Faillissement Ter Leepe: curator en eigenaar reageren

Kristof Marrannes zou stoppen eind oktober, maar de zaak is nu al gesloten. (Foto Benny Proot)
Bert Vanden Berghe

Dit najaar zou sterrenchef Kristof Marrannes stoppen met zijn restaurant Ter Leepe, maar intussen is het faillissement aangevraagd. De curator bekijkt de zaak nu. Wie gedupeerd is, kan een aangifte doen.

Al meer dan 40 jaar is Ter Leepe langs de Torhoutsesteenweg in Zedelgem een gevestigde waarde in de West-Vlaamse horecasector. Lange tijd stond het bekend als populaire feestzaal voor huwelijken. Kristof Marrannes, de zoon van de stichters, zette 16 jaar geleden zijn schouders onder de zaak en bouwde het uit tot een gastronomisch restaurant van topniveau. Dat zagen ze in 2009 bekroond met een Michelinster. Tien jaar lang konden ze die behouden.

Lidl

Begin dit jaar gaf Kristof Marrannes aan met de zaak te stoppen. Daardoor verliest de gemeente Zedelgem nu een tweede Michelinrestaurant, na Hertog Jan. Kristof liet toen in De Krant van West-Vlaanderen optekenen dat het verhaal voor hem op was en dat het op zijn 38ste tijd was voor iets nieuws. “Ik heb mooie aanbiedingen gekregen om in de gastronomische sector aan consulting te gaan doen”, klonk het.

De zaak zou open blijven tot 30 oktober, maar wie nog geboekt heeft is er aan voor de moeite. De zaak legde vorige week de boeken neer bij de rechtbank. Een curator werd aangesteld om het faillissement af te handelen. Het is nog onduidelijk hoeveel gedupeerden er zijn. “Dat zijn we volop aan het bekijken”, aldus de curator. “Op het eerste zicht stellen we geen onregelmatigheden vast. Het klopt dat er een aantal mensen hun voorschot kwijt zijn. Vaak gaat dat om mensen die pakweg in 2018 een voorschot betaalden voor hun trouwfeest in 2020.” De inboedel staat intussen wel al te koop.

De inboedel staat al te koop online. (GF)
De inboedel staat al te koop online. (GF)

Wie gedupeerd is, en zijn/haar voorschot kwijt is, wordt aangeraden om zo snel mogelijk een aangifte van schuldvordering te doen via de website www.regsol.be (waar je eerst een account moet aanmaken, red.).

Kristof Marrannes was telefonisch niet bereikbaar voor commentaar. De website geeft aan dat het restaurant permanent gesloten is en ook de Facebook-pagina werd verwijderd. Op zijn persoonlijke account gaf Kristof wel een reactie, al is die intussen opnieuw verwijderd. De oorzaak voor het faillissement is volgens hem te zoeken bij het feit dat het restaurant op zich niet rendabel was, en dat de feestzaal dat cijfer rechttrok. Maar de coronacrisis zorgde er dus naar eigen zeggen voor dat hij financieel het hoofd niet boven water kon houden. “Met take away hebben we ons hoofd even boven water kunnen houden maar als zaakvoerder heb ik ook een wettelijke verplichting om aan te geven wanneer het niet meer verder kan”, zo schreef hij. “Mijn levenswerk in mineur eindigen was het laatste van mijn wensen en treft me diep in het hart.”

Kristof in betere tijden, met in zijn hand een gin tonic op basis van zijn eigen gin, gemaakt van kreeften. (Foto a-RN)
Kristof in betere tijden, met in zijn hand een gin tonic op basis van zijn eigen gin, gemaakt van kreeften. (Foto a-RN)

Oorspronkelijk zou Kristof stoppen omdat er verschillende plannen in de pijplijn zaten. Wat toen ook de doorslag gaf, was de interesse van warenhuisketen Lidl. Zij wilden naar verluidt op de site een groot winkelcentrum realiseren. Of er effectief een handtekening is gezet onder het contract, is onduidelijk. Technisch gezien zou het niet voor problemen kunnen zorgen, omdat het gaat om de gebouwen. En die gebouwen zaten niet in de vennootschap. Lees: die moeten dus niet openbaar verkocht worden om de schuldeisers tegemoet te komen.

In zijn Facebook-post reageerde hij ook op de geruchten als zou hij in Spanje zitten. “Ben ik gevlucht naar Marbella? Absoluut niét. Er heeft zich een opportuniteit aangeboden om daar voor iemand te werken. Na jarenlang als zelfstandige te zwoegen zal ik opnieuw in loondienst aan de slag gaan. Ik schaam me enerzijds voor het faillissement, anderzijds ben ik trots op de nieuwe kans. Met een dubbel gevoel raap ik mijn moed bij elkaar en zal ik op deze nieuwe locatie het beste van mezelf geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier