsen tot kaarten. Nu verhuizen ze naar het GC De Gaper en overal rond.”

“De grote zaal werd ook gebruikt door TuinHier en De Verenigde Rokers, de pijprokersclub waarvan ik ook lid ben. Er waren al boekingen voor communiefeesten. Dat heb ik nu allemaal moeten afzeggen. Tijdens de Grote Prijs van Geluwe op kermisdinsdag vond hier in de zaal de receptie en maaltijd voor de vip’s plaats.”

“Er zijn hier in de zaal memorabele momenten geweest. Zoals een optreden van Jan Van de Ven. Voor het WK voetbal hadden we met een zeil zelf een doek gemaakt. Mooi aangespannen en dat lukte.” (lacht)

Chiro

Patrick Gryson is getrouwd met Marleen Dedeygere, begeleidster bij de vzw 02 in Wervik. Ze wonen in de Wervikstraat en hebben drie kinderen: Berten, Elien en Robbert. Berten is volwassenbegeleider bij Chiro Speratoker. Hun lokalen bevinden zich aan ‘t Berkenhof. “De Chiro mag voorlopig hier blijven”, zegt Patrick. Het echtpaar heeft beiden een verleden bij de Chiro. “Van daar komt trouwens mijn roepnaam Skip“, vertelt Patrick.

“Er waren zelfs al boekingen voor communiefeesten. Die heb ik nu moeten afzeggen”

“We zijn ook op kamp lang kookouder geweest. Marleen kwam hier helpen tijdens het weekend.”

Gewezen cafébaas Patrick Gryson (58) is dezer dagen nog volop bezig met de opjuis in café en feestzaal 't Berkenhof. (EDB-foto MV)
Gewezen cafébaas Patrick Gryson (58) is dezer dagen nog volop bezig met de opjuis in café en feestzaal ‘t Berkenhof. (EDB-foto MV)

Patrick is een gewezen bouwvakker. “Ik hielp destijds in de verdwenen zaal De Werkerskring en kreeg de vraag of ik geen interesse had om ‘t Berkenhof over te nemen”, vertelt Patrick hoe het allemaal begon.

“Met de opkuis zal ik wellicht nog bezig zijn tot het einde van de week. Er is al zeer veel weg. Het jaar is voor mij alvast niet goed geëindigd. Ik zal moeten een andere job zoeken. De vraag is wat en op mijn leeftijd wordt dat bovendien niet gemakkelijk. Nu ben ik hier heel de tijd bezig en loop binnen en buiten. Het moeilijkste moment komt nog wanneer ik de sleutel zal gaan afgeven.”

Een brok geschiedenis

Café en feestzaal ‘t Berkenhof hebben een rijke geschiedenis. Lionel Brulez verdiepte zich in de geschiedenis van de cafés in de Gapersgemeente. “Waar zich nu de lokalen van de Chiro bevinden, stond van omstreeks 1928 de Sint-Jozefszaal”, vertelt hij. “Ik heb een kopie van een factuur opgemaakt door timmerman Louis Lernout-Bolle uit de Beselarestraat voor het leveren en installeren van het materiaal voor het toneel. Tot 1970 werd daar toneel gespeeld en vonden er feestmaaltijden plaats. Er waren ook een tiental douches waar je tegen een kleine vergoeding wekelijks een douche kon gaan nemen. De Sint-Jozefszaal werd afgebroken.”

Vanaf oktober 1967 waren de uitbaters van ‘t Berkenhof Jeanne Vuylsteke en Daniel Pinoy, beroepsmilitair. Ze werden opgevolgd door Viviane Deprez en Luc Degryse. Daarna namen van februari 1987 tot eind 1992 Anna Röttgen en Guido Hanssens de tapkast over. “Vanaf januari 1993 schonk Ann Gryson de pintjes”, aldus Lionel. “In 1994stond ene Marcel Havens achter de tapkraan en kwam Damienne Dewitte. Nadien Patrick Gryson.”

(Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier