Einde dreigt voor schuttersvereniging in Oostnieuwkerke

De Schuttersvrienden dienden tegen 15 augustus hun terrein te verlaten omdat er een nieuw lokaal gebouwd wordt voor Chiro 't Scamanderke. Natalia Beltran, Isabeau Depuydt, Sandrijn Degrave, Marijke Maveau, Michael Vervisch, Ruben Stroobant, Jan Cuvlier, Donovan Stroobant en Johan Stroobant doen een oproep: wie kan ons een terrein bezorgen om onze hobby verder uit te oefenen? (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Het doek dreigt definitief te vallen voor de Schuttersvrienden, een vereniging die aan boogschieten op de staande wip doet. Tegen 15 augustus dienen ze het terrein te verlaten waar ze al 35 jaar hun vaste stek hebben. Op het terrein wordt immers een nieuw lokaal voor meisjeschiro ‘t Scamanderke gebouwd. De wip is ondertussen al naar een schuttersvereniging in Frans-Vlaanderen verhuisd. Toch hoopt de vereniging alsnog een nieuwe locatie in Oostnieuwkerke te vinden waar ze hun sport kunnen beoefenen.

Als de Schuttersvrienden daadwerkelijk de handdoek in de ring dienen te gooien, betekent dat meteen het einde van een jarenlange traditie in Oostnieuwkerke.

“De Schuttersvrienden zijn al actief van voor WO II”, weet voorzitter Johan Stroobant. “In 1985 kregen we ons huidig terrein in de Brabandstraat voor een periode van 30 jaar van de gemeente in erfpacht. In 2015 werden we door de gemeente gecontacteerd omtrent de erfpacht. De gemeente stelde toen de erfpacht alleen jaar per jaar te willen verlengen. We stelden op dat moment de vraag of de geruchten klopten dat ons terrein een andere bestemming zou krijgen. Toen luidde het dat het terrein zeker tot 2024 voor de schutters behouden zou blijven.”

Geen pers bij SK ONK

“Vorig jaar werden we echter uitgenodigd op het gemeentehuis waar we te horen kregen dat we ons terrein dienden te verlaten omdat ‘t Scamanderke er een nieuw lokaal zou bouwen. Op aanraden van de burgemeester gingen we een kijkje nemen op de terreinen van SK Oostnieuwkerke om te zien of we daar onze pers konden plaatsen. Een bepaalde locatie op het terrein leek ons ideaal om de wip te plaatsen. Uiteindelijk bleek dat de voorziene plaats toch niet geschikt zou zijn.”

“Op brieven aan het gemeentebestuur om ons een nieuw terrein toe te wijzen, kregen we geen antwoord. Wel kregen we bericht dat we tegen 15 augustus ons terrein moeten verlaten. De pers werd ondertussen afgebroken en meegenomen door een schuttersvereniging uit het Frans-Vlaamse Watten.”

“De toekomst van onze vereniging ziet er dus niet zo best uit, maar niettemin hopen we toch dat iemand ons in Oostnieuwkerke een stuk grond zou willen ter beschikking stellen. Als we geen nieuwe locatie vinden, betekent dat het einde van de Schuttersvrienden, al sluiten we niet uit dat we in de toekomst alsnog heropstarten.”

“Eind augustus, begin september hopen we op het terrein van een bevriende vereniging onze laatste schieting te kunnen organiseren. We spelen ook met het idee om jaarlijks een schieting te blijven organiseren op de terreinen van een bevriende club. Voorlopig heeft niemand van onze 15 leden plannen om aan te sluiten bij een andere schuttersvereniging. Daarvoor is iedereen momenteel te zeer teneergeslagen.”

Geen alternatief

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) liet eerder al weten dat er voor de Schuttersvrienden geen alternatief voorzien is. De club heeft volgens de burgervader slechts een beperkt aantal Groot-Stadenaars in zijn rangen.

“De overweging rond steun aan de club werd gemaakt in het kader van het besteden van overheidsmiddelen”, aldus de burgemeester. “Maar als we steun aan de Schuttersvrienden toestaan, kan iedere vereniging met twee, drie of vier leden uit Groot-Staden naar ons toestappen met de vraag tot ondersteuning.”

Wie de Schuttersvrienden een nieuwe thuishaven in Oostnieuwkerke wil of kan bezorgen, kan terecht bij voorzitter Johan Stroobant, 0476 63 13 54. (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier