Einde chauffageleed in zicht voor bewoners van appartementsblok in Harelbeke

Harelbekenaar Gino Lesaffre moet zich behelpen met een klein verwarmtoestel. © LO
Redactie KW

De koude dagen zijn voor de bewoners van het appartementsblok in de Vlasstraat 16 in Harelbeke bijna achter de rug. Door een kapotte verwarmingsketen en een vervroegde overschakeling op het warmtenet moeten ze zich sinds eind september behelpen met elektrische vuurtjes.

Harelbekenaar Gino Lesaffre en zijn buren zijn niet tevreden. Sinds eind september werkt hun verwarming niet meer en zitten ze letterlijk in de kou. Volgens Gino is dit de schuld van Fluvius, Belgisch netwerkbeheerder voor elektriciteit en aardgas. “Met alle bewoners van het appartementsgebouw zouden we eind september overstappen van een verwarming op aardgas naar verwarming door het warmtenet, afkomstig van de Imog-verbrandingsoven in Harelbeke”, vertelt hij. “Sinds eind september is onze verwarming afgesloten en kregen we van Fluvius elektrische vuurtjes om ons te behelpen tot we zijn overgeschakeld op het warmtenet. Maar de capaciteit van die vuurtjes is te klein om onze appartementen te verwarmen. Het is hier 13 graden binnen.”

Kapotte verwarmingsketel

Volgens Fluvius-woordvoerder David Callens is dit verhaal niet volledig. “Normaal zouden we pas na de winter overschakelen op het warmtenet”, vertelt hij. “Maar eind september is de verwarmingsketel, die het appartementsgebouw verwarmt op aardgas gesneuveld. Helaas was die niet meer te herstellen en dan hebben de bewoners gekozen om vroeger aan te sluiten op het warmtenet in plaats van een nieuwe verwarmingsketel te laten installeren om nog de winter te overbruggen.”

Omdat het verwarmen van gebouwen en woningen in Harelbeke op de restwarmte van de Imog-verbrandingsoven om een pilootproject gaat, is het nodige installatiemateriaal zoals het warmtestation niet standaard voor handen. “De producent zou die pas na de winter leveren, maar we hebben na het na extra moeite toch kunnen bekomen dat die in november kon geleverd worden”, weet David.

Dinsdag 19 november arriveert het stuk en dan is het aan de loodgieter van het appartementsgebouw om die te installeren. Vanaf vrijdag 22 november kunnen Gino en zijn buren gewoon terug hun verwarming opendraaien. Zonder onregelmatigheden.. eind goed, al goed.

(BDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier