Eigenares van Huis van de Grootjuffrouw hevelt droom over naar nieuwe eigenaars

© TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Het Huis van de Grootjuffrouw in het Kortrijkse Begijnhof is de voorbije jaren uitgegroeid tot een vaste waarde onder de Kortrijkzanen. In opdracht van het OCMW Kortrijk werd er een sfeervol en populair koffiehuis uitgebouwd onder leiding van KoffieQueen Dorine Clement. Na drie jaar van inzet en motivatie wordt de fakkel nu doorgegeven aan twee nieuwe enthousiaste eigenaars.

“Het is de slotsom in mijn leven. Na alles op een rijtje gezet te hebben heb ik besloten om opnieuw meer balans in mijn leven te brengen en dat kon ik niet door op 3 niveaus te functioneren. Ik heb met dit koffiehuis mijn hoogtepunt bereikt en ben dan ook zeer tevreden dat ik de overnemers mijn passie verderzetten zoals ik het ooit opgestart heb”, aldus een geëmotioneerde Dorine Clement.

De locatie waarin het koffiehuis gevestigd is, was dat van de toenmalige grootjuffrouw onder Begijntjes. De huidige eigenares besloot die naam te behouden om zo het gevoel met het verleden te behouden. Bij nieuwe uitbaters hoort een nieuwe input en die kan gevonden worden bij Joeri Verraest en Kimberly Demeyere uit Heule. Beiden hebben ze reeds ervaring in de horecasector en staan ze als een blok achter het concept.

Nieuwe naam, aangepast concept

“Naast het huidige aanbod willen we uitbreiden met een lunch, brunch op zondag en afternoon tea. We hopen daarmee tegemoet te komen aan de vele vragen van de bezoekers. We zijn van plan om 5 dagen op 7 open te zijn tussen 10.00 uur en 18.30 uur. Ook over de naam zijn we nog aan het brainstormen, maar onze aandacht is momenteel gevestigd op Huyze de Begga oftewel Patroonheilige van de Begijntjes“, besluit Joeri Verraest.

Omdat het gebouw op de lijst voor Unesco Werelderfgoed staat, zijn grote aanpassingen niet mogelijk en mogen er binnenin geen verankeringen bevestigd worden. “We hebben alles bekeken met Unesco en ook het gebouw was bij de renovatie in 2016 voorzien op een dergelijke uitbouw. Het zou dus geen problemen mogen opleveren naar de toekomst toe”, verwoordt Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed het.

Begijnhof in opwaardering

Het Begijnhof trekt volgens een recente telling ongeveer 75.000 bezoekers per jaar. De locatie wordt momenteel in fasen gerenoveerd en ook het binnenplein zal binnenkort aangepakt worden. Schepen Philippe De Coene voorziet daar echter weinig hinder voor de nieuwe eigenaars. “We zorgen dat het Begijnhof steeds vlot bereikbaar is voor bezoekers en werken gestructureerd in fasen. Op die manier is een vlotte doorgang steeds gegarandeerd.”

Voor de renovatie van het huidige koffiehuis werd destijds een slordige anderhalve miljoen euro uitgetrokken. Dat bedrag werd besteed aan de renovatie van het horecagebouw en het appartement dat erboven ligt. Dat laatste woongedeelte zal binnenkort ook te huur komen, omdat de huidige uitbaatster de woning zal verlaten. De huurprijs zal rond de 500 euro bedragen en het verhuren ervan wordt binnenkort voorgelegd aan de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. Wie gegadigd is om te wonen in het Begijnhof, kan zich inschrijven op een wachtlijst bij Stad Kortrijk. Die lijst telt momenteel tussen de 40 à 60 personen.

En de toekomst van Dorine?

“Ikzelf ga verder met de uitbating van mijn KoffieQueen en breid verder uit naar evenementen en festivals. Door het koffiehuis over te laten aan de nieuwe eigenaars kan ik mezelf nog meer focussen op mijn dromen”, besluit Dorine. Wie nog een stukje nostalgie wil meepikken van het Huis van de Grootjuffrouw kan tot en met 12 oktober terecht in het Begijnhof. Interieurdecoraties zoals suikerpotten, schorten en t-shirts zullen ook te koop aangeboden worden in die laatste dagen. De opbrengt zal geschonken worden aan een goed doel via De Warmste Week, die later dit jaar plaatsvindt in Kortrijk.

Een laatste bezoekje brengen, 1 adres: Begijnhof 31, 8500 Kortrijk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier