Eigenaar verbolgen: “Roeselaars dierenasiel wil onze hond niet teruggeven”

De acht maanden jonge Vizsla Floris, hier op de foto met jobstudent Joyce Vervaele in het kader van Werelddierendag van vorige week, verblijft sinds 27 september in het dierenasiel Regio Roeselare. "Mensen moeten beseffen dat wij geen tijdelijke opvangplaats zijn", zegt verantwoordelijke Wouter De Witte (rechts). © Stefaan Beel
Philippe Verhaest

Kristel Keppens uit Marke zit met de handen in het haar. Op 27 september gaf ze in een impulsieve reactie haar jonge Vizsla af bij het dierenasiel Regio Roeselare, maar daar heeft ze nu spijt van. Wouter De Witte van het dierenasiel is formeel. “Het contract is waterdicht en wij stellen het belang van het dier voorop.”

Een verkeerde beslissing, zo omschrijft Kristel Keppens (57) uit Marke de plaatsing van Floris, een acht maanden jonge Vizsla, bij het dierenasiel Regio Roeselare. “We zijn al ons hele leven hondenliefhebbers”, zegt ze. “We hebben 12,5 jaar lang een trouwe Viszla in huis gehad en toen die jammer genoeg overleed, hebben we een nieuwe puppy in ons gezin verwelkomd. Die was echter van een broodfokker afkomstig, iets wat we niet wisten, en vertoonde problematisch gedrag. We konden toen niet anders dan de hond naar het dierenasiel in Roeselare brengen.”

We bekijken of we klacht kunnen indienen tegen het dierenasiel. We missen Floris enorm – Kristel Keppens

In april werd Floris, opnieuw een Vizsla, lid van de familie van Kristel. “Alles liep goed, maar de laatste weken veranderde zijn gedrag. Op 26 september begon hij plots in de poten van de kast van mijn oma te bijten. Ze waren volledig stuk. Ik werd erg kwaad, want het meubel heeft een grote emotionele waarde voor mij. In een impulsieve reactie besloot ik om Floris naar het dierenasiel te doen. Ik geef eerlijk toe dat ik op dat moment niet helder heb nagedacht.”

In het asiel betaalde de echtgenoot van Kristel 50 euro en ondertekende hij een document waarin hij afstand deed van Floris. “Maar dat heeft hij amper grondig kunnen lezen en hij kreeg ook geen kopie mee naar huis”, zucht ze. “Ik heb enorm veel spijt van mijn beslissing en onze dochter en haar vriend zijn er het hart van in dat Floris niet meer bij ons is. We willen hem dus dolgraag terug. Hij heeft ons ook 900 euro gekost, maar dat is minder belangrijk. We missen hem verschrikkelijk.”

Die mensen hebben in één jaar tijd twee puppy’s bij ons binnengebracht. Een signaal dat er iets scheelt – dierenasielverantwoordelijke Wouter De Witte

Kristel nam al contact op met het dierenasiel, maar dat bracht weinig zoden aan de dijk, zegt ze. “We kregen er onomwonden te horen dat we niet in staat zijn om voor een hond te zorgen. Terwijl we hier al 12,5 jaar een Vizsla hebben gehad! Onze dierenarts kan getuigen dat die altijd de allerbeste zorgen heeft gekregen.”

“Ik schreef ondertussen al een brief naar Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en Roeselaars burgemeester Kris Declercq (CD&V). Voorlopig zonder resultaat, maar ik hoop dat zij iets in gang kunnen zetten. We eisen onze hond terug en zijn ervan overtuigd dat dergelijke praktijken niet door de beugel kunnen. We bekijken ook of we klacht kunnen neerleggen tegen het dierenasiel in kwestie. Wij en onze Floris verdienen een tweede kans. We beseffen dat we verkeerd gehandeld hebben en willen onze fout recht zetten.”

Dierenasiel Regio Roeselare: “Wij zijn geen tijdelijke opvangplaats”Wouter De Witte, verantwoordelijke van het dierenasiel Regio Roeselare, is duidelijk: “Die mensen brachten in één jaar tijd twee puppy’s bij ons binnen. Een duidelijk signaal dat er iets scheelt”, stelt hij. “Wij volgen gewoon de vastgelegde procedures en denken in het welzijn van het dier. Ons lijkt het dan ook beter dat Floris niet terugkeert.””Die mensen willen niet instaan voor problematisch gedrag bij hun huisdier en waren er ook al een tijdje niet meer mee naar de hondenschool geweest. Ik heb mevrouw persoonlijk gesproken en ik ben ervan overtuigd dat ze Floris terug wil omdat vooral haar familie kwaad is om die beslissing. Geen goeie basis om een tweede kans te krijgen. Ze willen enkel genieten van de lusten van een hond, maar er geen tijd en energie in investeren. Zo werkt het niet.””Bovendien hebben ze een contract ondertekend. Dat is waterdicht. Als dierenasiel hebben we maatschappelijke rol te vervullen. We zijn geen tijdelijke opvangplaats voor wanneer het iets minder gaat.”In een reportage in onze krant van vorige week deed Wouter De Witte nog de werking van het dierenasiel Regio Roeselare uit de doeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier