Eigenaars café Bolzak zetten zaak te koop na 30 jaar achter de tapkraan

Geert Stubbe en Tania Van de Weghe nemen na 30 mooie jaren afscheid van café Bolzak. © Davy Coghe
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Al jaar en dag zijn Geert Stubbe en Tania Van de Weghe het gezicht achter de tapkranen van café Bolzak in Beernem. Na dertig jaar is het voor het koppel welletjes geweest. Sinds 1 januari is Geert Stubbe met pensioen, zijn vrouw doet nog verder tot een passende koper gevonden is.

Het is de vader van Geert Stubbe die De Bolzak in 1958 samen met Georgette Hautekiet overnam. Geert Stubbe groeide bijgevolg op in de zaak van zijn ouders. In 1990 nam Geert het café samen met zijn vrouw Tania over, een hele aanpassing voor Tania die haar job als secretaresse stopzette: “Ik moet toegeven, dat was in het begin wat onwennig. Het publiek van een horecazaak naast een slachthuis is heel anders dan het publiek dat ik in mijn vorige job tegenkwam. Ons publiek heeft niet de behoefte aan een secretaresse achter de toog, wel aan goeie babbel met wat gelach. Ik denk ook dat de klanten wat moesten wennen aan een nieuw gezicht achter de toog. Velen vonden me wellicht wat ‘braaf of stil’, maar na een bepaalde periode liep alles wel snel beter.”

Verbouwingen

Toch hoefde Tania haar job niet helemaal vaarwel te zeggen, want ook in een horecazaak moeten administratieve taken afgewerkt worden. “Dat doe ik hier met veel plezier. Op die manier blijf ik toch ook mijn band met mijn vorige job wat behouden. Wat betreft de echte cafétaken? Al doende leert men natuurlijk. Een pintje tappen kon ik al relatief snel”, lacht Van de Weghe.

Na de opening onder de handen van Geert en Tania in 1990, volgde al snel een grote verbouwing. Uiteindelijk kwam er een grote feestzaal, een buitenterras en zelfs een speelplein. In de zaak van het koppel was menig feestgedruis meer dan welkom en dat zorgde op sommige momenten voor lange dagen en korte nachten. “Dat is zeker zo, mensen die ons kennen, weten dat wij geen feestje uit de weg gaan. Soms werd hier tot in de vroege uurtjes gedanst, maar om half tien ‘s morgens gingen wij wel terug open”, lacht Tania.

Er werd soms tot in de vroege uurtjes gedanst, maar om 9.30 uur gingen we wel terug open

Maar al het harde werk loonde gelukkig op tijd, want ook ontspannen deden Geert en Tania maar al te graag. “We hebben er van bij het begin voor gezorgd dat we altijd kunnen genieten van ons leven. In elke grote vakantie sloten we onze deuren om op reis te gaan. Van zodra onze kinderen mee konden op het vliegtuig, gingen we grote reizen maken. Soms tegen de zin van onze klanten, maar andere klanten snapten dan weer wél dat ook wij soms eens nood hebben aan rust en vakantie.”

Wanneer de zaak verkocht is, wil het koppel ook die hobby’s meer gaan uitoefenen. “We willen zeker en vast eens op reis gaan, genieten van het leven, een fietstochtje maken of even wandelen en zeker en vast ook van andere horecazaken genieten, want ook dat doen we heel erg graag”, vertelt de caféhoudster.

Drie generaties

De horecazaak staat nu te koop en Geert en Tania verwelkomen graag potentiële kopers. Hun kinderen zijn elders actief en gaan de zaak niet overnemen. Toch is het koppel kritisch voor de overnemers: “We willen alleen dat iemand de zaak met minstens evenveel passie als ons overneemt. Dat willen we niet alleen voor ons, maar ook voor onze vaste klanten. Bij sommige mensen is het al de derde generatie die hier langskomt, het zou zonde zijn mochten zij hier ineens niet meer terechtkunnen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier