Einde van een tijdperk: café Carolus moet plaats maken voor appartementen

Er komen appartementen op de plaats van café Carolus. (foto ZB)
Redactie KW

Met de afbraak van café Carolus op de hoek van de Passendalestraat en de Statiestraat is het straatbeeld van Passendale totaal veranderd. De Carolus maakte plaats voor appartementen.

Café Carolus was destijds een echt volkscafé en was de thuishaven van veel verenigingen. Zittend op het terras had je een mooi uitzicht op de markt. De eerste herberg op de plaats waar de Corolus stond, had als naam ‘De Zwaen’. Daarvan is echter nog weinig terug te vinden. Voor de Eerste Wereldoorlog was er op die plaats geen herberg te vinden. In 1941 liet de familie Noyez-Wybo er een herberg-beenhouwerij bouwen, ‘t Hof van Commerce. Die bleef er tot 1965, maar de beenhouwerij bleef nog enkele jaren doorgaan. Dezelfde familie had voor de oorlog nog een herberg ‘La Commerce’ nabij de molen langs de Steenweg. De Steenweg kreeg werd later Spanjestraat en heet nu Passendalestraat. Na de oorlog werd dit café overgebracht naar de Statiestraat in de buurt van slachthuis Noyez. In diezelfde straat was er voor de oorlog ook een herberg ‘t Hof van Commerce.

Hoogdagen

In 1992 sloot de beenhouwerij definitief haar deuren en kwam er een café in de plaats: Carolus. Deze werd het eerst uitgebaat door Johny Notredame en Carine Lesage. Zij gaven een naam aan het café, wellicht een verwijzing naar de biersoort. In 2001 werd Anja Corneille de nieuwe bazin en kende de Carolus een grote bloei. Het was toen de thuishaven van een biljartclub, minivoetbalploeg, motorclub en meer. Het café werd zelf uitgebreid met een frituur. Toen Anja in 2010 stopte, kwamen nog diverse uitbaters, maar de hoogdagen waren voorbij. Het café sloot zelfs. Toen Anja Corneille, de tweede uitbaatster, hoorde dat het café zou afgebroken worden, kwam ze even terug om de laatste vaten te tappen en afscheid te nemen van het gebouw. Nu valt het doek definitief, de vroegere beenhouwerij en herberg maakt plaats voor appartementen. Een stukje nostalgie voor vele inwoners van Passendale. Het dorpsgezicht van Passendale zal na de bouw van de appartementen moderner en eigentijdser ogen. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier