Eind deze week zijn 13.700 West-Vlamingen gevaccineerd: dit zijn de woonzorgcentra waar geprikt wordt

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Als alles goed gaat, zijn tegen vrijdag ruim 13.700 bewoners van West-Vlaamse woonzorgcentra ingeënt tegen het coronavirus. Tussen 11 en 15 januari krijgen exact 104 rusthuizen in onze provincie de langverwachte vaccins geleverd. Een forse versnelling dus na een eerste inloopweek.

In tal van steden en gemeenten in West-Vlaanderen zijn de eerste prikjes tegen het coronavirus vorige week al gezet. Bewoners van woonzorgcentra die door het Agentschap Zorg en Gezondheid werden geselecteerd om deel uit te maken van de zogenaamde pilootweek kregen het Pfizer-BioNTech-vaccin ingespoten. Volgens de officiële cijfers van Zorg en Gezondheid stond de teller zondagavond op 1.940 prikjes.

Tempo omhoog

Vanaf maandag 11 januari moet dat tempo in de woonzorgcentra fors de hoogte in. In heel Vlaanderen wordt de komende week in 448 woonzorgcentra geleverd, goed voor in totaal 47.560 vaccinaties. Voor onze provincie gaat het om 104 woonzorgcentra waar in totaal dik 11.750 keer geprikt wordt.

In totaal moeten zo in West-Vlaanderen tegen vrijdag exact 13.706 woonzorgcentrabewoners ingeënt en grotendeels beschermd zijn tegen de ernstige medische gevolgen van het virus. Omgerekend naar het aantal inwoners in West-Vlaanderen gaat het tegen vrijdag om net iets minder dan 1,15 procent van de bevolking.

Personeelsleden vanaf volgende week

Vanaf volgende week worden ook de personeelsleden van de woonzorgcentra meegenomen in de vaccinatiecampagne. Woonzorgcentra waar de bewoners al ingeënt zijn, krijgen afzonderlijke dosissen voor de medewerkers. In rusthuizen waar de eerste vaccins nog moeten worden toegediend, zullen bewoners en personeelsleden gelijktijdig een spuitje krijgen.

Op onderstaande kaart zie je welk woonzorgcentrum wanneer aan de beurt is en hoeveel vaccins er telkens beschikbaar zullen zijn. De data zijn nog onderhevig aan eventuele laattijdige wijzigingen die onder meer door lokale corona-uitbraken in woonzorgcentra veroorzaakt kunnen worden. Dat is bijvoorbeeld het geval in woonzorgcentrum De Groene Verte in Merkem bij Houthulst .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.