Eikenprocessierups gezien? Bel niet naar de brandweer

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Met dit warme weer zijn de insecten volop actief. Zo is ook de eikenprocessierups de afgelopen dagen in onze provincie gesignaleerd, onder meer in Kuurne. “Nuttige diertjes, maar soms zorgen ze voor overlast en (enkel) dan moeten ze bestreden worden. Maar dat is geen taak voor de brandweer”, klinkt het bij Fluvia-woordvoerder Kaat Nuyttens in naam van de provinciale noodplanningsdienst en de vier West-Vlaamse hulpverleningszones.

De eikenprocessierups verandert uiteindelijk in een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken. Maar blijf rustig en panikeer niet.

Op dit moment kan je de rupsen enkel bestrijden door te branden of ze weg te zuigen. De rupsen maken voorlopige nesten van waaruit ze in processie op zoek gaan naar voedsel. Vanaf begin juli zijn ze minder mobiel, groeperen ze zich in grotere groepen en blijven ze langere tijd in hun nesten. De nesten blijven ook later nog een bron van irriterende brandharen omdat ze bestaan uit vervellingshuidjes van de rupsen. Regen en wind verspreiden deze haren.

Maar wie verdelgt welke insecten? Eikenprocessierupsen op openbaar domein: meld dit bij je gemeente. Eikenprocessierupsen op privéterrein: roep de hulp in van een gespecialiseerd bedrijf dat ongedierte bestrijdt. Wespen: vraag een verdelging aan via de hulpverleningszone uit je buurt. Bijen: contacteer een imker voor ophaling.

Heb je de dieren gespot in een verloren hoekje of in een hok waar je nooit komt? Dan is verdelging niet nodig. De brandweer bestrijdt geen eikenprocessierupsen, hommels, bijen en zweefvliegen.

Wat als je de processierups hebt gespot? Meld dit bij je gemeente. De rupsen en de nesten nooit aanraken en zelf proberen te bestrijden. Niet wegspuiten met een hogedrukreiniger. De brandharen van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid worden. Vermijd elk contact met de rupsen en de nesten. Na contact met rupsen of brandharen mag je niet krabben of wrijven. Was je huid en spoel je ogen goed met water. Verwijder de kleverige haartjes door een plakband erop te plaatsen en deze dan af te trekken. Was zo nodig al je kleren. Een eenvoudig anti-jeukmiddel halen bij de apotheek helpt in vele gevallen. Raadpleeg in geval van twijfel altijd je huisarts.

(MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier