Eigenaar van ontsnapte wallaby na week nog niet opgedaagd

Een week nadat voor de eerste keer een ontsnapte wallaby werd gespot in Kortemark is de eigenaar nog steeds niet opgedoken. Het dier zit sinds zaterdagavond bij een man die zelf wallaby’s houdt en het dier kon vangen. “Wij wachten nog steeds op een seintje van de eigenaar”, zegt commissaris Geert Provoost.

© JH
© JH

Het blijft dus een mysterie waar de wallaby plots vandaan kwam. Een week geleden werd de kleine kangoeroe voor het eerst gespot in de Vijfhuishoekstraat, op de grens tussen Kortemark en Torhout. Het dier droeg geen oormerk maar dat is ook niet verplicht. Er werd dagenlang tevergeefs geprobeerd om de wallaby te vangen. Alhoewel het dier rustig was, en dus doet vermoeden dat het al lang bij de eigenaar gehouden wordt, liet de wallaby zich moeilijk vangen. De politie, de brandweer, vrijwilligers en medewerkers van een kattenasiel deden allen vergeefse pogingen. Pas zaterdagavond kon het beest dankzij een man uit de buurt die zelf wallaby’s houdt gevangen worden met een net. Het dier was de koer van een boerderij opgelopen en werd daar vastgezet.

Nog steeds oproep eigenaar

De politiezone Polder riep intussen op aan de eigenaar om zich te melden. “Maar dat gebeurde nog steeds niet”, zegt commissaris Geert Provoost. “We vermoeden dus dat de eigenaar zich niet wil melden en het dier niet terug wil. Voorlopig blijft het dus bij die man zitten tussen zijn andere wallaby’s. Het zit daar wel goed en krijgt eten en verzorging. Tot zo lang we van die man niet horen dat het dier weg moet, mag het daar blijven zitten. Anders moeten we een oplossing zoeken. Tenzij de eigenaar zich alsnog zou melden.”

Die kans lijkt na een week echter klein. Mogelijk wil de eigenaar zich niet melden uit vrees om te moeten opdraaien voor de kosten van de interventies van brandweer en politie, die wilden verhinderen dat het dier doodgereden zou worden op straat. Maar omdat het om een dier in nood ging, worden die kosten normaal niet door gerekend. Als de eigenaar zich alsnog wil melden, kan dat via de politie. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.