Eind dit jaar start in Vlamertinge bouw van turnzaal voor G-gymnasten

We herkennen Ruth Develter (aanspreekpunt integriteit), Grégoire Sohier (voorzitter Turnkring Vlamertinge), Brent Louwije (administratie en sportkampen), Els Vanhaute (penningmeester en technisch verantwoordelijke), Ludwig Lemahieu (pr-verantwoordelijke) en Tine Sinnaeve (voorzitter Westhoek Turncentrum en verantwoordelijke G-gym). Ellen Grillet (technisch verantwoordelijke competitie) ontbreekt.© EG
We herkennen Ruth Develter (aanspreekpunt integriteit), Grégoire Sohier (voorzitter Turnkring Vlamertinge), Brent Louwije (administratie en sportkampen), Els Vanhaute (penningmeester en technisch verantwoordelijke), Ludwig Lemahieu (pr-verantwoordelijke) en Tine Sinnaeve (voorzitter Westhoek Turncentrum en verantwoordelijke G-gym). Ellen Grillet (technisch verantwoordelijke competitie) ontbreekt.© EG
Redactie KW

De bouw van een nieuwe zaal van 500 vierkante meter voor de G-werking van Turnkring Vlamertinge, aanpalend aan het huidige turncentrum, werd uitgesteld tot eind dit jaar. “De lening voor de bouw van Westhoek Turncentrum is afbetaald. De unieke droom om een nieuwe aanpalende zaal te bouwen, viel in duigen door corona, maar we geven niet op. Eind dit jaar beginnen we eraan”, klinkt het.

Sinds de bouw van de bestaande turnzaal die in september 2006 officieel werd geopend, startte Turnkring Vlamertinge met de G-werking. “Elke zaterdagmorgen van 9 tot 10 uur stellen we de zaal ter beschikking voor kinderen met een beperking”, zegt Tine Sinaeve, voorzitter Westhoek Turncentrum. “Aanvankelijk begonnen we met een groepje van zes gymnasten. Dit jaar hebben we meer dan 30 turners die wekelijks een uurtje komen turnen onder de deskundige leiding van gediplomeerde trainsters.”

“Intussen konden we ook onze droom van rolstoelaerobic in de polyvalente zaal op de eerste verdieping waarmaken. Westhoek Turncentrum kon de turnhal afwerken met financiële steun van de provincie en de Vlaamse overheid, maar vooral met 72 procent inbreng van eigen clubmiddelen, bijeengehaald dankzij trouwe sponsors, serviceclubs en het organiseren van tal van activiteiten.”

Nieuwe uitdaging

Westhoek Turncentrum wil de G-Gym of G-werking verder uitbouwen. In de eerste plaats gaat het om turnen voor kinderen met een beperking én om turnen voor rolstoelgebruikers. “Het stadsbestuur zette het licht op groen voor de bouw van een nieuwe turnzaal. Het was de bedoeling om in maart 2019 met de bouw te starten en de nieuwe turnzaal te kunnen openen in september 2020”, vervolgt Ruth Develter, die de financiën in goede banen leidt.

“De plannen die Westhoek Turncentrum en Turnkring Vlamertinge hadden, werden gedwarsboomd door corona. Aangezien Westhoek Turncentrum een privé-initiatief is, kunnen we enkel op een minimum aan subsidies rekenen. Alle vaste kosten zoals verwarming, elektriciteit, onderhoud, aankopen en herstellen van turnmateriaal moeten evenwel verder betaald worden. Dit is een zware opdracht die de clubs tot nu toe tot een goed einde brachten. Door corona werden alle plannen stilgelegd omdat de enige prioriteit in coronatijden erin bestond om beide vzw’s financieel gezond te houden. Alle activiteiten en acties zijn dus sedert maart 2020 opgeschort.”

“We hopen op een financieel duwtje van serviceclubs en verenigingen”

Ondanks corona blijft de ambitie om de nieuwe turnzaal te realiseren. “In de regio is er een beperkt aanbod om mensen met een fysieke of psychische beperking te laten sporten. Iedereen moet kunnen sporten in een aangepaste accommodatie, zowel mensen in een rolstoel als bijvoorbeeld mensen met autisme die moeilijk in grote drukte kunnen functioneren”, zegt Ruth Develter. “Daarvoor is een afzonderlijke hal een noodzaak, want de huidige sportaccommodaties zitten propvol waardoor het onmogelijk is om wekelijks 20 uren te kunnen reserveren voor G-sport.”

Financiële aanpak

“We beseffen wel dat we ons financieel plan over een andere boeg moeten gooien. De nieuwe zaal wordt opnieuw een privéproject, maar voor de eerstesteenlegging willen we een budget op tafel leggen zodat we geen jaren aan een stuk tegen een zware lening moeten opkijken. We gaan het geld niet ophalen via de organisatie van fuiven, turnfeesten of maaltijden.”

“Het bestuur en de vrijwilligers van Westhoek Turncentrum en Turnkring Vlamertinge hebben in al die jaren ondervonden dat er heel veel mensen met het hart op de juiste plaats zijn. We hopen op steun uit diverse hoeken, en een financieel duwtje van verenigingen en serviceclubs moet voldoende zijn om de zaal voor de G-sporters gerealiseerd te krijgen. Men kan ook helpen via de website www.turnkringvlamertinge-shop.be”, besluit Ruth Develter. (Erwin Gabriëls)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.